INNEHOLDER IKKE MUK: Kyllingkjøttdeig er laget av 97 prosent kyllinglårkjøtt og 1 prosent vann og salt.  Foto: Benedicte Haugaard
INNEHOLDER IKKE MUK: Kyllingkjøttdeig er laget av 97 prosent kyllinglårkjøtt og 1 prosent vann og salt. Foto: Benedicte Haugaard Vis mer

Kjøttdeig

Kyllingkjøttdeig inneholder ikke MUK

Kjøtt som inneholder MUK må merkes og deklareres i ingredienslisten.

Publisert
Er du en av dem som viker unna kyllingkjøttdeigen i kjøttdisken fordi du tror den inneholder mekanisk utbeinet kjøtt - ogå kjent som MUK? Da har vi i KK. no en «gladnyhet» til deg.

LES OGSÅ: Bytt til mager kjøttdeig – lev sunnere

Skal stå på pakningen

Ifølge Eli Strand, Informasjonsjef i Nortura, inneholder ikke kyllingkjøttdeig MUK.

Det er faktisk laget av 97 prosent kyllinglårkjøtt og 1 prosent vann og salt.

– Kyllingkjøttdeig inneholder ikke MUK. Det er ikke tillat å bruke MUK i produkter som ikke varmebehandles av produsenten. I tillegg er det ikke lov å bruke det uten å deklarere dette i ingredienslisten på produktet, sier hun til KK.no.

Men hva er egentlig MUK?

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe lammekjøttdeig

INGREDIENSLISTEN: Dersom du er usikker på om et produkt inneholder MUK, kan du sjekke ingredienslisten.  Foto: Benedicte Haugaard
INGREDIENSLISTEN: Dersom du er usikker på om et produkt inneholder MUK, kan du sjekke ingredienslisten. Foto: Benedicte Haugaard Vis mer

Kjøttdeig lignende masse

MUK er altså forkortelsen for mekanisk utbeinet kjøtt. Bein fra slaktede griser og fjørkre sendes gjennom en spesiell maskin som skiller ut kjøttrester som ikke lar seg skjære bort med kniv.

I tillegg følger det med en del beinmarg, bindevev og beinrester. Det er ikke lov å kalle dette for kjøtt. Det må merkes som maskinelt utbeinet kjøtt.

Ifølge Matportalen.no blir produktet en masse som kan ligne på kjøttdeig, men er noe mer grøtaktig. Det har etter hvert blitt utviklet en produksjonsmetode som er mer skånsom, men produktet skal likevel fortsatt betegnes som muk.

Camilla Andersen, ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no velger personlig vekk produkter som inneholder MUK.

– MUK er jo ikke farlig eller ernæringsmessig dårligere enn kjøtt, men jeg personlig velger det bort til fordel for mest mulig rene varer.

– Jeg syns det er greit å vite hva jeg spiser, så får det være opp til hver enkelt om de anser MUK som ressurs-utnyttelse eller avfall, sier hun til KK.no.

(Saken fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: - Sjekk fettinneholdet i varedeklarasjonen

Sjekk pakningen

Er du usikker på om produktet du står med i hånden inneholder MUK, kan du sjekke dette på pakningen.

– Det er mange pålegg og produkter av spesielt kylling som inneholder MUK. For å vite om man spiser MUK eller kjøtt, må man se om det står «maskinelt utbeinet kjøtt» eller MUK i ingredienslisten på pakningen, sier Andersen.

LES OGSÅ: Dette kan du trygt spise etter utgått dato

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer