Måltider

Lær deg å motstå fristelsene

Du kan tenke deg til drømmekroppen med disse 7 enkle triksene.

Å spise med hodet til stede er å nyte maten - både synet, luktene og smaken av det du spiser, samt hvordan du føler deg når du spiser. Hvordan klare det?
Å spise med hodet til stede er å nyte maten - både synet, luktene og smaken av det du spiser, samt hvordan du føler deg når du spiser. Hvordan klare det? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er hjernen din slått på når du spiser? Bruk hodet når du setter deg til bords. Shine kaller det mindful eating - hvis du er mer bevisst det du putter i deg, vil du unngå å gå opp i vekt. Du har sikkert blitt overrasket over hvor mye du har klart å trykke i deg uten å tenke over det, hvis du for eksempel har spist middag foran TV-en eller småspist mens du lager mat. Eller skjemtes litt fordi potetgullposen ble tom på et kvarter mens du satt og jobbet foran PC-en. Og så sitter du der og er overmett, slapp og litt uvel både i kropp og sinn. Du spiser på automatgir og nyter ikke opplevelsen.

Mindful eating

Psychology Today definerer mindful eating med at man er bevisst oppmerksom på måltidet, å være fullt klar over hva som skjer både i og utenfor deg selv - i din kropp, hjerte og sinn - og utenfor deg selv, i miljøet. Det er bevissthet uten kritikk eller dom.Les også:Lyver du deg feit?

7 enkle triks

Å spise med hodet til stede er å nyte maten - både synet, luktene og smaken av det du spiser, samt hvordan du føler deg når du spiser. Hvordan klare det? Her er sju enkle måter å få det til på.1. Begynn i det småDet er fristende å bli kjempeflink med én gang, men å gå fra å spise pølser i sofaen til å sitte rakrygget ved bordet og knaske på en stangselleri er ikke den beste måten å begynne på. Det er sju tips her, begynn med ett av dem i dag og ta resten gradvis.2. Skru av TV-enDette kan være et tøft grep å ta. Å spise foran TV kan være veldig avslappende. Men når du konsentrerer deg om det som skjer på skjermen, overser du kroppens signaler om at den begynner å bli mett, og du går glipp av den gode og hyggelige følelsen det er å spise. Prøv å spise ditt neste måltid uten forstyrrelser. 3. Ta deg god tidKroppens interne meldingssystem er litt omstendelig, mer som Postens Bring enn som en SMS. Det kan ta opptil 25 minutter for kroppen å få sendt avgårde en beskjed til hjernen om at den er mett. Hvis du kaster i deg maten, rekker vi hjernen å oppdage at du har oversteget den sunne mettheten og gått videre til herregud-jeg-må-legge-meg-på-sofaen-mett. Så spis sakte, slik at hjernen rekker å få beskjed i tide om at nå er det nok. Les også:Tallerkentrikset gjør deg slank4. Lytt til kroppenDu tror kroppen roper på en snickers til middag? Nei, det er det hjernen din som gjør. Den er sleip sånn, for etter år der foreldrene dine har nektet deg slike utskeielser, vil den gjerne boltre seg litt fritt. Men kroppen din vil nok heller ha friske skiver med vannmelon, eller en energibombe av en proteinrik salat til middag. Fordi det er det den trenger. Prøv å lytt til den stemmen som roper lavest. 5. Bry degÅ være oppmerksom på hvordan du spiser kan begynne før du setter deg til bords. Lag maten selv i steden for å ta med deg noe fra hamburgersjappa. Hvis du er nybegynner på kjøkkenet, kan du starte med en deilig sandwich. Det å velge seg ut en avokado og bønnespirer i grønnsaksavdelingen, for så å dandere det på grovbrødet etterpå, gjør deg mer involvert.6. Spis sammen Dette er ikke realistisk for alle hver dag, men det er en måte å tenke på. Spis som om du skulle sittet sammen med andre. Sett deg til bords. Legg ned gaffelen mellom hver munnfull. Pust. Og er du så heldig at du har selskap - nyt øyeblikket. Fokusér på samtalen like mye som du fokuserer på maten. Gjør måltidet til en fest for alle sansene. 7. Gjør det til meditasjonDet går an å meditere mens man går. Da retter du blant annet oppmerksomheten mot følelsen av føttene som treffer bakken. Gjør spisingen til meditasjon også. Fokuser på fargene på tallerkenen, på å løfte gaffelen til munnen, lydene av tygging, de gode smakene i munnen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer