Selvtillit

Lær deg å si nei

Du trenger faktisk ikke alltid en god unnskyldning.

IKKE HA DÅRLIG SAMVITTIGHET: Det er helt greit å si nei av og til. Foto: Antonioguillem - Fotolia
IKKE HA DÅRLIG SAMVITTIGHET: Det er helt greit å si nei av og til. Foto: Antonioguillem - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være vanskelig å si nei til noe du egentlig ikke har lyst til. Og ofte føler du kanskje at du må ha en knakende god unnskyldning for å «slippe unna».

Dette kan gjelde både privat og på jobb, og ofte kan det føre til ekstra mye stress og press, som man gjerne skulle unngått.

Det er nemlig ikke slik at du skal få dårlig samvittighet av å si nei, og i mange tilfeller trenger du faktisk ikke ha en supergod unnskyldning heller.

Av og til vil vi gjøre noe helt annet, eller bare være for oss selv. Og det er greit. Om du er i tvil, tenk på hvordan du selv ville reagere hvis venninnen din fortalte deg at hun helst ville ha en alenekveld, men at det ville være hyggelig å ta det igjen en annen kveld. Ville du blitt såret og sint? Neppe.

HYGGELIG: Selv om det alltid er hyggelig å tilbringe tid med venninner, er det noen dager du heller vil være for deg selv. Foto: michaeljung - Fotolia
HYGGELIG: Selv om det alltid er hyggelig å tilbringe tid med venninner, er det noen dager du heller vil være for deg selv. Foto: michaeljung - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slutt å ha dårlig samvittighet for alt
 

Du har alltid et valg

- Det å lære å si nei er en treningssak. Mange av oss tror det er forbudt å si nei til noe vi ikke har lyst til når vi ikke har noen god grunn til ikke å være med, sier KKs livsstilscoach Christine Otterstad.

Hun påpeker spesielt at vi alltid har et valg, og at vi ikke skal ha dårlig samvittighet for å ville det vi vil.

- Ofte vikler vi oss inn i hvite løgner, noe som både lett kan bli avslørt og som gjør oss stressa. Sannheten er at du har alltid et valg. Du velger selv hva du vil være med på. Og om du ikke selv klarer å ta dine egne avgjørelser, vil det alltid være noen der ute som gjør det for deg.

LES OGSÅ: Må du prestere for å føle deg bra?
 

Ærlighet og tydelighet

 

EKSPERTEN: Livsstilscoach Christine Otterstad. Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Livsstilscoach Christine Otterstad. Foto: Astrid Waller Vis merVi har alltid lært at det er viktig å være ærlig. Nå gjenstår det bare å lære oss at ærlighet ikke nødvendigvis sårer folk.

- Stikkordene her er ærlighet og tydelighet. Takk alltid pent for tilbudet du får, uavhengig av hva det er, og vær tydelig på at dette er noe du ikke ønsker være med på.

- Du trenger ikke alltid ha en god grunn, det er en mer enn godt nok at du bare ikke ønsker dette, sier Otterstad.

Mennesker er skapt slik at vi ønsker å bli likt, helst av alle, og derfor gjør vi ofte ting som går utover egne verdier og prinsipper. Dette gjelder særlig oss kvinner.

- Så lenge du er vennlig, kan stå for det du sier og ikke åpner for tvil eller misforståelser, vil dette sjelden bli et problem. Og husk at du er aldri ansvarlig for den andres reaksjon, sier Otterstad.

LES OGSÅ: Er du innadvent eller utadvent?

 

 

 

Slik kan det gjøres:

Scenario: Svigermor ringer deg og spør om du kan passe på katten hennes en ukes tid, mens hun drar på ferie.
Du kan si: «Takk for at du tenkte på meg i denne sammenhengen, men dette er noe som ikke passer nå».

Scenario: Vennegjengen som nettopp har spist middag sammen foreslår å splitte regningen helt likt, selv om du bare har spist en salat og drukket vann.
Du kan si: «Jeg har ikke økonomi til å dele likt i dag, derfor har jeg vært forsiktig med hva jeg selv har spist. Dere har sikkert alle vært i denne situasjonen en gang».

Scenario: Kollegene dine vil ha deg med på en dyr bursdagsgave til en kollega du aldri har pratet med.
Du kan si: «Takk for at dere inkluderer meg, men jeg ønsker ikke å kjøpe presang til noen jeg ikke kjenner. Det tror jeg ville blitt rart for begge parter».

 

 

 

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer