Stress

Lær deg å si «nei»

6 tips som gir mer tid i hverdagen.

LYKKE: En halvtime med en kopp te og ellers ingenting kan skape ro resten av dagen. Foto: All Over Press/Fotolia
LYKKE: En halvtime med en kopp te og ellers ingenting kan skape ro resten av dagen. Foto: All Over Press/Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En halvtime kan være gyllen egentid, ifølge tidsbrukekspert Cecilie Thunem-Saanum, som i fjor holdt 200 foredrag om tidsbruk og kommunikasjon.

Du kan selvfølgelig ikke få mer tid enn døgnets 24 timer. 

– Men kunsten er å fylle den tiden du har, bedre!

LES OGSÅ: Slik unngår du tidsklemma

Ta en halvtime

Selv tar Thunem-Saanum seg gjerne en halvtimes pause. At det er en halvtime, er ingen tilfeldighet:

Hjerneforskning viser at hjernen oftest får lyst til å gjøre noe annet etter 18–25 minutters konsentrasjon.

TIDSEKSPERT: Tidsbrukekspert Cecilie Thunem-Saanum mener vi alle har mulighet til å få kontroll med tiden. Foto: All Over Press
TIDSEKSPERT: Tidsbrukekspert Cecilie Thunem-Saanum mener vi alle har mulighet til å få kontroll med tiden. Foto: All Over Press Vis mer

Unntaket er når vi er i flytsonen, når vi glemmer tid og rom, sult og tørst.

– 25-30 minutter uavbrutt er to til tre ganger mer effektivt enn halvannen time med stadige avbrudd.

- Det gjelder om du skal konsentrere deg på jobben eller bare finne roen, sier eksperten.

LES OGSÅ:Få bedre flyt i hverdagen

Slik gjør du det

1. Lær deg å si nei uten å være avvisende. Hvis en venninne vil treffe deg når du skal ha halvtimen din, svar at du er opptatt – hun trenger ikke å vite hva du skal – og foreslå et annet, konkret tidspunkt.

På den måten skjermer du din tid uten å såre henne. Med mindre det å treffe venninnen faktisk ER dagens påfyll.
 

2. Lag deg en tidsbuffer. Vi er tidsoptimister, men ting tar gjerne mer tid enn vi tror. Husk å regne inn transport­etappene mellom ulike avtaler.

Og ikke fortell den du er sammen med når du har neste avtale – si heller når du må gå for å rekke den. På den måten har du selv kontroll over tiden din, i stedet for å la andre ta den.

LES OGSÅ: Få kontroll over tankene

SI NEI: Jo, det er helt lov å si nei, og så lenge du gjør det på en ålreit, ikke avvisende måte, så er det ikke noe problem. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
SI NEI: Jo, det er helt lov å si nei, og så lenge du gjør det på en ålreit, ikke avvisende måte, så er det ikke noe problem. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

3. Husk at mens inspirasjonen kommer utenfra, må motivasjonen komme innenfra. La deg gjerne inspirere av Cecilie Thunem-Saanums daglige halvtime, men du må finne din egen motivasjon, en grunn til at du for eksempel skal ofre kveldene for å stå opp en halvtime tidligere.

LES OGSÅ: Derfor er det bra å stå opp tidlig

4. Vær en som folk rundt deg når inn til, framfor en de alltid kan nå. Det er fort gjort å være for tilgjengelig: Alltid på, alltid si ja.

KK nr 41 er i salg fra fredag 10. oktober.
KK nr 41 er i salg fra fredag 10. oktober. Vis mer

Klarer du å ta deg tid til et pusterom som gir deg påfyll hver dag, blir du en person som oppleves som til stede for dem rundt deg, i stedet for bare tilgjengelig (men med tankene et annet sted).

5. Rydd i gamle vaner. For å få bedre tid må vi ha mindre tidspress. Slutt å gjøre noe av det du gjør nå, for noen måneder, for et år, eller kanskje for alltid.
Hvilke oppgaver, hobbyer eller venner bruker du tid på, som ikke lenger gir mening, energi eller glede?

Mens tiden går starter vi med nye aktiviteter, mens vi glemmer å rydde opp i de gamle

LES OGSÅ: Hvilke venninner trenger du?

6. Juster forventninger, ha et tydelig språk. Omgivelsene har forventninger til oss, og det er vårt ansvar å justere: Hvilke budskap sender vi ut? Vi VIL så mye, men klarer vi å gjennomføre?

Vårt VIL kan skuffe andre når vi ikke klarer å oppfylle. Et VIL har et forbehold, men det er ikke sikkert mottaker tenker slik.

Denne saken er hentet fra KK 41, som kommer i salg fredag 10. oktober. 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer