Mat

Legg bort plastserviset når maten er varm

Plastserviset ditt kan inneholde melamin - noe som kan være svært skadelig for kroppen!

SJEKK AT PLAST-SERVISET IKKE INNEHOLDER MELAMIN: En ny studie viser at det kan øke risikoen for nyrestein hos både barn og voksne.  Foto: All Over Press
SJEKK AT PLAST-SERVISET IKKE INNEHOLDER MELAMIN: En ny studie viser at det kan øke risikoen for nyrestein hos både barn og voksne. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Knuser barna porselentallerkene? Du sparer kanskje noen hundrelapper på å gå over til plast - men det er selvfølgelig ikke verdt familiens helse.

Nye studier viser nemlig at du bør legge vekk plasten, spesielt når maten er varm.

Varme temperaturer øker mengden av melamin i plast. Dette kan gjøre oss ekstra sårbare for nyrestein, skriver DailyMail.

LES OGSÅ: Ikke gjør dette med middagsrestene!

DETTE ER GREIT: Kald mat varmer ikke opp plastikken og er ikke bevis å være farlig for helsen. Du kan trygt ta med plastikkserviset på piknik dersom lunsjen er kald! Foto: All Over Press
DETTE ER GREIT: Kald mat varmer ikke opp plastikken og er ikke bevis å være farlig for helsen. Du kan trygt ta med plastikkserviset på piknik dersom lunsjen er kald! Foto: All Over Press Vis mer

Vær obs på gammelt servise

Ifølge nettsiden gjelder problemet spesielt for eldre eller billige varianter av plast-servise.

Men melamin finnes ikke i alle produkter, så sjekk hva produktet er laget av eller spør i butikken før du tar det i bruk. Forskjellen kan være stor fra merke til merke.

– Servise som inneholder melamin kan frifgjøre store mengder når det blir brukt itl å servere varmmat, forteller den ledende forskeren bak studien, Chia-Fang Wu.

Han kan fortelle at mat med mye syre, som for eksempel en fruktsalat med sitrusfrukter, også kan ha denne effekten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Slik foregikk forskningen

Forskningen foregikk på to grupper mennesker. Den ene gruppen spiste varm suppe av keramikk, mens den andre spiste fra plastboller. Etter å ha samlet inn de ulike urinprøvene, så de at plasten ga kroppen over åtte microgram melamin, mens keramikk-gruppen kom seg unna med litt over ett.

Etter å ha testet stoffets effekt på dyr, kunne de konkludere med at melamin kan gi flere former for nyreproblemer, og at det kan gjøre det enklere for kreftceller å angripe kroppen.

Om dette påvirker folkehelsa over lang sikt, er ennå ikke bevist, men studiene viser at både voksne og barn kan få nyrestein som følge av melamin i oppvarmet plast.

LES OGSÅ: Andre boller til salaten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer