Barnløshet

Kvinner fryser ned eggceller

Gjør det mulig å bli gravid senere.

FRYSE NED EGG: I Norge er det kun lov å fryse ned egg av medisinske grunner. Utenlands gjelder andre regler. Foto: All Over Press
FRYSE NED EGG: I Norge er det kun lov å fryse ned egg av medisinske grunner. Utenlands gjelder andre regler. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du har passert 35, du er singel og kjenner pulsen galoppere bare du ser en gravidemage eller barnevogn.

For hva gjør du når du ennå ikke har møtt drømmemannen og ønsket om barn blir mer og mer urealistisk for hver eggløsning?

Noen forsøker å vinne tid, ved å fryse ned egg.

LES OGSÅ: Sandra (27) ble født uten livmor

Alternativ for infertile

I Norge har det siden 2004 vært lov å fryse ned egg av medisinske grunner.

INFERTIL: Syke kvinner som risikerer å bli infertile, kan fryse ned egg og senere ha mulighet til å bli gravid.  Foto: All Over Press
INFERTIL: Syke kvinner som risikerer å bli infertile, kan fryse ned egg og senere ha mulighet til å bli gravid. Foto: All Over Press Vis mer

Det vil for eksempel si at unge kvinner som får kreft og må gjennomgå behandling som kan gjøre dem infertile, kan få fryst ned egg, slik at de senere kan ha mulighet til å bli gravide.

Ifølge Helsedirektoratet hadde fram til 2011, 80 norske kvinner fryst ned egg ved Oslo Universitetssykehus eller St. Olav Hospital - de eneste to norske sykehusene som er godkjent for lagring av eggstokkvev.

Hvor mange som har fryst ned egg de siste fire årene, finnes det ingen oversikt over, men totalt sett er sannsynligvis tallet passert 100, kanskje også 150.

Friske kvinner kan imidlertid ikke fryse ned egg i Norge. De kan derimot reise utenlands.

Å fryse ned egg av sosiale grunner (altså ikke medisinske), er tillatt i en rekke andre land, deriblant Sverige, Danmark og USA.

LES OGSÅ: Flere norske kvinner får barn i 50-årene

Skjult marked

Det kalles «social egg banking» og hvor mange norske kvinner som har gjort dette, vet man svært lite om.

Men, i likhet med at antallet syke kvinner som fryser ned egg i Norge har økt jevnt, er det sannsynlig å anta at også antallet frisk kvinner som fryser ned egg utenlands har økt.     

- Det er imidlertid for tidlig å si noe om omfanget og om antallet kvinner som reiser utenlands for å fryse ned egg vil fortsette å øke, sier Sissel Rogne, direktør for Bioteknologirådet til KK.no.  

Styreleder Renate Kurszus i Ønskebarn, foreningen for fertilitet og barnløshet, forteller at de ikke får veldig mange henvendelser fra kvinner som ønsker «social egg banking».

- Vi aner ikke hvor mange kvinner som reiser utenlands for å gjøre dette, forteller Kurszus.

Ifølge Bioteknologirådet er markedet for «social egg banking» stort i USA, mens det enn så lenge er lite i Europa.

LES OGSÅ: Single går på byen for å bli gravide

UTSETTER GRAVIDITET: Norske kvinner venter stadig lenger med å få barn. Fagmiljøene er bekymret for hvilke konsekvenser det får for barna og samfunnet.  Foto: All Over Press
UTSETTER GRAVIDITET: Norske kvinner venter stadig lenger med å få barn. Fagmiljøene er bekymret for hvilke konsekvenser det får for barna og samfunnet. Foto: All Over Press Vis mer

Utsetter graviditet

Nylig la Bioteknologirådet fram sitt forslag til en ny lov om nedfrysing av egg.

Rådet mener flere syke kvinner skal få lov til å fryse ned egg, og at leger i større grad skal kunne bruke skjønn for å vurdere om en kvinne av medisinske grunner risikerer å bli infertil.

«Social egg banking» mener Bioteknologirådet at fortsatt skal være ulovlig. Ifølge Rogne er det flere grunner til det.

- Det ene er at det kan føre til at kvinner utsetter det å få barn, noe vi mener er uheldig biologisk sett.

Bioteknologirådet mener reproduksjon med nedfryste egg kan gjøre at synet på det å få barn endres, til at barn blir en vare som kan bestilles når tiden er passende.

I tillegg frykter Bioteknologirådet at unge kvinner skal fryse ned egg i 20-årene, for så å bruke dem i 30-årene, fordi de fryktet at eggene de da selv produserer er av dårligere kvalitet – rett og slett for å øke sjansene for å få et «velskapt barn».

LES OGSÅ: 1 av 7 par strever med å få barn

SINGEL MOR: Hva gjør du når drømmemannen lar vente på seg og den biologiske klokken tikker? Foto: All Over Press
SINGEL MOR: Hva gjør du når drømmemannen lar vente på seg og den biologiske klokken tikker? Foto: All Over Press Vis mer

Det beste for barnet?

Assistert befruktning kommer i flere former, å fryse ned egg er bare én måte og ifølge foreningen Ønskebarn reiser hvert år flere hundre norske kvinner og par utenlands for å få hjelp til å bli gravide.

Rogne forteller at Bioteknologirådet er opptatt av å foreslå lover som motvirker at kvinner venter stadig lenger med å få barn.  

- Vi må tenke på konsekvensene og ringvirkningene det kan få i samfunnet. Det handler om hva som er det beste for barnet, sier hun.

Rogne mener mange har et for enkelt forhold til genetikk, og understreker at det å fryse ned egg ikke er noen garanti for at du kan få barn, det øker heller ikke sannsynligheten for å få et «vellykket barn».   

- Dette er ikke en quick fix-metode. Å ta ut egg fra en fryser er ikke som å ta ut karbonadedeig av fryseren og lage middag, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer