Menn

Kvinner smaker bedre enn menn

Kvinners smakssans er både bedre utviklet og mer nyansert.

Publisert
Sist oppdatert
Synes du at du er flinkere til å kjenne og analysere smaksinntrykk enn mange menn? Da kan det være du har helt rett. En stor dansk studie viser at jenter trolig er flinkere til å kjenne hva de faktisk får på tunga.
  • Derfor vil du ha søppelmat

    Søtt og surt

    I en studie av barn og unges smaksevner som ble gjort ved universitetet i København deltok hele 900 barn. Hver barn fikk utdelt fem beger. De ulike begerne inneholdt sukker og sitronsyre i ulike blandingsforhold med vann. Testpersonene skulle så svare på om de syntes de enkelte væskene smakte søtt eller surt. Jentene var klart bedre enn guttene til å differensiere mellom de ulike gradene av søtt og surt.
  • Ta testen: Er du en sukkerslave?
  • Søtsugne kjendiser
  • Jeanette Roedes beste råd mot søtsuget
  • Fysikk eller konsentrasjon?

    - Jenter er ti prosent bedre til å smake enn gutter. Det kan være fordi jenter er bedre til å konsentrere seg om denne type oppgave. Men det kan også være at det er en klar, fysisk forskjell på kvinners og menns smakssans, sier Bodil Allesen-Holm ved Institut for Fødevarer til videnskab.dk. De vil nå jobbe videre med å finne ut mer om mulige forskjeller i kvinners og menns smakssanser.

    Liker ikke det søteste

    Forskerne har også hatt et pedagogisk ønske med å gjennomføre den storstilte undersøkelsen. De ville gjerne gjøre barna oppmerksomme på hva det er de putter i munnen, og hvordan det smaker. - Jeg tror at dette eksperimentet kan gjøre barna bevisste på smaker. Nå vet de at suppe ikke bare smaker suppe og lakris ikke bare lakris, men at det er smaksnyanser. Vi synes også det var tankevekkende at barn ikke er så begeistret for de aller søteste smakene, sier Bodil Allesen-Holm.
  • Er du hekta på sukker? Slik kan du stoppe søtsuget.
  • Kresne barn

    Er du bekymret for at barnet ditt bare liker fiskepinner til middag og jordbærsyltetøy på brødskiva? Da kan du trøste deg med at de fleste vokser den ekstreme kresenheten av seg. Mange barn liker svært få typer mat når de er små, og kan ha et begrenset smaksrepertoar. Forskningen fra universitetet i København viser at rundt 15-årsalderen utvikler de fleste en mer raffinert smakssans, og er klare for å stadig smake nye matvarer.LES OGSÅ:
  • Nei-mat som gjør magen flat
  • Nå kommer advarsler på ølflaska
  • 10 tips til karbokutt
  • Alt du bør vite om kalorier
  • Slank på småkaker
  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer