Iskrem

Lag din egen sunne ispinne

Oppskriften som gjør sommerisen sunnere for kroppen.

ENKELT, SUNNERE OG GODT: Det er både enkelt, sunt, rimelig og godt å lage sine egne ispinner. Oppskriften får du lenger nede i saken! Foto: Getty Images/iStockphoto
ENKELT, SUNNERE OG GODT: Det er både enkelt, sunt, rimelig og godt å lage sine egne ispinner. Oppskriften får du lenger nede i saken! Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Endelig har varmen og sola kommet til landet, og bikinisesongen er for alvor i gang.

For de fleste av oss er det imidlertid relativt frustrerende at den lettkledde badesesongen kommer samtidig som grillsesongen og iskremsesongen. Særlig siden ingen av delene (hvertfall ikke i større mengder) nødvendigvis gir deg bikinikroppen du drømmer om.

Likevel er det ingen grunn til å fortvile. Du kan faktisk finne sunne varianter både til middag og dessert. Prøv for eksempel fisk eller kylling på grillen – godt for både kropp og smaksløker.

LIKE MYE KALORIER: Alle disse lollipopene inneholder like mye kalorier som den ene fløteisen. Foto: Per Ervland
LIKE MYE KALORIER: Alle disse lollipopene inneholder like mye kalorier som den ene fløteisen. Foto: Per Ervland Vis mer

Sunnere iskremvarianter

På dessertfronten er det selvsagt ikke å fornekte at vi aller helst vil spise så mye iskrem vi bare orker.

Ernæringsfysiolog Ellen C. Strøm ved Lipidklinikken på Rikshospitalet har et stalltips det kan være verdt å merke seg. I en liste over typer mat du kan bytte med sunnere saker har hun skrevet følgende:

«Bytt ut fløteisen med yoghurtis, saftis eller sorbet.»

Saftis inneholder riktignok en del sukker, men samtidig langt mindre fett og kalorier enn fløteis. Visste dufor eksempel at seks Lollipop-ispinner inneholder like mange kalorier som én Vaffel Kroneis? Utrolig, men sant!

Det beste av alt med Strøms tips er at saftis og sorbet er enkelt å lage selv. I tillegg har du full kontroll på både smak og ingredienser.


LES OGSÅ: Frukten som gjør magen flat

Slik lager du din egen saftis:

 • Rens og kutt opp frukt eller bær etter ønske og putt det i en blender.
 • Klem oppi litt lime- eller sitronjuice for enda friskere smak og gjerne litt yoghurt (naturell eller med frukt- eller vaniljesmak) for en mer kremete konsistens.
 • Kjør blenderen til du har en jevn væske og smak på blandingen.
 • Er den ikke søt nok, kan du ha oppi litt sukker, sukkerlake, honning eller agavesirup for å gjøre den søtere. Smak til etterhvert.
 • Sil blandingen gjennom en fin sil for å få bort eventuelle klumper og frø, og ha den oppi en kanne eller lignende med helletut.
 • Hell blandingen i isformer og sett den i fryseren over natten.

 • Forslag til frukt og bær: ananas, vannmelon, honningmelon, mango, kiwi, nektariner, fersken, appelsiner, blåbær, jordbær, bringebær, rabarbra og moreller.

  Og selv om du prøver å holde det sunt, husk at is skal nytes. Sommeren er kort her i landet.

  LES OGSÅ: Ha frukt og grønt i en gjennomsiktig bolle

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer