Hvem har ikke kranglet med kjæresten uten noen spesiell grunn? Eller gjort en venninne pinlig berørt, uten å mene det? Følelser lever som regel sitt eget liv, og får oss til å handle galt, selv når vi kvinner tror at vi har full kontroll.
Men fortvil ikke, du kan faktisk faktisk trene hjernen din til å spille på lag med følelsene. Her er fem tips som skal øke din emosjonelle intelligens (EQ), altså din mulighet til å identifisere og styre følelsene dine, noe som sikrer deg lykkeligere og mer harmoniske forhold.
1. Se følelsene dine i alle farger
Ta deg et øyeblikk hver dag og se for deg at du er en blank vegg som er klar til å males, foreslår Joshua Freedman, gründer av nettstedet for emosjonell intelligens, Six Seconds.- La fantasien din løpe løpsk mens du ser for deg fargene du ville malt veggen din med, sier han til Redbook magazine.
Oransje kan for eksempel symbolisere frustrasjon, for eksempel over kollegaen som du helst unngår.
- Å fremstille følelser på denne måten vil få deg til å se dem klarere, sier Freedman videre.
Så snart du har lært deg mønstrene og laget deg noen fargekoder er det lettere å ta en idémyldring og komme opp med løsninger for hvordan du skal takle mennesker og situasjoner på en sunnere måte.
2. Kultivér nysgjerrigheten din
Ta deg fem minutter etter endt arbeidsdag og prøv og huske alle spørsmålene du har stilt den dagen som du egentlig brydde deg filla om svaret på. Det klassiske «Hvordan går det?» har kun mening dersom du virkelig er interessert i å høre svaret, ikke dersom du stiller det mens dere suser forbi hverandre i kantinen.- Prøv å venne deg til å stille spørsmål som du virkelig vil vite svaret på. Det kan være noe så enkelt som hvordan det går med den nye barnvakten, sier Freedman.
Når du spør er trikset å se den andre inn i øynene mens du venter på svaret. Dette vil medføre at hun også avgir et mye mer interessant svar og sannsynligvis følger opp med hvordan det går med deg.
Dette skal dessuten virke oppkvikkende.
- Blodtrykket ditt faller og du oppnår mye mer tilfredsstillende forhold til dine medmennesker, sier Freedman.
3. Merk deg situasjoner som oppskaker deg
Dersom du alltid friker ut når barna begynner å skrike i matbutikken eller når moren din kommer med råd om husarbeid, da bør du bli bevisst hvorfor.- Når noe fortsetter å plage deg, reflekter over hvorfor, og hvordan du reagerer – og jobb deretter med å finne ut hvordan du skal roe deg ned, sier psykolog Maurice Jesse Elias, medforfatter av boken Educating People to Be Emotionally Intelligent.
For eksempel, dersom du merker deg at stemmen din går opp i fistel når du er midt oppi i disse situasjonene, prøv å kontrollere den.
- Pust dypt inn og la tonen din som da ligger på et nivå 5 til nivå 4, som er det nivået man gjerne ligger på når man er opprørt, og jobb deg deretter ned til nivå 1 igjen, som er det man ligger på når man har kontroll, sier forfatteren.
4. Lek «stille-leken»
Om du så er ute til lunsj eller på flyplassen, se deg rundt på menneskene og prøv om du kan se hva de føler, foreslår Freedman. Er følelsene deres glødende eller skjulte?- Å praktisere det å være observant vil gjøre det lettere for deg å forstå hva andre føler, skal vi tro psykologen.
5. Praktisér «hva om»-spillet
Tenk på en frustrerende hendelse fra gårsdagen og forestill deg to ulike utfall. For eksempel kan du se for deg at din kjære glemte å putte i oppvaskmaskinen, en uvane som irriterer deg skikkelig. I det første skriker du til ham at han er en slask, i det andre sier du rolig at du hadde satt stor pris på om han ryddet opp etter seg.- Å vurdere ulike konsekvenser vil gi deg trening i å treffe smartere emosjonelle valg, konkluderer psykologen.
Altså valg som du vil være veldig glad for i ettertid, i stedet for dem som føles bra der og da.
LES OGSÅ:




