økonomitips

- Kvinner, spar mer online!

Økonomiekspert Maria Setsaas har ett klart tips for 2016.

SHOP PÅ NETT - SPAR MYE PENGER: Det er tipset til forbrukerøkonom i Danske Bank - Maria Setsaas.
SHOP PÅ NETT - SPAR MYE PENGER: Det er tipset til forbrukerøkonom i Danske Bank - Maria Setsaas. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  2016 er her damer, og med et nytt år kommer nye muligheter - også økonomisk

For hva er vel bedre enn å kickstarte det nye året med noen gode tips fra en ekspert innen akkurat dette området? 

Maria Setsaas er forbrukerøkonom og ansvarlig for sosiale medier i ‎Danske Bank. Og ett av hennes beste tips for året som kommer, er noe alle digitale sluggere kan elske - nemlig å shoppe MER på nett (hurra!).

LES OGSÅ: Slik kan du spare penger på frisørtimen

Nedenfor forklarer hun hvorfor:

EKSPERTEN: Maria Setsaas er forbrukerøkonom og ansvarlig for sosiale medier i ‎Danske Bank.
EKSPERTEN: Maria Setsaas er forbrukerøkonom og ansvarlig for sosiale medier i ‎Danske Bank. Vis mer

Det kan være mye å spare på å kjøpe samme vare på nett. Kvinner, gjør som gutta, ta en ekstra runde på nettet før dere haster inn på et overfylt og støyende kjøpesenter!

Gutta er «flinkere» på nettshopping

Når det er snakk om shopping er den vanlige fordommen kvinner som presser seg ut av en butikk, nedlesset i handleposer. Mannens rolle i dette shoppingeventyret er ofte som bærer av handleposene, eller som vakt foran prøverommet. Men, vi vet at også menn er glade i shopping, selv om de ikke alltid vil innrømme det. Og når det gjelder shopping på nett må vi se oss slått av mennene.

Selv er jeg en ivrig netthandler, og bestiller meg alt fra klær til barna, sko og sportsutstyr. Med noen få tastetrykk fra sofakroken hjemme er det enkelt, trygt og ikke minst billig.

Derfor stusser jeg litt over at det er mennene som er de mest ivrige nettshopperne.

Ifølge statistikk fra handelsorganisasjonen Virke står menn for 54 prosent av all netthandel. De største forskjellene finner vi også i aldersgruppen 30-39 år. Her handler kvinnene varer på nettet for 8 800 kroner årlig, mens mennene handler for 16 800 - altså nesten dobbelt så mye.

Og jeg som trodde at nettopp småbarnsmødre i 30-årene var ivrige netthandlere. Slik er det altså tydeligvis ikke. 

LES OGSÅ: 3 ting du bør vite om BSU-sparing

Pris - det viktigste argumentet

Pris er kanskje det viktigste argumentet for å handle på nett. Hovedregelen er at det er billigere på nett, men hvor mye er vanskelig å si.

TV 2 gjorde nylig en test av elektronikk-varer, og for eksempel hos Expert var fire av ti varer dyrere i den fysiske butikken enn i Experts egen nettbutikk. Kun 3 prosent av varene var dyrere på nettet.

Gjennom sider som prisjakt.no og prisguide.no kan man enkelt sammenlikne de ulike produktene.

SIKRERE OG BILLIGERE: Visste du at du har lengre bytte- og returrett på mange av varene du kjøper på nettet fremfor i butikk? Foto: REX/Micha Theiner/City AM/All Over Press
SIKRERE OG BILLIGERE: Visste du at du har lengre bytte- og returrett på mange av varene du kjøper på nettet fremfor i butikk? Foto: REX/Micha Theiner/City AM/All Over Press Vis mer

Andre fordeler som jeg setter stor pris på ved netthandel er at utvalget er bedre og de ”alltid” har riktig størrelse på lager. Jeg trenger heller ikke å tenke på butikkens åpningstider samt at det stort sett kun går et par dager å få varen levert på døra. 

LES OGSÅ: 3 økonomiråd alle kvinner bør følge nå

Slik unngår du moms og gebyrer

Noe du bør være oppmerksom på ved netthandel er fraktkostnader. Noen butikker leverer varen gratis hjem, mens andre har store transportkostnader.

Min anbefaling er gjerne å bestille varene til henting i nærbutikken din. Handler du i en utenlandsk nettbutikk, må du også være obs på at det kan komme moms og gebyrer på varer over 350 kroner. 

En god nettvettregel er samtidig å sjekke Forbrukerombudets liste over useriøse nettbutikker. Det er ikke alltid sikkert det er butikken med den billigste varen du automatisk bør velge.

Så kvinner, spar penger og unngå stress ved å sjekke ut netthandelens behagelig univers.

Det er faktisk ganske hyggelig å ligge under teppe med tekoppen og sammenlikne kjoler og vesker over hele verden!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer