SE PÅ RINGEN! Du må jo få vise fram ringen han har gitt deg, men det finnes noen triks for å unngå at det hele bare virker skrytete.  Foto: Shutterstock / Syda Productions
SE PÅ RINGEN! Du må jo få vise fram ringen han har gitt deg, men det finnes noen triks for å unngå at det hele bare virker skrytete. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer

Skryte Framsnakke Gi Ros Gode Opplevelser Stolthet Seier

Lær å dele de gode nyhetene (uten å virke skrytete!)

Det er nemlig en fordel å framsnakke deg selv.

Spørreundersøkelser viser at nordmenn ligger på 4. plass på indeksen over verdens lykkeligste folk. Likevel, i dagligpraten med andre er det fast sjargong å dempe ned egen suksess og positive opplevelser.

Mange føler at de blir sett på som både selvgode og skrytete hvis de pøser på om alt som går bra over en latte med venninnene. Men bør vi ikke snakke om det som er topp? 

- Del de gode opplevelsene fra dagen din, for det smitter! sier coach Live Landmark.

LES OGSÅ: Bli flinkere til å skryte av deg selv

Men hvordan kan vi finne de positive tingene i hverdagen, og faktisk fokusere på dem?     

- Vi klarer ikke ta inn alle inntrykkene vi blir utsatt for, vi har et filter i hjernen som gjør et selektivt utvalg av hva den velger å ta inn, forklarer Landmark. 

- For eksempel, når vi er forelsket, ser vi bare gode ting hos den vi har falt for, og det kan ta lang tid før vi legger merke til de mindre tiltrekkende sidene. Det sentrale er å vite at vi aktivt kan overstyre dette automatiske filteret, at vi kan ta aktive valg om å lete etter det som er bra for oss. 

LES OGSÅ: Klart du skal rose deg selv

Økt livskvalitet

Det du ser etter, vil du finne, for hjernen er lydig. Det du øver på, blir du god på. Det du fokuserer på, får du mer av. Resultat? Livskvaliteten din øker!

Fokus på negative ting gir negative følelser, som påvirker livskvaliteten, som igjen gir fysisk stressaktivering og kan gi stiv nakke, hode­pine, dårlig søvn og lignende.

- Dette betyr ikke at man må tenke positivt hele tiden, men det er fint å vite at man kan ta et valg, sier Landmark.

- Men hvordan kan vi snakke om det uten at samtalepartnerne våre skal stemple oss som selvgode?

- Dette er en problemstilling som man ofte møter i hverdagen, men som man ikke snakker høyt om, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen. 

- Det er virkelig en balansekunst, og stikkordet er presentasjon: Måten det blir gjort på. Som på en meny – der liker vi presentasjonen hvis det er gjort pent og estetisk. Men hvis restauranten klasker på et svært bilde av lapskaus, vil vi ikke spise der, påpeker han.

Det er også en grunn til at mange av oss liker milliardærer som Olav Thon og Ingvar Kamprad. Selv om de er søkkrike, reiser de på økonomiklasse og kjører gammel bil. Da er det mer greit å være rik. Man må gjøre det på riktig måte.

Helliesen mener at hvis du skal dele en positiv opplevelse, noe du har mestret, kan det lønne seg å nevne at det ligger hardt arbeid bak, og at det ikke kom lett. Har du for eksempel fått jobb? Ingen vil oppfatte deg som selvgod hvis du sier noe sånt som: «Nå har jeg søkt etter jobb i et helt år, og endelig fikk jeg jobb!» Det hjelper å balansere det med noe negativt først. 

- Folk vet jo at livet kan være hardt, og det må rett og slett få komme litt fram. Det handler om ordvalg. Du kan faktisk skryte ganske mye, hvis du velger riktig måte å gjøre det på. Klarer du å skape en følelse av bakkekontakt, vil folk glede seg på dine vegne og bli glade for de gode nyhetene du deler!

LES OGSÅ: Er du en «Facebook-skryter»? 

Det er lov å skryte når ...

  • Det ligger hardt arbeid bak. Det er for eksempel lov å fortelle om den flotte hagen din hvis du får med at det har vært MYE jobb, eller rose mannen din: «Nå har han snekret bod, jeg er så stolt av ham.» Du kan skryte om jobben, men løft gjerne kollegaene dine samtidig: «Jeg jobber i et så bra team, og sammen har vi fått til så mye!». Hvis folk føler det blir et soloutspill, er det lettere å bli oppfattet som selvgod.
  • Det er en stor seier: Du er overlykkelig! Da forstår folk det. «Hurra! Jeg har gått Besseggen! Tenk at jeg klarte det!»
  • Det skjer positive småting i hverdagen: Del en god nyhet om barnet ditt: «Nå har laget hans/hennes trent skikkelig bra til kampen, og de vant. Det unner jeg dem!» Eller: «Se den flotte snømannen vi har laget!» Alle er stolte av barna sine. Men selv om det er lov, så må man ikke overdrive sånn at folk sukker og tenker: «Å nei, ikke det der igjen ...» 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: