Barbering

Lar du barberhøvelen ligge igjen i dusjen?

Det kan gi nupper og inngrodde hår.

FUKT GIR RUST: Lar du barberhøvelen bli liggende i dusjen, hvor det som regel er svært fuktig, så risikerer du at bladet ruster - noe som igjen kan føre til inngrodde hår og nupper.  Foto: StfW / Alamy/All Over Press
FUKT GIR RUST: Lar du barberhøvelen bli liggende i dusjen, hvor det som regel er svært fuktig, så risikerer du at bladet ruster - noe som igjen kan føre til inngrodde hår og nupper. Foto: StfW / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Inngrodde hår, nupper, betente hårsekker. Det er få ting som er så irriterende som disse røde, kløende, kviselignende prikkene - som har en tendens til å dukke opp etter barbering av legger, underliv og underarmer.

Men hvorfor dukker de egentlig opp? Jo, det er flere grunner til det!

- Når man barberer hårene skapes det en inngangsport i huden som vanlige hudbakterier kan komme inn i. Deretter dannes det en betennelsesreaksjon i hårroten som ses som en rød og betent «nupp» i huden. Man kan ofte se et sentralt hår her. Det kan også danne seg et kviselignende utslett, har Kjetil Guldbakke, som er hudlege ved Oslo Hudlegesenter og svarlege på Lommelegen.no, tidligere fortalt KK.no:

- Enkelte ganger kan de barberte hårene vokse ut i feil retning slik at de blir værende under huden. Da kan en betennelsesreaksjon bli vedvarende over lenger tid. Dette kan forebygges (om enn ikke unngås helt).

LES OGSÅ: Intimbarbering kan gi vorter

BYTT BLAD: Husker du å bytte barberblad én gang i måneden?  Foto: Thinkstock
BYTT BLAD: Husker du å bytte barberblad én gang i måneden? Foto: Thinkstock Vis mer
BARBER MED HÅRENE: Ikke før barberhøvelen i motsatt retning av hårene.  Foto: Getty Images
BARBER MED HÅRENE: Ikke før barberhøvelen i motsatt retning av hårene. Foto: Getty Images Vis mer

Bruker sløvt/rustent blad

En av de desidert vanligste årsakene til at man får inngrodde hår og nupper, er at man bruker et gammelt, for slitt eller smårustent barberblad når man gjennomfører barberingen.


Barberblader bør aller helst byttes ut én gang i måneden, i tillegg bør du rense barberhøvelen både før og etter bruk, og passe på at du oppbevarer den et tørt sted.

Lar du for eksempel barberhøvelen (med bladet) bli liggende i dusjen, eller på et fuktig badegulv etter at du er ferdig, risikerer du at bladet ruster - og rust er en vanlig årsak til at bakterier og betennelser setter seg i hårrøttene

I tillegg til gamle eller rustne barberblad - som bør byttes ut når du merker at høvelen ikke «drar» like godt lenger, er en vanlig barberingstabbe at man barberer MOT hårene.

Husk også å alltid føre høvelen i samme retning som hårene vokser - da unngår du innvendte hår. Et annet godt råd er å droppe alt som heter barbering dersom du får et utbrudd med inngrodde hår/nupper.


LES OGSÅ: Ikke barber vekk alt kjønnshåret

OLJE ER BRA: Babyolje, eller mandelolje, er supert å smøre huden din med i forkant eller etterkant av barberingen.  Foto: Thinkstock.com
OLJE ER BRA: Babyolje, eller mandelolje, er supert å smøre huden din med i forkant eller etterkant av barberingen. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Slik unngår du nuppene

Ifølge Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no) finnes det heldigvis råd for deg som allerede har fått slike røde nupper.

- Hvis du blir rød, kan det altså være betennelse i hårsekkene, og du kan da bruke Basiron AC Wash som kjøpes reseptfritt på apoteket. Basiron er egentlig et anti-kvisemiddel, men kan også benyttes til dette. Er du veldig plaget, kan du bruke den forebyggende, har han tidligere forklart.

Husk også at området rundt vagina er svært sensitivt i forhold til pH-verdien på gel og skum. Derfor kan det være best å bare bruke vann, eller en såpe utviklet for underlivet når du intimbarberer deg. Aloe vera er også bra å bruke på barbert hud.


LES OGSÅ: Ikke bruk sterke såper i underlivet

Bytt ut barberskummet

Som KK.no tidligere har skrevet, er det å bytte ut barberskummet med babyolje også et godt råd i forbindelse med barbering.

Oljen er mild og skånsom, trekker fort inn i huden og tilfører den masse fukt.

I tillegg gir den samme glatthet for høvelen som skummet, og vil derfor gi tett og godt barberingsresultat- samtidig som du slipper parfyme og tilsetningsstoffer som noen av oss er sensitive for.

LES OGSÅ: Du kan droppe intimvaskproduktene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer