Kk-coach

Lær deg å leve i nåtid!

Det er nemlig valgene vi gjør i nåtid, som er viktig for hvordan vi har det nå, forklarer coach Christine Otterstad.

HER OG NÅ: Uansett hvor du befinner deg i verden: Mental tilstedeværelse er det viktigste for hvordan du har det her og nå.  Foto: All Over Press
HER OG NÅ: Uansett hvor du befinner deg i verden: Mental tilstedeværelse er det viktigste for hvordan du har det her og nå. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Christine Otterstad er KKs livscoach, og gir oss kloke råd om hvordan vi får det enda bedre med oss selv og våre nærmeste. Denne gangen hanlder det om viktigheten av å leve i nuet.

Jeg hadde en fin samtale med noen koselige gamle mennesker her en dag. Jeg var på besøk på et eldresenter for å coache noen av de ansatte. Det som var mest fascinerende med denne gjengen, var hukommelsen. Mange av dem husket ikke hva de spiste til frokost eller hva de gjorde i går, men de kunne med stor innlevelse fortelle detaljerte historier fra barndommen sin. Korttidshukommelsen er på en måte blitt helt overkjørt av langtidshukommelsen.

KK-COACH: Christine Otterstad trener også mentalt med toppidrettsutøvere, holder foredrag eller blogger på christineotterstad.com Foto: Nina Ruud/All Over Press Norway
KK-COACH: Christine Otterstad trener også mentalt med toppidrettsutøvere, holder foredrag eller blogger på christineotterstad.com Foto: Nina Ruud/All Over Press Norway Vis mer

Man trenger strengt tatt ikke bo på et eldresenter for å leve i fortiden. Mange av dem jeg møter igjennom jobben, lever i feil tid. Nå for tiden jobber jeg masse med toppidrettsutøvere, og det er faktisk veldig viktig for deres prestasjon at de passer på å holde seg i riktig tid, nemlig nåtiden.

LES OGSÅ: Bekymrer du deg for mye?

Lettest å leve i fortid og framtid

Det finnes tre forskjellige «tider»: fortid, nåtid og framtid. Veldig mange av oss lever enten i fortiden eller i framtiden. Dette kan være ganske begrensende på livet ditt, uten at du kanskje har tenkt så mye over det.

For en idrettsutøver er det viktig hele tiden å passe på å holde seg i nåtiden, slik at framtiden blir best mulig. For en håndballspiller som bommer på mål, er det avgjørende å la fortiden – som var selve bomskuddet – ligge, slik at hun ikke drar med seg bommen på mål videre i kampen. En topptrent håndballspiller spiller KUN i nåtid og glemmer fortiden raskt slik at framtiden i kampen skal bli best mulig. Som du skjønner, så snakker vi om sekunder når vi snakker om fortid og framtid i slike tilfeller.

I hverdagen er det også lett å bli hengende igjen i fortiden. Mange drar med seg vonde følelser fra oppveksten, andre sliter med vonde følelser etter en opprivende skilsmisse, mens andre kanskje synes alt var mye bedre da ungene var små?

Det er like lett å leve i framtiden. Hvor ofte har vi ikke allerede på mandag lurt på hvordan vi skal overleve helt fram til helg, eller kl. 08.04 begynt å glede oss til arbeidsdagen er over?

LES OGSÅ: Elsk det livet du allerede har

Nåtiden det eneste du har kontroll på

Ta en titt på hvilken tid du bruker mest energi på. I hvilken tid har du egentlig mest påvirkningskraft? Svaret sier seg selv, nåtiden! Fortiden er allerede unnagjort, den får du ikke gjort noe med. Framtiden har ennå ikke kommet, og den eneste måten du får påvirket framtiden på, er ved å være bevisst på hvilke valg du tar i nåtiden.

DUSJ DEG I NÅTID: Hvert øyeblikk har en mulighet for tilstedeværelse. Legg bekymringene til side, og kjenn på vannstrålene som treffer huden din og lukten av såpen. Foto: Ariwasabi - Fotolia
DUSJ DEG I NÅTID: Hvert øyeblikk har en mulighet for tilstedeværelse. Legg bekymringene til side, og kjenn på vannstrålene som treffer huden din og lukten av såpen. Foto: Ariwasabi - Fotolia Vis mer

Det er egentlig uvesentlig om framtiden er ett sekund unna, slik en idrettsutøver tenker, eller om den er år unna, slik mange av oss andre tenker. Det er likevel valgene vi tar i nåtiden som avgjør hvordan vi har det NÅ. Det eneste vi vet noe om, er dette øyeblikket.

Selv denne artikkelen vil være fortid om noen få sekunder, har du tenkt over det? Har du tenkt over hvor fort øyeblikkene forsvinner? Så vær i øyeblikket. Vær i nåtiden, for det er den eneste tiden du har kontroll over.

Spørsmål, tips eller tanker? Send dem til christine.otterstad@kk.no. Alle henvendelser behandles fortrolig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer