Klesvask

Lar du klærne ligge i vaskemaskinen?

Etter bare én time bør de faktisk vaskes på nytt.

HVOR LENGE HAR DEN LIGGET DER? Glemte du klesvasken i vaskemaskinen? Da bør dessverre sette den på på nytt.  Foto: Thinkstock
HVOR LENGE HAR DEN LIGGET DER? Glemte du klesvasken i vaskemaskinen? Da bør dessverre sette den på på nytt. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Setter du på en vask før du drar på jobben kan du tabbe deg ut på to plan. Det ene er at det brannmessig ikke er anbefalt å la tørketrommel og vaskemaskin gå når du ikke er i huset. Det andre er at ferdigvaskede klær ikke bør ligge i vaskemaskinen i mer enn én time. Da begynner nemlig bakteriekoloniene å vokse.

Begår du denne vasketabben, bør du faktisk vaske klærne på nytt når du kommer hjem.

Bakterier stortrives der det er vått. Så det lureste du kan gjøre, er å ta klærne ut av maskinen for tørk innen 30 minutter. Har det gått en time, bør du sette på maskinen en gang til.

- Klær som akkurat er vasket, er ikke nødvendigvis bakteriefrie, sier Charles Gerba, professor i mikrobiologi ved universitetet i Arizona.

- Sparer du på strømmen ved å bruke kaldt vann, vil flere typer bakterier overleve.

LES OGSÅ: Slik får du rene klær

MAKS ÉN TIME: Visste du at våte klær ikke bør ligge lenger enn én time i maskinen etter vask? Foto: itestro - Fotolia
MAKS ÉN TIME: Visste du at våte klær ikke bør ligge lenger enn én time i maskinen etter vask? Foto: itestro - Fotolia Vis mer

Må vaskes på 60 grader

En tidligere undersøkelse, gjennomført av Uppsala akademiska sykehus i Sverige, har vist at klær og tekstiler bør vaskes på 60 grader i minst ti minutter, etterfulgt av tørketromling på høy temperatur, for å bli kvitt alle bakterier, har Svenska Dagbladet tidligere skrevet.

– Ingen av våre sykdomsfremkallende bakterier har foreløpig utviklet motstand mot varme, har Åsa Melhus, studieleder og overlege i mikrobiologi, uttalt til avisen.

Undersøkelsene viste også at bakterier trives aller best ved 42 grader - ganske nært den temperaturen vi vasker mye av tøyet vårt på.

LES OGSÅ: Disse klærne hater tørketrommel

Ikke for full maskin

Gerbas forskning har vist at 25 prosent av vaskemaskiner i vanlige hjem inneholder avføringsbakterier.

Men E.coli-bakteriene som ble funnet i undersøkelsen, var relativt harmløse, understreker forskerne. Uansett mener Gerba at dette viser at bakterier og virus kan bli liggende i vasken.

Husk forresten å vaske BH-en din ofte nok, bakterier kan irritere huden!

For å være på den sikre siden - bakteriemessig, bør du ikke putte for mye tøy inn i vaskemaskinen. For mye tøy kan nemlig hindre vaskemiddelet i å gjøre jobben sin godt nok. Det er også lurt å vaske hendene dine før og etter å ha hengt opp tøy. Tørketrommelen vil forøvrig drepe resten av utøyet.

Les også følgende vaskesaker:
Så ofte bør du rense vaskemaskinen
Bruk eddik i vasken for å bli kvitt svettelukt
Bakterier kan overleve økovask
Slik blir du kvitt fettflekker på klærne
Slik blir du kvitt de vanskeligste flekkene

Denne saken er tidligere publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer