Dietter

Lavkarbokur = miljøfiende

Lindbergs og Atkins' dietter bidrar til å spise opp miljøet, mener forskere.

Lavkarbokur = miljøfiende
Publisert
Sist oppdatert








Lavkarbodietter signert Fedon Lindberg og Robert Atkins har fått solid fotfeste i den vestlige verden. Mange opplever å gå ned i vekt ved å spise mer kjøtt og mindre poteter, ris og kornprodukter.

Men det som kan være bra for hver enkelt person kan vise seg å få store følger for miljøet. Bioforskerne Marty Bender og Stan Cox jobber ved Land Institute in Salina i Kansas, USA.

I en artikkel i det politiske nettmagasinet Counterpunch tar de for seg miljøkonsekvensene av at millioner av mennesker har gått over til et kosthold med høyt proteininnhold.

Ifølge Worldwatch Institute er det omlag én milliard overvektige mennesker i verden. Hvert av dem spiser i gjennomsnitt 56 gram dyreprotein om dagen. Skulle hver overvektige person gå på Atkinson-diett, ville de trenge 100 gram dyreprotein daglig. Bender og Cox har regnet ut at verden da måtte produsere 25 prosent mer kjøtt enn i dag.

Nå er det tvilsomt at én milliard mennesker i verden vil følge Fedons og Atkins' kostholdsråd, men Bender og Cox mener å ha belegg for å påstå at miljø-ødeleggelsene vil øke proporsjonalt med antall mennesker som går på lavkarbo-diett.
Kjøttproduksjon er langt hardere for miljøet enn for eksempel kornproduksjon.

- For å produsere 1 kg kjøtt trenger man en energimengde tilsvarende 10 kg korn. Dersom kjøttproduksjonen er basert på kraftfôr, kan man si at i stedet for 1 kg biff kunne man i stedet fått 10 kg korn. Og det er klart at flere mennesker kunne spist seg mette på 10 kg korn enn på 1 kg biff, sier Liv Birkeland, informasjonsleder ved Bioforsk sin økologiske avdeling på Tingvoll.

Man trenger altså langt mer land til beite og fôrdyrking om man skal ha et kosthold med mye proteiner, enn om man heller dyrket korn til menneskemat. Med flere husdyr er faren for overbeite og jorderosjon til stede. I tillegg vil flere husdyr gi økt utslipp av co2. Og det er ikke alt.

- I Norge spiser vi mer og mer kjøtt. Vi må vi importere mye. Vil vi få mer transport dersom lavkarbo-kostholdet fører til enda høyere kjøttforbruk. Dermed øker også utslippene av klimagasser, sier forsker Svein Morten Eilertsen ved Bioforsk Nord på Tjøtta.

Han mener klimatrusselen av økt kjøttforbruk og husdyrhold er reell slik produksonen er nå, i for eksempel USA og i europeiske land som Nederland.

- I Norge er forholdene annerledes. Landet vårt gror igjen, og vi trenger dyr som beiter. Det eneste dyret vi har overproduksjon av er gris. Men vi importerer som sagt mye kjøtt, og bidrar dermed til den globale miljøtrusselen.


LES OGSÅ:
  • Slik blir du miljøsmart
  • Lær miljø av landsmoderen Gro
  • Tren grønt!
  • Sjefredaktørens miljøtips

  • MANGE SLANKERE SKYR KARBO:
    MANGE SLANKERE SKYR KARBO: Vis mer
    Poteter Foto: Colourbox
    Poteter Foto: Colourbox Vis mer
    Pasta Foto: Colourbox.com
    Pasta Foto: Colourbox.com Vis mer
    Brød
    Brød Vis mer
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer