Pålegg

Lag din egen påleggsalat

Da kan du enkelt unngå ekstrakaloriene fra kjøpesalatene.

PÅLEGGSALAT: Et frisk og godt alternativ til frokost i sommervarmen, men den kan raskt inneholde en god del kalorier og fett. Lager du den selv derimot, blir den mye sunnere. Foto: Trinesmatblogg.no
PÅLEGGSALAT: Et frisk og godt alternativ til frokost i sommervarmen, men den kan raskt inneholde en god del kalorier og fett. Lager du den selv derimot, blir den mye sunnere. Foto: Trinesmatblogg.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Selv om nordmenn simpelthen elsker påleggsklassikere som gulost, skinke og makrell i tomat, kan det noen ganger være godt med litt variasjon.

Og hva er vel ikke bedre påleggsalat?

Men med hovedingredienser som majones og rømme, er det dessverre ikke det sunneste pålegget du kan ha på brødskivene. 

Lager du påleggsalaten selv derimot, kan du enkelt kutte ned på mengden fett, salt, sukker og kalorier. 

LES OGSÅ: Helt uten hvetemel og raske karbodrater

Kalori- og fettinnhold varierer stort

- Frokostsalater kan være et helt greit alternativ en gang i blant, sier Marie Brochmann,  som har en bachelorgrad i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole og er ernæringsrådgiver ved ICON studio.

Det er imidlertid ikke til å legge skjul på at påleggsalatene du får kjøpt i butikken, inneholder en god del kalorier og fett.

Ofte vil det imidlertid variere stor mellom merkene, så se alltid på ingredienslisten.

- Kaloriinnholdet kan variere fra 150 kcal til 445 kcal per 100 gram. Også fettinnholdet varierer stort. For eksempel inneholder 100 gram italiensk salat nesten 47 gram fett, mens byggrynssalat inneholder under 6 gram. I tillegg er det flere som inneholder salt og tilsatt sukker. For eksempel inneholder rødbetsalat 10 gram sukker per 100 gram, sier hun.

På grunn av det varierende innholdet, forteller Brochmann at det ikke nødvendigvis er noe fasitsvar på om påleggsalat er et godt alternativ på brødskiva eller ikke.

- Det kan for eksempel være supert hos en person med dårlig matlyst, men hvis målet er å gå ned i vekt, er ikke nødvendigvis frokostsalat et behov. Men totalt sett, tenk mengde og ikke glem grønnsakene du ellers ville hatt på brødskiva, sier hun. 

PÅLEGGSALAT: Næringsinnholdet varierer stort i variantene du får kjøpt på butikken, så pass på å sjekke ingredienslisten, forteller enæringsfysiologen. Foto: MSPhotographic - Fotolia
PÅLEGGSALAT: Næringsinnholdet varierer stort i variantene du får kjøpt på butikken, så pass på å sjekke ingredienslisten, forteller enæringsfysiologen. Foto: MSPhotographic - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ikke overspis rå spinat

Lag heller påleggsalatene selv!

Brochmann er imidlertid ikke i tvil om at det uansett er mye bedre å lage pålegget selv.

- Da kan du fritt velge ingrediensene, i tillegg til å lage et sunnere alternativ. Lag for eksempel en enkel frokostsalat med cottage cheese med gressløk, litt salt og pepper.

- Et annet godt alternativ er å lage majones selv - med egg, nøytral olje, eddik og sennep. Deretter kan du blande inn kål, eple, gulrot og skinke. En velsmakende og et sunnere alternativ å toppe brødskiva med.

Guro Moe, eier av matbloggen Husmorkjerringa, kan fortelle at du også kommer langt ved velge lettere alternativer til rømme og majones, eventuelt bytte det ut.

- De fleste salatene lages med en blanding av rømme og majones, noe som ikke er særlig sunt. Ved å velge ekstra lett rømme - eventuelt kesam, istedenfor lett-/seterrømme, og velge lett majones, kan du gjøre påleggsalaten litt sunnere. Jeg ville også valgt å kutte litt ned på majones og bruke mer rømme, for at den skal bli enda litt sunnere, sier Moe.

Det samme gjør matbloggeren Linda Marie Stuhaug.

- Riktige valg av ingredienser gir en sunn, mager og god påleggsalat. I denne rødbetsalaten (oppskriften finner du rett under) har jeg brukt litt majones, men mest kesam - som skaper god smak, fylde og konsistens. Vil du ha et enda magrere alternativ, bruker du kesam istedenfor lettmajones også, forteller hun.

Det er egentlig bare kreativiteten som setter grenser for hva du kan putte i påleggsalaten, og Brochmann oppfordrer deg til å prøve noen nye grønnsaker.

- For eksempel grønnkål, avokado, spinat og purre. I tillegg kan du sprite opp salaten med en god olje, pinjekjerner, solsikkefrø og fetaost. Et annet tips er å blande inn frukt i salater. For eksempel eple, jordbær og druer er spesielt godt, sier hun.

ROSA SALAT: Prøv denne smakfulle rødbetsalaten. Foto: lindastuhaug.blogg.no
ROSA SALAT: Prøv denne smakfulle rødbetsalaten. Foto: lindastuhaug.blogg.no Vis mer

LES OGSÅ: Mangler du et desilitermål?

Rødbetsalat

(LindaStuhaug.blogg.no)

 • 1 rødbete på ca. 250 g
 • 2 sjalottløk eller 1/2 løk
 • 1/2 syrlig eple
 • 1-2 ss majones
 • 4-5 ss kesam eller gresk yoghurt
 • Salt og pepper

Kok rødbeten mør, fjern skallet og skjær i små terninger. Finkutt løk og eple og bland sammen med majones og kesam. Juster mengden etter hvilken konsistens du ønsker å ha på rødbetsalaten. Smak til med salt og pepper til slutt. Blandingen smaker ekstra godt etter noen timer eller natta over, da smakene får «satt seg».

Rødbetsalaten holder seg 3-4 dager i kjøleskap, oppbevar gjerne i boks eller skål med folie over.

SALAT MED REKER: Den klassiske rekesalaten blir både bedre og sunnere om du lager den selv. Foto: Husmorkjerringa.com
SALAT MED REKER: Den klassiske rekesalaten blir både bedre og sunnere om du lager den selv. Foto: Husmorkjerringa.com Vis mer

Rekesalat med ingefær og koriander

(Husmorkjerringa.com)

 • 150 g pillede reker
 • 3/4 dl rømme
 • 3/4 dl maiones
 • 1 ts sitronsaft
 • 1 cm ingefær
 • 1 fedd hvitløk
 • 2 ss finhakket, frisk koriander


Riv ingefær og hvitløk. Finhakk koriander. Bland dette sammen med maiones, rømme og sitronsaft. Vend inn rekene og server.

Påleggsalat med Lobnobs, chili, fennikel og eple

HOT SALAT: Påleggsalat med hvit fisk, chili, fennikel og eple. Foto: Trinesmatblogg.no
HOT SALAT: Påleggsalat med hvit fisk, chili, fennikel og eple. Foto: Trinesmatblogg.no Vis mer

(Trinesmatblogg.no)

 • 1,5 dl crème fraîche
 • 1/2 dl majones
 • 1 ss presset sitronsaft
 • ca 1/4 rød chili, finhakket
 • salt og hvit pepper
 • 1 lite eple, skrelt og skjært i små terninger
 • 1 vårløk, finsnittet
 • 1/4 fennikel, i små biter
 • 1/4 rødløk, i tynne båter
 • gressløk, finsnittet
 • 1 pakke LobNobs, i biter (fiskepålegg av 70 prosent hvit fiskefilet)

Rør sammen crème fraîche, majones og finhakket chili. Smak til med sitronsaft, salt og hvit pepper. Skjær opp grønnsakene som anvist i oppskriften og rør dem inn i majonesblandingen. Smak til med finsnittet gressløk og eventuelt litt mer salt og pepper. Skjær LobNobs opp i passende biter og vend dem forsiktig inn i salaten.

Serveres på brødmat, gjerne sammen med salat, epleskiver og en skvis sitron.

KRYDRET: Mmm, påleggsalat med kylling, kurri og rødløk. Foto: Husmorkjerringa.com
KRYDRET: Mmm, påleggsalat med kylling, kurri og rødløk. Foto: Husmorkjerringa.com Vis mer

Påleggsalat med kylling og karri

(Husmorkjerringa.com)

 • 1/4 rødt eple
 • 1/4 rødløk (man kan også bruke vanlig løk)
 • 1/4 rød paprika
 • 200 g kylling (en pakke salatkjøtt av kylling)
 • 1 ss karri
 • 5 ss rømme
 • 5 ss majones

Finhakk eple,  rødløk og paprika. Hakk opp kyllingen i små biter og bland sammen med grønnsakene. Bland karri godt sammen med kylling og grønnsaker. Ha i rømme og majones og rør godt.

Serveres på baguett/brødskive med litt bacon, agurk og paprika.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer