Voldtekt

Kvinner som slår menn

Nesten 20 prosent av alle norske menn har opplevd vold eller seksuelle overgrep fra kjæresten.

VOLDELIGE KVINNER: Selv om det er langt flere kvinner enn menn som utsettes for partnervold, så må det heller ikke glemmes at også en del menn opplever å bli slått, er budskapet fra Reform Ressurssenter for menn. Foto: All Over Press
VOLDELIGE KVINNER: Selv om det er langt flere kvinner enn menn som utsettes for partnervold, så må det heller ikke glemmes at også en del menn opplever å bli slått, er budskapet fra Reform Ressurssenter for menn. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over 20 prosent av alle norske kvinner har blitt voldtatt eller utsatt for vold av en kjæreste eller eks.

Tvunget til sex, banket opp, truet med våpen, sparket eller angrepet.

Men, det finnes også kvinner som fysisk, psykisk og seksuelt misbruker mennene de deler livet med.

Det snakkes bare ikke om.

LES OGSÅ: 4 av 10 kvinner har blitt stalket

Slått og kløpet

- Vi er godt kjent med at menn utsettes for vold i nære relasjoner, også seksuell vold, sier seniorrådgiver Ole Bredesen Nordfjell i Reform Ressurssenter for menn til KK.no.

Senteret får jevnlig henvendelser fra menn som er blitt misbrukt av kvinnen de kaller kona, samboeren eller kjæresten.

- Et hundretalls menn i alle aldre har vært i kontakt med oss de senere årene. Ressurssterke, gode jobber, helt vanlige menn, mange nærmer seg pensjonsalder og forteller at de har levd et helt liv med partnervold, sier Nordfjell.

Tidligere i år ble det utført en stor norsk undersøkelse om vold og voldtekt.

Den viser at over 17 prosent av alle norske menn har opplevd fysisk vold eller seksuelle overgrep utført av en kjæreste eller eks.

VOLDELIGE FORHOLD: Noen par tyr til vold i stedet for å prate om problemene, og ofte bruker både hun og han vold.  Foto: All Over Press
VOLDELIGE FORHOLD: Noen par tyr til vold i stedet for å prate om problemene, og ofte bruker både hun og han vold. Foto: All Over Press Vis mer

- Det skjer omtrent like mye partnervold mot menn som mot kvinner, forteller sosiolog og forsker Ole Kristian Hjemdal ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress til KK.no.

Kunnskapssenteret har utført undersøkelsen, hvor 2435 kvinner og 2092 menn mellom 18 og 75 år har deltatt.

LES OGSÅ: Ble misbrukt av kjæresten

Menn tier om vold

Undersøkelsen viser at det særlig er én type fysisk vold kvinner utsetter menn for.

- Når menn utsettes for partnervold, er det oftest for vold av mindre alvorlig grad. Det er sjeldnere at kvinner utfører alvorlig vold og seksuell vold mot menn, sier Hjemdal.

Har du vært voldelig mot partneren din en eller flere ganger? (Avsluttet)

16 av de 17 prosentene som har opplevd fysisk vold eller seksuelle overgrep utført av en kjæreste eller eks, forteller i undersøkelsen at de enten er blitt slått med flat hånd, klort, lugget eller kløpet hardt.

Blant mennene som hadde blitt utsatt for partnervold, svarte nesten 30 prosent at det hadde skjedd fem ganger eller flere.

60 prosent fortalte at de aldri hadde snakket med noen om det.

- For en del blir det å søke hjelp et «svakhetstegn» og noe «lite mannlig», derfor er jeg helt overbevist om at det er store mørketall, sier Nordfjell.

LES OGSÅ: Skal jeg ligger her til jeg dør?

Seksuelle krenkelser

PSYKISK VOLD: Mye av volden mot menn er psykisk. Foto: All Over Press
PSYKISK VOLD: Mye av volden mot menn er psykisk. Foto: All Over Press Vis mer

Sammenlikner man hvor mange kvinner og menn som har blitt utsatt for alvorlig vold eller seksuelle overgrep av en kjæreste, så er det langt flere kvinner som har det.

Likevel, nesten fem prosent av mennene som hadde opplevd alvorlig vold, sa det var en kjæreste eller eks som hadde gjort det.

Eksempler på alvorlig vold er å bli slått med knyttneve eller en hard gjenstand, banket opp, tatt kvelertak på, sparket, angrepet eller truet med våpen.

Et fåtall menn, under 1 prosent, forteller også at de har blitt voldtatt.

- En del tenker på voldtekt kun som penetrering, men det begrenser forståelsen om seksuell vold mot menn, mener Nordfjell.

LES OGSÅ: Ble utsatt for overgrep i ti år

Psykisk terror

Nordfjell forklarer at den seksuelle partnervolden menn opplever, ofte handler om seksuelle krenkelser.

- Kommentarer om utseende på kjønnsorganet, offentlig nedrakking av mannens seksuelle prestasjoner, slik ting, sier Nordfjell.  

Han forklarer at det som gjerne kjennetegner partnervold mot menn, er at det brukes stor grad av psykisk misbruk.

- Den psykiske terroren utføres for eksempel ved at kvinnen kontrollerer alle mannens bevegelser, ødelegge gjenstander som har affeksjonsverdi for ham, slår og sparker, sier Nordfjell.

- Hvis partnervold mot menn er tabubelagt, er voldtekt av menn uhyre tabubelagt, sier Nordfjell og får støtte av Hjemdal.

SEKSUELLE KRENKELSER: Typisk for partnervold mot menn er det at kvinnen rakker ned på mannen, for eksempel på hans seksuelle prestasjoner. Foto: All Over Press
SEKSUELLE KRENKELSER: Typisk for partnervold mot menn er det at kvinnen rakker ned på mannen, for eksempel på hans seksuelle prestasjoner. Foto: All Over Press Vis mer

- Andre undersøkelser enn vår egen, blant annet en tysk undersøkelse, tyder på at seksuelle overgrep er særlig tabubelagt for menn, sier Hjemdal.

LES OGSÅ: Så faren drukne

Risikabelt for kvinner

Hjemdal mener imidlertid at menn og kvinner vektlegger den mildeste formen for vold forskjellig, og at det også kan være noe av grunnen til at så få menn forteller om det.

- Det handler blant annet om at menn er fysisk sterkere enn kvinner, og ikke preges i like stor grad av mindre alvorlig vold. Hvis en kvinne gir mannen sin en ørefik, så vil han sikkert bli forbannet, men ikke redd slik en kvinne ville blitt, sier Hjemdal.

Han mener like fullt det må tas på alvorlig, også fordi vold mot menn kan føre til mer vold mot kvinner.

- Det kan være et tegn på at man er i et voldelig forhold hvor begge bruker vold for å løse konflikter. Det igjen er en risikofaktor for kvinnen, fordi det kan føre til at kvinnen vil oppleve grovere vold neste gang man har en konflikt, sier Hjemdal.

Nordfjell mener det er et samfunnsproblem at det er så lite kunnskap om fysisk vold, psykisk misbruk og seksuelle overgrep mot menn.

- Det skjer og vi må åpne øynene for det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer