NEI TAKK: Synes du det er vanskelig å takke nei til dessert når du er på besøk hos noen? Ifølge eksperten er det lov så lenge du gjør det på en høflig måte.  Foto: ipag - Fotolia
NEI TAKK: Synes du det er vanskelig å takke nei til dessert når du er på besøk hos noen? Ifølge eksperten er det lov så lenge du gjør det på en høflig måte. Foto: ipag - Fotolia
Si Nei Takk

Lær deg å si «nei takk»

Klarer du ikke motstå søtsaker og desserter du blir tilbudt? Slik takker du høflig nei.

Er du en av dem som synes det er vanskelig å takke nei til dessert og søtsaker når du er på besøk hos noen, fordi det alltid bringer opp spørsmål som «slanker du deg?» eller «hvorfor skal du ikke ha?» 

Hvorfor er det egentlig så vanskelig å si «nei takk» når noen tilbyr noe søtt, og hvordan kan man si dette på en høflig måte uten at personen som byr stiller spørsmål?

LES OGSÅ: Ned i vekt uten slanking

Vanskelig å snakke om kosthold og matvaner

VIL DU HA?: Lær deg hvordan du sier nei takk! Foto: THPStock - Fotolia
VIL DU HA?: Lær deg hvordan du sier nei takk! Foto: THPStock - Fotolia Vis mer

Silje Bjørnstad, som er ernæringsfysiolog og driver siljebjornstad.blogg.no, forteller til KK.no at noen opplever at det kan være hardt å si nei til søtsaker fordi de synes det er vanskelig å snakke om kosthold og matvaner.

- Det er nok ikke slik at det «alltid er uakseptabelt» å takke nei til dessert og snop når man er på besøk hos noen. Dette avhenger nok litt av hvem man er på besøk hos, samt hvem som er til stede.

- Når det er sagt, er kosthold og matvaner noe mange føler er en privat ting, og derfor kan det av og til føles vanskelig og ekkelt dersom noen kommenterer de matvalgene man gjør i sosiale sammenhenger. Dette gjelder kanskje særlig når man er sammen med venner og familie man kjenner godt, sier hun.

SOSIALE SAMMENHENGER: Det kan være spesielt vanskelig å takke nei til dessert dersom det tilbys i sosiale sammenhenger. Da dukker det ofte opp ubehagelige spørsmål som for eksempel om man slanker seg. Foto: Monkey Business - Fotolia
SOSIALE SAMMENHENGER: Det kan være spesielt vanskelig å takke nei til dessert dersom det tilbys i sosiale sammenhenger. Da dukker det ofte opp ubehagelige spørsmål som for eksempel om man slanker seg. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er du glad i ferdigdesserter?

Mange gjør det mer komplisert enn nødvendig

Dersom du ikke ønsker å spise dessert eller søtsaker, og noen stadig kommenterer eller stiller spørsmål om hvorfor du sier «nei takk», mener Bjørnstad at du rett og slett bør si det som det er.

- Mitt inntrykk er at mange faktisk gjør dette mer komplisert enn nødvendig. Å si «nei takk» på en høflig måte kan i mange tilfeller gjøres enkelt ved å bare si «nei takk» uten å måtte forklare seg noe mer enn som så.

- I andre situasjoner der man stadig blir tilbudt ulike søtsaker, så kan man bare være ærlig og si det som det er - at man ønsker å kutte ned på sukkerinntaket, at man ønsker å få et mer næringsrikt kosthold eller at man ønsker en livsstilsendring uten å måtte nevne ordene «diett» eller «slankekur».

Dersom du er redd for å si «nei takk», mener Bjørnstad at du for eksempel kan si at du fortsatt er veldig mett etter den deilige middagen.

- Har man noe igjen på tallerkenen så kan kanskje dette vise til at man er fornøyd og at man ikke orker mer. Man kan også spørre om man kan dele dessertporsjonen, kakestykket eller hva det nå enn måtte være for å unngå å spise alt selv.

SI AT DU ER METT: Et godt tips kan være å la litt mat bli liggende igjen på tallerkenen slik at du kan si at du ble ordentlig mett og ikke orker dessert. Foto: nongsao4 - Fotolia
SI AT DU ER METT: Et godt tips kan være å la litt mat bli liggende igjen på tallerkenen slik at du kan si at du ble ordentlig mett og ikke orker dessert. Foto: nongsao4 - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Styr unna disse i kjekshyllen

Kan være en god idé å planlegge dagen

Dersom du føler at du må takk ja til dessert eller søtsaker, mener Bjørnstad det er viktig å huske at det ene kakestykket eller dessertporsjonen ikke har noen stor betydning for det store og det hele.

- Et usunt måltid gjør deg ikke usunn, som på samme måte som at et sunt måltid gjør deg sunn. Det er det helhetlige kostholdet over lengre tid som har noe å si.

Hvis du skal i selskap eller lignende der du vet det blir vanskelig å si nei, så kan du tenke litt over hva du spiser tidligere denne dagen.

- Spis litt mindre og kanskje litt ekstra frukt og grønt hvis du vet det kommer til å bli mange mindre sunne fristelser senere på kvelden, sier hun.

Til forsiden