Mobiltelefon

Legg vekk mobil og PC om kvelden

Kan øke risikoen for depresjon og søvnproblemer.

SOVER DU DÅRLIG? Det er kanskje fordi du bruker for mye PC og mobiltelefon i løpet av dagen. Foto: Per Ervland
SOVER DU DÅRLIG? Det er kanskje fordi du bruker for mye PC og mobiltelefon i løpet av dagen. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du avhengig av mobilen og PC-en din? Du er neppe den eneste.

Ifølge en amerikansk studie har 77 prosent av personer i aldersgruppen 18-24 såkalt nomofobi – frykten for å være uten mobil kontakt. I aldersgruppen 25-34 lider 68 prosent i av det, ifølge LA Times (ekstern lenke).

Mer her er en nyhet som kanskje vil få deg til å endre databruken din: Overdreven mobil- og pc-bruk kan nemlig påvirke hvordan du sover om natten, melder det amerikanske nyhetsnettstedet Huffington Post (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Havner du i denne i-Phone fella?

Men ikke bare søvnproblemer

- Vi ser en sammenheng mellom de som bruker datamaskinen sent på kvelden og søvnproblemer. I tillegg ser vi også økt forekomst av stressrelaterte problemer og symptomer på depresjoner hos kvinner og menn som bruker data mye på kveldstid, sier forsker Sara Thomee ved Universitet i Stockholm, som nettopp har gjort sin doktorgrad på dette temaet.

Men ikke bare det. Thomee fant også samme symptomer hos personer som alltid strekker seg etter telefonen sin, og som er tilgjengelig konstant.

LES OGSÅ: Så mye søvn trenger du

Funnene kommer fra en svensk studie der over 4000 personer mellom 20 og 24 år har svart på flere spørreskjemaer, i tillegg til 32 personer som ble betegnet som storforbrukere av kommunikasjonsteknologi.

Må koble av

Thomee anbefaler at man blir flinkere til å koble av, for å redusere risikoen for å få søvnproblemer og psykiske utfordringer.

- Det vil si å ta pauser, trappe ned etter en periode med mye bruk, og begrense din egen tilgjengelighet, sier Thomee.

Dette er ikke første gang forskere har sett denne sammenhengen. En studie fra Missouri University i USA fant at de som chattet mye på nettet eller som sjekket e-mail i ett sett var mer utsatt for å få depressive symptomer, ifølge Huffington Post.

LES OGSÅ: Jobber du deg deprimert?

Kombinasjon er verst

Er du blant dem som bruker mye tid både på PC-en og mobilen?

Da kan du ligge ekstra dårlig an, ifølge Thomee. Hun sier at en kombinasjon av høyt datamaskin- og mobilforbruk gjør sammenhengen endra sterkere, skriver Science Daily (ekstern lenke).

Hun mener helsemyndighetene bør komme på banen og gi råd om hvordan unge kan bruke datamaksin og mobiltelefon på en sunn måte.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer