Hudpleie

Kvisete hud etter julens utskeielser?

Slik får du den tilbake til normalen igjen.

<strong>PRISEN FOR MOROA:</strong> Mange opplever at huden reagerer med kviseutbrudd etter julas utskeielser. I tillegg er det vanlig med tørrhetslinjer, rødhet, hovenhet og irritasjon. Heldigvis går det an å rette opp skaden. Foto: Simon Lord / Alamy/All Over Press
PRISEN FOR MOROA: Mange opplever at huden reagerer med kviseutbrudd etter julas utskeielser. I tillegg er det vanlig med tørrhetslinjer, rødhet, hovenhet og irritasjon. Heldigvis går det an å rette opp skaden. Foto: Simon Lord / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Så var det over. Julematen er fortært, gløgg og champagne er drukket opp og pakkene er for lengst åpnet.

Etter julas utskeielser er det mange som opplever at huden reagerer negativt. Hvorfor skjer dette?

LES OGSÅ: Krisehjelp for huden dagen derpå

– Kroppens speil

– Huden er kroppens speil. Det du putter inn vil vises på huden, sier Ann-Kristin Stokke, fagansvarlig hos Skintific.

Stokke understreker at hva du putter i deg er viktig for huden, og vi vet alle at det ofte er mye akkurat i jula.

– Stimulerende stoffer som koffein, alkohol, sjokolade, røyking og lignende vil gi utsalg i dehydrering, sensitivitet, kviser og gusten hud, sier hun.

– Fet mat kan gi kviser og utbrudd, da mye fett belaster fordøyelsessystemet. Dette vil reflekteres på huden, siden huden også er et utskillelsesorgan.

LES OGSÅ: Juks deg til våkne øyne

<strong>OPPBLÅST:</strong> Du kan føle deg oppblåst og full av væske samtidig som huden er tørr, forklarer eksperten.  Foto: Colourbox
OPPBLÅST: Du kan føle deg oppblåst og full av væske samtidig som huden er tørr, forklarer eksperten. Foto: Colourbox Vis mer

Oppblåst, men dehydrert?

Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor, forklarer at du kan føle deg oppblåst og være full av væske selv om huden er dehydrert.

– Inntak av salt og alkohol vil kunne virke både dehydrerende og forårsake vannretensjon. Du kan faktisk oppleve at selv om du føler deg hoven i kroppen på grunn av for mye væske, vil huden føles uttørret. Dette skyldes at vannet bindes i dypere vev enn huden, sier Johansen.
LES OGSÅ: Derfor er du så sulten nå

<strong>FINE LINJER:</strong> Tørr hud og tørr luft gjør at de fine linjene i huden blir tydeligere. Sørg for å tilføre fuktighet med gode serumer, kremer og masker, samtidig som du får i deg nok rent vann til å fukte huden fra innsiden. Foto: All Over Press
FINE LINJER: Tørr hud og tørr luft gjør at de fine linjene i huden blir tydeligere. Sørg for å tilføre fuktighet med gode serumer, kremer og masker, samtidig som du får i deg nok rent vann til å fukte huden fra innsiden. Foto: All Over Press Vis mer

Tørrhetslinjer og hovne øyne

Siden inneluften ofte er veldig tørr, faktisk tørrere enn uteluften, vil du ofte oppleve å se flere tørrhetslinjer og mer gusten hud når du tilbringer mye tid inne om vinteren.

– Lite søvn, salt og alkohol vil også kunne resultere i hovne øyne som ser slitne ut, sier Johansen.

Jula er dessuten en tid når mange av oss slurver litt med de gode vanene vi har ellers i året.

– Lite frisk luft, mosjon og slurv med renserutinen vil også gi huden et gusten og slitent preg. Det samme vil sene kvelder og lite søvn, sier Stokke.
LES OGSÅ: Slik ser du ti år yngre ut

<strong>FRUKT OG GRØNT:</strong> Gjør kroppen og huden en kjempetjeneste og få i deg nok frukt og grønt.  Foto: Getty Images
FRUKT OG GRØNT: Gjør kroppen og huden en kjempetjeneste og få i deg nok frukt og grønt. Foto: Getty Images Vis mer

Slik retter du opp skaden

For å få huden i balanse igjen, er det spesielt tre områder du bør ta tak i nå som feiringen er over og det nye året er i gang: kosthold, hudpleie og mosjon.<strong>DRIKK MER:</strong> Rent vann er topp for kroppen. Sørg for å få i deg nok væske også om vinteren.  Foto: Colourbox
DRIKK MER: Rent vann er topp for kroppen. Sørg for å få i deg nok væske også om vinteren. Foto: Colourbox Vis mer

Kosthold

– Å ha et sunt kosthold er ekstra viktig for å føle seg vel, og se bra ut. Enkelte typer mat kan gjøre at huden din reagerer med rødhet eller utbrudd. Høyt saltinntak vil også gjøre at både kropp og øyne blir hovne. Spis heller ren, økologisk mat som er full av antioksidanter, sier Stokke.

Johnsen anbefaler en kur for å rette opp etter julens fråtsing i det som er deilig og dessverre usunt.

– Denne kuren bør inkludere et justert kosthold med mindre salt, fett og sukker enn det du fikk i deg i julen. Dette kommer ofte av seg selv, siden to av de mest populære nyttårsforsettene er slanking og trening.
LES OGSÅ: Vakrere hud på 10 minutter

Stimulerende stoffer som koffein, alkohol, sjokolade, nikotin og lignende er ikke bra for huden. Du bør dessuten være tilbakeholden med ferdigmat, raffinert sukker og såkalt junk food.

– Spis friske grønnsaker, frukt, fet fisk, nøtter og hvitt kjøtt. Spis så lite meieriprodukter som mulig, særlig dersom du plages med pollenallergi og bihuler, meieriprodukter er nemlig slimdannende, sier Stokke.

Sørg også for at du får i deg mer rent vann, noe som vil bidra til å rense huden for stoffer som gjør deg oppsvulmet og utilpass.

– Ved å drikke vann tilfører du også huden mer fuktighet, sier Johansen.

Ferskpresset juice og urtete er også fint for huden, sier Stokke.

LES OGSÅ: Dette bør du spise mer av nå

<strong>GIR FUKT:</strong> Du kan gi gusten, grå, trøtt vinterhud livet og gløden tilbake. Jevnlig bruk av peeling og ansiktsmasker rike på fuktighetsgivende ingredienser er nøkkelen, forteller ekspertene. Foto: Voyagerix - Fotolia
GIR FUKT: Du kan gi gusten, grå, trøtt vinterhud livet og gløden tilbake. Jevnlig bruk av peeling og ansiktsmasker rike på fuktighetsgivende ingredienser er nøkkelen, forteller ekspertene. Foto: Voyagerix - Fotolia Vis mer

Hudpleie

Stokke og Johansen er skjønt enige om at en god og grundig renserutine er nøkkelen til å få tilbake en sunn og frisk hud.

– Med tanke på at nyåret bringer med seg en mengde forsetter, så vil jeg starte året med å sette fokus på hvordan du kan gi huden din en «ren start», sier Stokke.

Daglig rens av huden er like viktig som tannpuss.

Hun sier at altfor mange av oss dessverre slurver med rensen og bare skyller huden med vann. Noen legger seg til og med med sminke på.

– Dette fører til at huden din ser gusten og livløs ut, samt at den gjerne blir tilstoppet og etter hvert så vil du kunne plages med kviser, sier Stokke.

Johansen anbefaler at du oppsøker en hudpleier og får en skikkelig dyptvirkende behandling for å rette opp i skadene.

– En enklere, men mindre dyptvirkende løsning, er å peele huden hjemme, sier hun.

Hun minner også om at du bør bruke fuktighetsgivende masker jevnlig.
LES OGSÅ: Rens huden din to ganger

Mosjon

Mosjon er en naturlig del av en sunn livsstil, og det bidrar faktisk også til å gjøre huden din bedre. Et godt treningsprogram som bringer deg i balanse vil gjøre at huden din også lettere kommer i balanse, forklarer Stokke, som likevel anbefaler moderasjon.

– Jeg vil ikke anbefale en superstreng slankekur rett etter nyttår. Det vil være et mareritt for huden din og gjøre kroppen din ekstra stresset, sier hun.

– Dersom du ønsker å slanke deg noen kilo etter juleutskeielsene, er det ikke urealistisk å gå ned noen kilo på 6 uker, dersom du kombinerer et fornuftig kosthold med trening.

Også Johansen trekker fram mosjon og trening som noe som bør være en naturlig del av livsstilen din.

– Kom deg ut i frisk luft og la vinterkulden gi deg roser i kinnene! sier hun.

LES OGSÅ: Nå bør du peele huden

<strong>EKSPERT:</strong> Ann-Kristin Stokke er fagansvarlig hos Skintific.
EKSPERT: Ann-Kristin Stokke er fagansvarlig hos Skintific. Vis mer
<strong>EKSPERT:</strong> Kjersti Johansen er nordisk fagsjef hos Dermanor.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
EKSPERT: Kjersti Johansen er nordisk fagsjef hos Dermanor. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer