Helse & Livsstil

Lær å le av sjefen

Sliter du med en sur og dårlig sjef? Fortvil ikke. En ny bok forteller deg hvordan du kan temme sjefen med latter og humor.

Ved å le kan du ufarliggjøre sjefen, mener forfatter Gunnar Kagge.
Ved å le kan du ufarliggjøre sjefen, mener forfatter Gunnar Kagge. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
– Boken er egentlig en reaksjon på alle de dårlige bøkene om ledelse som florerer, sier Aftenposten-journalist Gunnar Kagge, som har skrevet boken «Trollet sprekker».Han understreker at boken er humoristisk ment, noe hans egen sjef, ansvarlig redaktør Hans Erik Matre, allerede har oppfattet.
 • Les også: Så mye mer tjener de pene.
 • – Jeg møtte Matre i heisen og han ga meg klar beskjed om at hvis jeg skulle le av ham måtte det skje bak hans rygg, humrer Kagge.Økonomijournalisten har de siste 20 årene vært opptatt av å skrive om arbeidslivet, og viser til at norske arbeidstakere i flere undersøkelser svarer at de er svært godt fornøyd i jobben sin.
 • Slik blir du sjefens favoritt
 • – I en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå svarte 90 prosent at de trives på jobben. Men når det gjelder årsaken til hvorfor de ikke trives på jobben, svarer 30-40 prosent at årsaken er ledelsen, sier Kagge.Gunnar Kagge håper boken hans kan fungere også på en seriøs måte, nettopp for kanskje å lette arbeidsdagen for arbeidstakere som kjenner seg igjen i boken.Han mener å ha oppskriften på hvordan man som arbeidstaker skal ufarliggjøre sjefer som er en pest og en plage.
 • Gulltips: Slik kupper du jobbintervjuet.
 • – Begynner du å le av sjefen din, er mye gjort. Da er han ikke så farlig lenger og det hjelper også deg selv å le av ting som er vanskelig, mener han.Han mener at hvis du virkelig vil kontrollere sjefen din, må du lære å synes synd på ham. Den dagen du tenker «stakkars liten, det er vel ikke annet å vente av en sånn som deg», er det du som har makten.Kagge er oppgitt over hvor populært det er å hyre inn rådyre konsulenter som en løsning når det oppstår problemer i bedriften, og mener å ha svar på hvorfor sjefene gjør det.
 • Les også: Den store unnskyldningskalkulatoren.
 • – Når lederne føler de må gjøre noe for å vise at de er de rette til å gjøre jobben, hyrer de inn konsulentene. Da har de noen andre å legge problemene over på. Istedenfor å gå til styret og si at de ikke klarer jobben, kan de gå til styret og vise til at heller ikke landets dyreste konsulenter kan gjøre jobben bedre, sukker Kagge, fremdeles med et glimt i øyet.Han mener konsulentene uansett kommer opp med stort sett de samme forslagene som ledelsen selv allerede i utgangspunktet hadde tenkt på.Selv om boken er gitt ut på lillebror Erling Kagges forlag, slipper ikke eventyreren og polfareren unna i boken.– Jeg må jo stille spørsmålet om hva en som har dratt alene til Sydpolen har å tilføre et foredrag om teambuilding, avslutter storebroren. (©NTB)
 • Jeg tjener mer enn ham
 • Slik får du det som du vil
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.