Lavkarbo

Lavkarbo kan gi skyhøyt kolesterol

Som i verste fall kan føre til hjerte- og karsykdommer.

FARLIG DIETT: En gruppe norske studenter har funnet ut at det kan være direkte farlig å gå på lavkarbodiett. Foto: Getty Images
FARLIG DIETT: En gruppe norske studenter har funnet ut at det kan være direkte farlig å gå på lavkarbodiett. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For to, tre år siden var lavkarbodietten bokstavelig talt på alles lepper. Det kunne virke som om annenhver nordmann hadde kuttet ut karbohydrater, til fordel for et kosthold bestående av proteiner og fett.

Og selv om de fleste av oss med fordel kan spise litt mindre karbohydrater og litt mer proteiner og sunt fett, viser en ny studie, som er publisert i Tidskrift for Den norske legeforening, at lavkarbodietten kan være direkte farlig.

LES OGSÅ: Så mye karbohydrater trenger kroppen din

BEKYMRET FOR FETTINNTAKET: Det er særlig det økte fettinntaket, som følger med lavkarbodietten,som bekymrer ekspertene.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BEKYMRET FOR FETTINNTAKET: Det er særlig det økte fettinntaket, som følger med lavkarbodietten,som bekymrer ekspertene. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Kolesterolnivåene eksploderte

Forskning har tidligere vist at en diett bestående av svært lite karbohydrater er en effektiv måte for svært overvektige å gå ned i vekt på.

Enkelte kostholds- og slankeeksperter (men slett ikke alle - se bare her) har ment at lavkarbo også er sunt for normalvektige, og en gruppe medisinstudenter ved Universitetet i Oslo ønsket å finne ut om dette stemmer.

Sju studenter ble derfor satt på en lavkarbodiett i fire uker. Flere av dem fikk i løpet av perioden svært høyt kolesterol. I snitt økte kolesterolet deres med sjokkerende 33 prosent i løpet av de fire ukene.

LES OGSÅ: Maten som reduserer kolesterolet ditt

IKKE FOR ALLE: Studien tyder på at lavkarbo kan være farlig for enkelte, kanskje spesielt kvinner.  Foto: Getty Images/iStockphoto
IKKE FOR ALLE: Studien tyder på at lavkarbo kan være farlig for enkelte, kanskje spesielt kvinner. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Farlig for kvinner

De første to ukene av testperioden skulle mengden karbohydrater i kosten være maks 20 gram per dag. De to siste ukene ble grensen satt til 25 gram per dag.

Testpersonene kunne spise ubegrensede mengder av fugl, kjøtt, fisk, sjømat og egg. I tillegg kunne de spise mye (men ikke ubegrensede mengder) helfete oster, smør og grønnsaker med lavt karbohydratinnhold.

- I vårt forsøk hadde en streng lavkarbodiett en negativ effekt på lipidprofilen (kolesterolnivået) hos friske, normalvektige kvinner, sier Monica Baumann, en av studentene bak studien til Tidskrift for Den norske legeforening.

Hvorfor det spesielt gjaldt kvinnene, sier ikke studien noe om.

LES OGSÅ: Rødt kjøtt kan være synderen

Gikk ned i vekt

Det skal nevnes at de sju testpersonene i studiene i snitt gikk ned 1,2 kilo. Dette regnes med forskningsøyne som signifikant, altså vesentlig mye. Det er uvisst om testpersonene har klart å holde vekten etter at forsøket ble avsluttet.

I en kommentar sier forsker og ekspert på sykelig overvekt, Hanne Løvdal Gulseth, til tidskriftet, at det er viktig å skille mellom et kosthold man innfører som en slankekur i en begrenset periode og et kosthold man skal leve lenge med.

Gulseth er forsker og lege ved Avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Oslo universitetssykehus.

LES OGSÅ: Dette bør du trene hvis du vil ned i vekt

Farlig for hjertet

Dette er ikke den første studien som tyder på at lavkarbotrenden kan være helseskadelig i lengden. En svensk undersøkelse - publisert i tidsskriftet British Medical Journal i fjor, viste blant annet at lavkarbo kan være skadelig for hjertet.

44000 svenske kvinner i alderen 30 til 49 år ble undersøkt i tidsperioden 1991 til 1992, og 15 år senere vist det seg at 1270 av kvinnene var rammet av hjertesykdom og slag.

Ifølge forskerne var det tydelig at risikoen for alvorlig sykdom økte blant kvinnene som gikk på lavkarbo.

Studien vakte stor oppsikt, også i Norge.

- Hvis du går på lavkarbo uten å være overvektig får du den uheldige virkningen av høyt fettinntak. Da øker kolesterolet hos de aller fleste, hos enkelte opp til en dobling. Dette øker igjen risikoen for hjerte- og karsykdommer, uttalte førsteamanuensis og lege Kjetil Retterstøl ved avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo, til VG.no i forbindelse med studien:

- Hvis lavkarbo-moten holder seg i mange år, så frykter man at tilfellene av hjertesykdommer vil øke.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer