<strong>OVERVEKTIG:</strong> Et kosthold fattig på karbohydrater øker faren for overvekt. Foto: Colourbox
OVERVEKTIG: Et kosthold fattig på karbohydrater øker faren for overvekt. Foto: Colourbox Vis mer

Lavkarbo

Lavkarbo gjør deg feit

Holder du deg til matvarer med lavt innhold av karbohydrater, øker risikoen for overvekt.

Publisert
Sist oppdatert


Stem her!

Ble du overrasket over denne studien?



Lite karbohydrater i kostholdet øker risikoen for overvekt, melder Svenska Dagbladet.

Det antyder en ny kanadisk studie i tidsskriftet Journal of the American Dietic Association.

Alt du trenger å vite om karbohydrater

Ja, dette visste jeg ikke
 
138 (54%)
Nei, dette visste jeg fra før
 
98 (38%)
Vet ikke
 
21 (8%)

Minimum 47 prosent

Forskerne analyserte matinntaket til 4451 friske personer under et normalt døgn. Samtlige deltakere var over 18 år.

Resultatene viser at faren for overvekt var størst blant deltakere som fikk mindre enn 47 prosent av energien sin fra karbohydrater.

Kjendis-diett får slakt

Best med ca. 300 gram daglig

Minst risiko for overvekt hadde de som spiste mellom 290 og 310 gram karbohydrater i døgnet og fikk mellom 47 og 64 prosent av energien sin derfra.

Deltakerne som spiste mye karbohydrater, fikk også i seg mer fiber, frukt og grønnsaker og mindre mettet fett.

Supervåpenet mot kiloene

- Gammelt nytt

Tilhengere av lavkarbodietter har gjerne satt proteinshaken i halsen nå. For fagfolk er det imidlertid gammelt nytt.

- At de som spiser mye karbohydrater og lite fett er slankere, er det vanligste forskningsfunnet, sier Mette Axelson, klinisk ernæringsfysiolog ved universitetet i Göteborg, til Svd.se.

- Det er selvfølgelig ikke alle typer karbohydrater som er bra, understreker Axelson.

- Spiser du mye sukker, eller drikker mye brus, kan du også gå opp i vekt. Til syvende og sist er det energiinntaket som er det avgjørende.

Dette avgjør slankekuren

Lite forskning på konsekvenser

Men det er ikke bare vekta som påvirkes av hva du spiser, ifølge Kjell Asplund, professor i indremedisin og tidligere generaldirektør ved Socialstyrelsen i Sverige.

- Det finnes et ganske stort vitenskapelig grunnlag for at et fettfattig kosthold minsker risikoen for hjerte- og karsykdom. Det savnes imidlertid forskning om de langsiktige helseeffektene av lavkarbodietter. Der finnes det en del åpne spørsmål, sier han til Svde.se.

Asplund understreker at studier som dette ikke betyr at det er fritt fram for fråtsing i matvarer som er rike på karbohydrater og fett.

- Det er fremdeles viktig å styre inntaket av både karbohydrat og fett.

70 år med syk slanking

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer