Nettdating

Kvinner vil ha yngre menn

Cougartrenden har kommet til Europa - men kan et slikt forhold fungere?

COUGAR: En ny undersøkelse viser at kvinner mellom 35 og 40 år vil menn i 30 årene fremfor menn på deres egen alder.  Foto: kiuikson - Fotolia
COUGAR: En ny undersøkelse viser at kvinner mellom 35 og 40 år vil menn i 30 årene fremfor menn på deres egen alder. Foto: kiuikson - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De siste årene har det blitt svært vanlig at eldre kvinner, også kjent som «cougars», søker etter partnere blant yngre menn.

Mens cougartrenden til nå ikke har slått an for fullt i Norge, har den vært hot i utlandet lenge, da vi har sett Hollywoodstjerner som Demi Moore, Madonna og Cameron Diaz date langt yngre menn enn seg selv.

Nå tyder imidlertid en ny undersøkelse på at det ikke bare er kjendiskvinner som plukker menn fra de yngre rekkene.

LES OGSÅ: Så lang bør første date være

En økende trend

En brukerundersøkelse gjort av datingnettstedet C-date.dk, viser at en rekke eldre kvinner søker yngre menn når de benytter seg av nettsidens tjenester, skriver det danske nettstedet Q.dk.

– Vi har sett en klar stigning av kvinnelige brukere over 35 år i Danmark. Antallet har steget fra 42 prosent i 2012 til hele 53 prosent i 2013.

– Det er spesielt kvinner mellom 35 og 40 år som søker etter partnere blant de mannlige brukerne i aldersgruppen 25 til 35 år, har Ingvild Burgkardt, som er presseansvarlig for C-date.dk.

LES OGSÅ: Kjæreste med en kollega - kan det funke?

MER SEKSUELLE: I motsetning til menn, opplever kvinner den seksuelle vekkelsen i en senere alder.  Foto: Getty Images/iStockphoto
MER SEKSUELLE: I motsetning til menn, opplever kvinner den seksuelle vekkelsen i en senere alder. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Seksuell vekkelse i sen alder

Den danske sexologen og forfatteren Jacob Olrik har fortalt nettsiden at han forstår godt hvorfor modne kvinner velger å date yngre menn fremfor de på sin egen alder.

– Kvinners seksualitet utvikler seg ofte litt annerledes enn menns gjør. Mens menn utforsker og tøyer grenser i en ung alder, opplever mange kvinner den seksuelle vekkelsen først i en senere alder.

– Helt plutselig blir de «vekket til live» igjen, og seksualiteten deres blomstrer frem. Når dette skjer ønsker de å eksperimentere og finne nye sider ved seg selv. Og det er derfor et forhold hvor kvinnen er eldre og mannen yngre kan fungere så godt, har han fortalt til nettsiden.

KRANGEL: Hvis det er stor aldersforskjell i forholdet kan det være vanskelig å holde sammen.  Foto: Monkey Business - Fotolia
KRANGEL: Hvis det er stor aldersforskjell i forholdet kan det være vanskelig å holde sammen. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

Delte meninger

Selv om trenden har blitt vanligere og vanligere, blir det fortsatt sett på som et tabu som brytes dersom en kvinne på 40 blir sammen med en mann på 25.

Ifølge Haakon Aars, som er lege og sexolog, er dette et tabubelagt tema fordi det gamle kvinnesynet fortsatt sitter igjen hos mange.

– Det har alltid vært anerkjent at menn skal finne seg yngre kvinner, og ikke omvendt. Det har også mye med å gjøre at tidligere tiders oppfatning om at kvinner skal forsørges økonomisk av menn.

– I tillegg har mange trodd at kvinner som har nådd overgangsalderen har mistet sine seksuelle lyster, noe som viser seg å være absolutt helt feil, forteller han til KK.no.

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller at mange ikke vil akseptere et slikt forhold fordi de ser på det som litt tragisk at en eldre kvinne skal «leke» med en yngre mann.

– Noen ganger oppfattes det vel som at relasjonen er ujevn og at den unge mannen kanskje blir den eldre og mer erfarne kvinnens «leketøy».

– Mange synes nok at det er noe latterlig og desperat ved et slikt forhold, men det synes jeg er urettferdig. Så lenge begge er voksne og i stand til å vurdere om forholdet er bra eller ikke, synes jeg ikke andre har noen rett til å mene noe spesielt om det, forteller han til KK.no.

LES OGSÅ: Rachel Nordtømme gikk på date uten sminke

Alder kan skape problemer

Kjøs mener at det ikke finnes noen regel for alder og et forhold mellom en eldre kvinne og en yngre mann kan fungere på lik linje med alle andre forhold. Men det kan oppstå komplikasjoner på grunn av aldersforskjellen.

– For å finne ut om det er for stor aldersforskjell kan du bruke den klassiske regelen, hvor du tar halvparten av din egen alder og plusser på syv år. Den reglen er ikke så dum, men i utgangspunktet finnes det ingen spesielle regler her, så dette må de to vurdere helt selv.

Hvis aldersforskjellen er veldig stor mener Kjøs dette vil kunne merkes og bli vanskelig.

– Det kan bli spesielt vanskelig hvis den eldste begynner å bli sliten og ikke klarer å henge med på det den yngre har lyst og energi til.

– Mange som er i et slikt forhold merker at dette blir et problem på den sosiale fronten når de omgås venner og bekjente. Etter hvert kan det også oppstå problemer seksuelt med tanke på at mye forandrer seg når man kommer i overgangsalderen, men dette slår ut veldig forskjellig, forklarer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer