KK.NO: Har du noen ganger problemer med å åpne munnen, opplever du ofte smerter i kjeveleddet - eller tinningsregionen når du spiser, eller kjenner at det «klikker» når du spiser eller snakket?
Da kan det være at du har kjeveleddsproblemer.
De som rammes er nemlig ofte unge, voksne kvinner som er belastet med «flink pike-syndrom».
LES OGSÅ: Gnisser du tenner uten at du vet det?
Flere årsaker
Det forteller Trond Inge Berge, professor ved Universitetet i Bergen, i et intervju med nettstedet Munnhelsenorge.no, og får støtte av kiropraktor ved Bjørvika Fysioterapi og Kiropraktor, Maja Eidsmo Bjørnli.
- Kvinner har nok lettere for å stresse og dermed knipe igjen kjeven, forteller hun til KK.no.
Det kan være flere årsaker til hvorfor du får kjevesmerter. Skjærer du tenner om natten eller når du er konsentrert, kan dette påvirke kjeven negativt. Det samme kan skje om du har tannplager eller har slitasjeforandringer. Mange sliter også med kjevesmerter etter nakkesleng eller kjevebetennelse.
I følge en artikkel publisert på nettstedet 1-800-dentist, en av USAs største tannlegenettsider, kan problemer med kjeven - også kalt temporomandibular joint syndrome (TMJ) også skyldes:

Stress: Gjør at du kan ha en tendens til å spenne kjevemuklaturen, knipe tennene eller gnisse tennene sammen.
Medisinske tilstander: Leddgikt kan for eksempel være en årsak til TMJ. Sykdommen er mer vanlig hos kvinner, derfor tror forskere at en del tilfeller av TMJ er relatert til leddgikt.
Hormoner: Studier viser ifølge tannlegenettstedet at kvinner som gjennomgår hormonbehandling eller tar p-piller har større sannsynlighet til å få kjevesmerter.
Vitaminmangel: Magnesiummangel er mer vanlig blant kvinner, og kan ha en sammenheng med TMJ, ifølge nettstedet. De mener det også er en mulighet for at menstruasjon bidrar til noen vitaminmangel, noe som kan forklare hvorfor TMJ rammer flest kvinner før overgangsalderen.
LES OGSÅ: Dette dør flest kvinner av
Kan føre til hodepine
Spenninger i kjeven kan også være grunnen til at du får både hodepine og nakkevondt.
- Kjeve, nakke og hode henger tett sammen, og kjeveleddet er et svært avansert ledd som brukes mye hver dag, til ting som tygging og snakking, har fysioterapeut og kiropraktor ved Atlasklinikken, Aleksander Chaibi tidligere fortalt til KK.no.
Lurer du på om du har kjeveproblemer du bør oppsøke hjelp for, har han et «triks» du kan prøve:
- Det er gylden regel at du skal kunne få tre fingre inn i munnen, sier han.
- Får du to fingre inn i munnen, kan du ha en dysfunksjon i kjeveleddet. En fysioterapeut eller en kiropraktorer vil da kunne avdekke og vurdere om det foreligger en dysfunksjon.
LES OGSÅ: De første tegne på hjerteinfarkt kan være kjevesmerter

Gjør øvelser hjemme
Kiropraktor Maja Eidsmo Bjørnli forteller at når man først har hatt kjevesmerter én gang, så er det lett å få det tilbake.
Det betyr ikke at du bare må finne leve med det, de finnes i tillegg til behandling, flere øvelser du selv kan gjøre for å redusere problemet.
Her er Bjørnlis fire beste råd:
- Maser kjevemuskulaturen og trykk der du kjenner smerten i ett minutt.
- Åpne kjeven så mye du klarer og legg to fingrene på haken og press mot haken.
- Beveg kjeven.
- Ikke lukk munnen helt, legg heller tungen mellom tennene.