Helse & Livsstil

La pc-en trimme deg

Har du lange og stillesittende arbeidsdager? Her er dataprogrammene som minner deg på å ta en liten pause.

La pc-en trimme deg
Publisert
Sist oppdatert
Har du lange og stillesittende arbeidsdager foran pc-en? Da har du trolig opplevd at nakken føles stiv, skuldrene verker, at øynene er blitt såre mens hodepinen er på anmarsj. Men fortvil ikke. Med noen tastetrykk kan du laste ned programmer som vekker deg fra skrivebordsdøsen, og som minner deg om at du har sittet stille for lenge.

Det finnes flere slike nedlastbare programmer som er designet for å forstyrre deg så du ikke sitter og stirrer inn i skjermen for lenge. Innstillingene kan du ofte sette selv, slik at du varsles akkurat så ofte som du selv ønsker. I ett program kan du for eksempel velge å la en ramme poppe opp på skjermen hver halvtime, for å guide deg gjennom noen enkle øvelser som skal gi kroppen en pust i bakken. Det hele tar bare et par minutter.

Her er noen programmer du kan teste:

De fleste koster penger i sin fulle form, men mange har testversjoner som du kan bruke gratis i inntil 45 dager.

 • Stretch Break 6.0
  Med dette programmet får du jevnlig besøk av animerte skrivebordsmenn og –kvinner som viser deg hvordan øvelsene skal gjøres.

 • RSIGuard Stretch Edition 3.0
  Dette programmet har fokus på smerter som oppstår fordi du gjør de samme bevegelsene igjen og igjen - såkalte repetitive strain injuries (RSI) - som for eksempel musesyke. Programmet gir deg animerte øvelsesforslag når det registrerer at du faktisk trenger det.

 • Soho Soho
  Et lite og enkelt program som avbryter deg med ønsket mellomrom, og som gir forslag til gode øvelser.

 • Workplace Angel
  Avbryter deg med gitte intervaller og gir tips om hvordan du kan forbedre arbeidssituasjonen din.

 • StretchWare
  Gir deg en påminnelse om når det er på tide å strekke på kroppen, og tilbyr 14 forskjellige illustrerte strekkøvelser. Her finnes det også mye info om for eksempel musearm og andre skrivebordsplager. På hjemmesiden kan du også laste ned øvelser helt gratis.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer