SPRER BAKTERIER: En fjøl som ikke rengjøres skikkelig, kan fort spre farlige bakterier.  Foto: All Over Press
SPRER BAKTERIER: En fjøl som ikke rengjøres skikkelig, kan fort spre farlige bakterier. Foto: All Over Press Vis mer

Bakterier

Lar du skjærefjølen ligge framme på kjøkkenbenken?

Da er det én ting du bør huske på.

Publisert

Tar du en titt inn på kjøkkenet i et vanlig norsk hjem, så er sjansen stor for at du vil se den klassiske skjærefjølen i tre ligge framme på kjøkkenbenken.

Hos mange blir fjølen brukt flere ganger om dagen, og da er det jo praktisk at den bare får ligge framme.

Men, hvor ofte rengjør du den?

LES OGSÅ: Her skjuler det seg 8000 bakterier

Verre enn toalettet

Bakterier finnes overalt, og trenger ikke være noen trussel for helsen din. Ifølge Forskning.no er faktisk mange «snille» og kan bidra til å styrke immunforsvaret ditt.

Det er imidlertid grunn til å være litt ekstra obs på de som finnes på kjøkkenet ditt, ettersom disse utgjør en spesielt stor risiko.

Grunnen til det er at det er her vi lager maten vi spiser, noe som gjør at vi må være forsiktige så vi ikke blir matforgiftet.

Noe som kan skje, ettersom det ofte finnes flere bakterier på kjøkkenet ditt enn det gjør på badet - eller faktisk også toalettet ditt.

Og spesielt utbredt er det at bakteriene er å finne på kjøkkenbenken og skjærefjølen.

LES OGSÅ: Husker du å vaske søppelbøtta?

BRØDFJØLEN: Denne ligger framme i mange norske hjem, brukes din kun til brød eller er du ikke så nøye på det?  Foto: All Over Press
BRØDFJØLEN: Denne ligger framme i mange norske hjem, brukes din kun til brød eller er du ikke så nøye på det? Foto: All Over Press Vis mer

Alvorlig syk

KJØKKENKLUT: Kan bidra til å spre enda flere bakterier. Foto: All Over Press
KJØKKENKLUT: Kan bidra til å spre enda flere bakterier. Foto: All Over Press Vis mer

En studie utført ved University of Arizona, har vist at bakterier funnet på skjærebrett, oppvaskkoster og kluter, kan være av svært helseskadelig sort.

Da en gruppe biologer undersøkte bakteriemengden på kjøkken, fant de blant annet den svært hissige bakterietypen campylobacter.

Bakterietypen kan i verste fall forårsake lammelse.  

– Bakteriene kommer som regel fra fjærkre, og kan forårsake noe som heter Guillain-Barré-syndrom (et syndrom med akutt innsettende svakhet i beina som kan utvikle seg til lammelser), som påvirker bevegeligheten din, har professor og biolog Hugh Pennington tidligere forklart.

Han mener mange ikke er klar over hvor syk slike bakterier kan gjøre deg.

– I de fleste tilfellene blir folk bedre, men det kan ta uker, måneder eller år, forteller han.

LES OGSÅ: Slik tar eddik knekken på bakterier

Bruk den kun til én ting

Men det er ikke slik at du trenger å kvitte deg med hele trefjølen.

Du trenger bare å sørge for gode hygienerutiner og skikkelig rengjøring.

Det viktigste forebyggende tiltaket du kan gjøre for å unngå spredning av bakterier, er å sørge for at skjærefjølen ikke brukes til flere typer råvarer.

Aller helst bør du ha en fjøl til brød, en til rått kjøtt, en til fjærkre, en til grønnsaker og en til sjømat.

Det å bruke skjærebrett og kniver om hverandre, til flere typer råvarer, er en av de vanligste årsakene til at bakterier på kjøkkenet spres, skriver Matforskningsinstituttet Nofima.

LES OGSÅ: Derfor bør du riste gammelt brød

Ikke bruk klut

EGEN FJØL: Ikke bruk samme fjøl til forskjellige råvarer. Foto: All Over Press
EGEN FJØL: Ikke bruk samme fjøl til forskjellige råvarer. Foto: All Over Press Vis mer

Mens noen trefjøler tåler en runde i oppvaskmaskinen, gjør andre det ikke. Så dersom du ikke vil ta sjansen, er det viktig å sørge for at den blir desinfisert på andre måter.

En enkel måte å gjøre det på, er ved å legge fjølen i oppvaskkummen med vann og noen korker eddik.

Du kan også legge fjølen i vann med klor. Bruk da en kopp klor til tre liter vann.

La skjærefjølen ligge slik i cirka 30 minutter.    

Det du samtidig bør unngå å gjøre, er å vaske eller tørke over trefjølen med kjøkkenkluten.

For i tillegg til brødfjøla, er kjøkkenkluten blant de verste bakteriesprederne, ifølge Nofima.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer