<strong>DEN BESTE MEDISINEN:</strong> Latter øker blodsirkulasjonen, heler kroppen og øker forbrenningen din.  Foto: Colourbox
DEN BESTE MEDISINEN: Latter øker blodsirkulasjonen, heler kroppen og øker forbrenningen din. Foto: Colourbox Vis mer

Latter

Le 15 minutter hver dag

Det gjør deg både slankere og friskere, viser forskning.

Publisert
Sist oppdatert
Du har sikkert hørt at latter er den beste medisinen, eller at en god latter forlenger livet, og tro det eller ei, så stemmer faktisk dette.

Å fortelle en vits, se favorittkomedien din eller ha det morsomt med venner, kan rett og slett gjøre underverker for helsen, både når det gjelder vekt og sykdom.

En undersøkelse gjennomført ved Vanderbilt University i Nashville viste nemlig at latter blant annet øker hjerterytmen og stoffskiftet ditt, noe som også fører til økt forbrenning og kaloriforbruk.

Studien, som ble publisert i 2009, viste at 15 minutter med latter hver dag kan øke kaloriforbruket ditt med hele 14.600 kalorier per år! Og det er ingen dårlig nyhet for de latterglade blant oss.

Som om ikke det var nok viser ferske studier at det å skakk-le noen minutter hver dag også gjør at kroppen leges raskere, skriver Daily Mail (EKSTERN LENKE).

LES OGSÅ: Bli gladere i dag

<strong>LE MYE:</strong> Latter øker blodsirkulasjonen, og det å skakk-le noen minutter hver dag kan gjøre underverker for helsen.
LE MYE: Latter øker blodsirkulasjonen, og det å skakk-le noen minutter hver dag kan gjøre underverker for helsen. Vis mer

Latter øker blodsirkulasjonen


Leeds University School of Healthcare gjennomførte nylig en studie hvis resultater viste at latter faktisk kan være bedre enn annen medisinsk behandling, rett og slett fordi det øker blodsirkulasjonen.

Gjennom en periode på fem år ble pasienter som slet med leggsår undersøkt på regelmessig basis, og resultatene viste at en god latter stimulerte mellomgulvet, som igjen har en viktig rolle i forholdet til blodets sirkulasjon rundt om i kroppen.

Overraskende nok viste det seg også at latter fungerte bedre enn annen medisinsk behandling, som ultralyd, og pasientene ble raskere friske.

God sykepleie viste seg også å være svært effektivt, da menneskelig kontakt ofte fører til småprat, tøys og godt humør, hvor latter også etter hvert kommer inn i bildet.

Maten som får deg til å le

<strong>FORHINDRER SYKDOM:</strong> Latter kan også være med på å forhindre utviklingen av hjertesykdommer.  Foto: 6PA/MAXPPP/colourbox.com
FORHINDRER SYKDOM: Latter kan også være med på å forhindre utviklingen av hjertesykdommer. Foto: 6PA/MAXPPP/colourbox.com Vis mer

Heler og forhindrer hjertesykdommer


Forskerne bak undersøkelsen, som ble publisert i The British Medical Journal, anbefaler derfor god pleie og regelmessig latter som den beste medisinen for å behandle leggsår.

- Den beste behandlingen for denne gruppen pasienter er å stimulere blodflyten tilbake opp gjennom beina og til hjertet. En høylytt latter i ny og ne har stor effekt, fordi latteren får mellomgulvet til å bevege seg og øker blodsirkulasjonen raskt, sier professor Andrea Nelson, som ledet studien.

Tidligere forskning har også vist at latter faktisk kan være med på å forhindre utviklingen av hjertesykdommer.

Loma Linda University i California studerte flere menn og kvinner som tok medisiner for diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol.

Personene som fikk beskjed om å le 30 minutter eller mer hver dag, fant at stresshormon-nivåene deres falt betraktelig.

Les mer om hjertesydom, behandling og leggsår på Lommelegen.no.

<strong>FORBRENNER KALORIER:</strong> Latter øker hjerterytmen og stoffskiftet ditt, som også påvirker forbrenningen.  Foto: Colourbox.com
FORBRENNER KALORIER: Latter øker hjerterytmen og stoffskiftet ditt, som også påvirker forbrenningen. Foto: Colourbox.com Vis mer

Le deg slank


Daglige latteranfall er også veldig bra for forbrenningen og immunforsvaret, og det å le seg skakk en times tid kan faktisk forbrenne like mange kalorier som en halvtime med vektløfting på helsestudio.

Følger du dette rådet i ett års tid, kan du til og med gå ned en hel klesstørrelse.

- Du forbrenner cirka 100 kalorier på en time. Et latteranfall belønnes dessuten med effekten en aerobic-økt har for hjertet ditt. Når du ler slår hjertet ditt nemlig raskere og får blodet til å strømme rundt i kroppen, har nevrokirurg Dr. Helen Pilcher tidligere uttalt.

I tillegg får latter brystkassen til å heve og senke seg, noe som får magemusklene til å jobbe hardere for å holde tritt og dette virker oppstrammende for magen.

Latter er også veldig bra for huden. Når du ler bruker du nemlig 15 ansiktsmuskler, noe som trimmer og får huden til å gløde. I tillegg frigjør latteren endorfiner, som virker velgjørende og stressdempende.

Les også: Bedre humør på to minutter

Vær obs

- Å le vekk «det lille ekstra» er en ypperlig måte å komme i form på. En halvtimes episode av «Friends» hver dag fører til et vekttap på 2 kilo alene på ett år, sier Pilcher.

Hun kommer imidlertid med en liten advarsel. Med en god latter følger nemlig ofte god mat og drikke, og dét kan utgjøre en «trussel» for forbrenningen.

- Du er nødt til å unngå å konsumere ekstra kalorier, som å spise sjokolade og godter mens du ser på yndlingsserien din, sier hun, for da går vinninga opp i spinninga.

Les også: Morsomme tips til økt forbrenning

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer