Lavkarbo

Lavkarbo kan gjøre deg syk

Øker langtidsfaren for mer enn hjerte- og karsykdom.

LAVKARBO: Går du på en diett der du spiser mindre karbohydrater og mer proteiner og fett - så vær obs på at du har økt risiko for å utvikle nyresykdom.  Foto: All Over Press
LAVKARBO: Går du på en diett der du spiser mindre karbohydrater og mer proteiner og fett - så vær obs på at du har økt risiko for å utvikle nyresykdom. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Var du blant dem som kastet deg på lavkarbobølgen våren 2011? Eller kanskje har du nylig testet ut den proteinbaserte Dukan Diet?

De fleste av oss kan med fordel spise litt mindre karbohydrater og litt mer proteiner, og flere studier har vist at lavkarbodietter er en effektiv måte å gå ned i vekt på.

Men, forskning har også vist at disse diettene kan ha flere helseskadelige konsekvenser, blant annet viser det seg at lavkarbodiettene kan øke risikoen for nyresykdom.

LES OGSÅ: Maten som reduserer kolesterolet ditt

PROTEINER: Et høyt innehold av proteiner er ikke bare sunt.  Foto: All Over Press
PROTEINER: Et høyt innehold av proteiner er ikke bare sunt. Foto: All Over Press Vis mer
TILSETT FARGER: Spiser du lavkarbo, sørg for å få i deg mye grønnsaker, det forebygger mot nyresykdom.   Foto: All Over Press
TILSETT FARGER: Spiser du lavkarbo, sørg for å få i deg mye grønnsaker, det forebygger mot nyresykdom. Foto: All Over Press Vis mer

Raskt ned i vekt

En gruppe spanske forskere ved University of Granada har funnet ut at dietter bestående av lite karbohydrater og mye proteiner, øker sjansen for å få nyrestein.

Forskerne har kommet fram til dette ved hjelp av et forsøk på 20 rotter, som ble delt inn i to grupper.

Halvparten ble fôret på en diett av mye proteiner, mens den andre gruppen ble fôret på en diett av mindre mengder protein.

Studien av rottene pågikk i 12 uker, noe som ifølge Sciencedaily.com ville tilsvart ni år om det gjaldt for mennesker.

Rottene som gikk på en proteindiett, gikk i snitt ned 10 prosent av sin opprinnelige kroppsvekt. Det forskerne imidlertid også så, var at dietten hadde svært negative konsekvenser for nyrene.

Forskningsleder Virginia A. Aparicio mener funnene illustrerer hvor viktig det er at personer som går på en lavkarbodiett, følges opp nøye av lege.

LES OGSÅ: Kan føre til mangel på viktige næringsstoffer

Forebygg med grønnsaker

Videre forteller forskningslederen at personer som går på en lavkarbodiett, kan forebygge nyresykdom ved å spise mat man fra før vet at kan forebygge mot nyresykdom.

– Å spise mye frukt og grønt vet vi at forebygger mot nyrestein, sannsynligvis på grunn av innholdet av kalium og magnesium, sier Aparicio til Sciencedaily.com.

Tidligere har studier vist at lavkarbodietter også kan føre til hjerte- og karsykdom.


En norsk studie gjennomført ved Universitetet i Oslo i fjor viste at selv ved korte lavkarbokurer så kan kolesterolnivået øke drastisk.

Testpersonene i studien fikk i snitt økt sitt kolesterol med sjokkerende 33 prosent i løpet av de fire ukene forsøket varte.

LES OGSÅ: Så mye karbohydrater trenger du

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer