Helse

Lager han rare lyder om natten?

Det er ikke sikkert det er snorking, og forskjellen er viktig.

ENDA EN BRÅKETE NATT? Det er naturlig å tenke at det er snorking, men ifølge forskere er det svært mange som "grynter" - og da er det ikke samme behandling som gjelder. 
 Foto: bara - Fotolia
ENDA EN BRÅKETE NATT? Det er naturlig å tenke at det er snorking, men ifølge forskere er det svært mange som "grynter" - og da er det ikke samme behandling som gjelder. Foto: bara - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snorking er plagsomt. Både for den som holdes våken og den som snorker.

For mens snorkeren sover dårlig og aldri blir ordentlig uthvilt, bruker den andre nettene på å irritere seg, og ender også opp med å få for lite søvn.

Men det er faktisk ikke sikkert at det er snorking som er problemet.

Studier tyder nemlig på at det er mange som «grynter» i søvne også.

Nå tenker du kanskje; «snorking, grynting - ehh, det er samme hva det kalles». Men, forskjellen er faktisk avgjørende for å få bukt med problemet. 

LES OGSÅ: Nå bør du starte dagen med egg

Oppstår hundrevis av ganger på én natt

En ny studie viser at en stor andel snorkere ikke snorker i det hele tatt, skriver Daily Mail.

Istedenfor holder de huset - eller i det minste partneren sin, våkne ved å grynte. Og ifølge ekspertene er forskjellen avgjørende for å finne riktig behandling.

Nattegrynting - egentlig kalt «katareni», er en ganske ny diagnose. Den oppstår vanligvis i dypere søvn, hvor hvert grynt varer i opp til 50 sekunder. Lyden er som regel veldig høy og kan oppstå hundrevis av ganger i løpet av bare en natt.

PÅVIRKER SØVN: Snorking og grynting gir som regel mange søvnløse netter - for alle parter. Foto: Dan Race - Fotolia
PÅVIRKER SØVN: Snorking og grynting gir som regel mange søvnløse netter - for alle parter. Foto: Dan Race - Fotolia Vis mer

Tilstanden kan i tillegg være noe pinlig, ettersom lyden ofte har et seksuelt preg.

I motsetning til snorking - som oftest foregår når man puster inn, skjer gryntingen når personen puster ut. Dette gjør også at lyden blir annerledes.

LES OGSÅ: Kan være mer skadelig enn å røyke

Rammer flere kvinner enn menn

Det er foreløpig ikke kjent hvor mange som rammes av nattegrynting, men ifølge den britiske foreningen Snoring & Sleep Apnoea Association, gjelder det tre ganger så mange kvinner som det gjelder menn. 

Når det gjelder snorking derimot, er det fortsatt menn som dominerer.

Forskerne mener likevel at tilstanden kan skyldes gener, eller at det kan dukke opp i kombinasjon med andre søvnproblemer - blant annet hos de som går i søvne.

Og selv om lydene kanskje kan høres seksuelle ut, er ikke det tilfellet. Faktisk har det ikke noe med drømmer å gjøre i det hele tatt. Undersøkelser gjort av the American Sleep Association viste at personene hadde helt rolige ansiktsuttrykk og så ut til å være veldig fredfulle - tross de høye lydene.

Andre eksperter har derfor lurt på om det rett og slett kan skyldes et fysisk aspekt.

Forskere i Japan har en teori om at det skyldes sammentrekninger av muskler og gnissing av tenner, mens forskere ved Stanford University mente det kunne skyldes at personene har smale luftveier og neseganger, og gryntingen er en måte å «løse» dette på. 

LES OGSÅ: Blir du fyllesyk over flere dager?

Kan gi kronsisk sår hals

I likhet med snorking, er heller ikke grynting bra for helsen.

Mellom 50 og 80 prosent har problemer med å sove ordentlig, noe som påvirker energinivået i hverdagen, i tillegg til at mange opplever kronisk sår hals.

SÅR HALS: Mellom 50 og 80 prosent av de som har problemer med grynting om nettene opplever at de har kronsisk sår hals.  Foto: Dan Race - Fotolia
SÅR HALS: Mellom 50 og 80 prosent av de som har problemer med grynting om nettene opplever at de har kronsisk sår hals. Foto: Dan Race - Fotolia Vis mer

Med tanke på at for eksempel snorking også kan ha langt mer alvorlig konsekvenser, gjelder det å finne gode behandlinger - noe som foreløpig mangler. Mange medisiner har vært prøvd ut uten hell.

En vanlig operasjon som blir utført ved snorking har heller ikke hatt noen effekt. De oppdaget imidlertid forbedring ved bruk av en maske som øker luftstrømmen, som blant annet blir brukt i behandling av søvnapné - den sykelige varianten av snorking.

Det er imidlertid ikke sikkert om det kan være en kobling mellom tilstandene ennå.

De så også en effekt når pasientene brukte en tannskinne. Disse blir blant annet brukt mot gnissing av tenner og hjelper mot smale neseganger og luftveier.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer