Lage Syltetøy

Lag ditt eget syltetøy og tørkede bær

Enklere blir det ikke!

SNARKOKT SYLTETØY: Det trenger ikke være vanskelig, gå for den snarkokte varianten! Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
SNARKOKT SYLTETØY: Det trenger ikke være vanskelig, gå for den snarkokte varianten! Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Bærsesongen er i full gang og nå bugner det over med modne og friske bær

Ikke bare er de smakfulle og søte, de er også supersunne og proppfulle av antioksidanter.

Så er spørsmålet, hva du skal gjøre med alle disse bærene?

LES OGSÅ: Disse bærene bør du spise mer av nå

Lang holdbarhet i fryseren

– Det trenger ikke være så krevende å ta vare på bær, det aller enkleste er jo å fryse dem ned.

- Det er supert å ha i for eksempel smoothies utover vinteren, sier matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt , Toril Gulbrandsen til KK.no.

NEDFRYST: Bær kan holde seg svært lenge dersom du fryser dem, særlig dersom du fryser dem ned på riktig måte. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no.
NEDFRYST: Bær kan holde seg svært lenge dersom du fryser dem, særlig dersom du fryser dem ned på riktig måte. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no. Vis mer

Bær kan holde seg lenge dersom du fryser dem ned – opptil flere år, det avhengig imidlertid av at bærene fryses ned i passende emballasje.

– Tett og selvsagt ren emballasje er viktig. Ikke fyll i for store mengder av gangen. Og det er veldig viktig å bruke førsteklasses bær til frysing, sier Gulbrandsen.

Fine bringebær kan singelfryses først.

- Legg dem utover et brett og sett i fryseren. Når de er fryst har du de i en boks. Slike bær er ypperlig å bruke til kakepynt, tipser Gulbrandsen. 

For å unngå vasne bær, bør de helst tines sakte i kjøleskapet. De vil også holde seg friskere dersom du unngår å sukre bærene før frysing, og heller sukrer dem etter at de er tint.

– Til dessert kan bærene enten fryses bort naturell, lagvis med sukker eller de kan tørrsukres. Når de tørrsukres så helles bær og sukker fra en bolle til en annen, forsiktig et par ganger slik at sukkeret blir jevnt fordelt, forklarer matkonsulenten.

LES OGSÅ: Slik unngår du at bærene mugner

BÆRPLUKKING: Ikke la hagens søte fristelser gå til spille. Bær har mange bruksområder og kan enkelt fryses ned og oppbevares i lang tid. Foto: Scanpix Denmark
BÆRPLUKKING: Ikke la hagens søte fristelser gå til spille. Bær har mange bruksområder og kan enkelt fryses ned og oppbevares i lang tid. Foto: Scanpix Denmark Vis mer

Lag syltetøy eller tørkede bær

Bær er selvsagt også ypperlig å bruke til å lage syltetøy, gelé og saft. Opplysningskontoret for frukt og grønt har flere gode tips til hvordan du kan gå fram.

Den enkleste metoden å lage syltetøy på, er å gå for en snarkokt variant. Det gir et sikkert resultat og passer godt for all slags bær.

Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid, derfor koker man små porsjoner av gangen. 

LES OGSÅ: Superbærene du bør prøve

Slik lager du snarkokt syltetøy:

  • Rens bærene og vei dem opp. Sett over til koking under lokk. Rør av og til. Harde bær, som for eksempel stikkelsbær, kan med fordel knuses.
  • Etter 8 til 10 minutter er bærene ferdig kokt, og du kan tilsette sukker.
  • Gi det hele et nytt oppkok, slik at sukkeret blir helt oppløst. Fyll straks over på rene og tette glass.
SNARKOKT SYLTETØY: Det trenger ikke være vanskelig å lage hjemmelaget syltetøy. Gå for den snarkokte varianten som gir deg et sikkert resultat. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
SNARKOKT SYLTETØY: Det trenger ikke være vanskelig å lage hjemmelaget syltetøy. Gå for den snarkokte varianten som gir deg et sikkert resultat. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt Vis mer

Ønsker du å prøve deg på noe nytt og spennende, anbefaler Gulbrandsen at du lager tørkede bær.

Dette er slett ikke vanskelig å lage, og bærene kan da for eksempel brukes i hjemmelaget müsli.

Slik lager du tørkede bær:

  • Rens bærene og legg dem utover et stekebrett i ett lag. Lufttørk dem i 2 til 3 døgn på et tørt og luftig sted, slik at bærene ikke begynner å mugne.
  • Tørk dem så i stekeovnen, først ved 30 til 40 grader i 1 til 2 timer. Øk så varmen til 70 grader og la dem ligge til de er gjennomtørre.
  • Oppbevar dem som tørket frukt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer