Avokado

Lei av at avokadoen blir brun?

Slik holder du den grønn og fin litt lenger.

BRUN AVOKADO: Er du lei av at avokadoen blir brun med en gang? Da kan et godt tips være å dryppe litt sitron på den.  Foto: pavel Chernobrivets - Fotolia
BRUN AVOKADO: Er du lei av at avokadoen blir brun med en gang? Da kan et godt tips være å dryppe litt sitron på den. Foto: pavel Chernobrivets - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du bruker mye avokado i matlagingen din, vet du helt sikkert at dette er en frukt som bør spises med det samme den er skåret i, da den blir brun i kantene og uappetittlig om den står for lenge.

Du skulle kanskje ikke tro det, men bruningsprosessen er faktisk ganske lett å unngå, og ifølge eksperten har du mest sannsynlig alt som trengs i kjøleskapet ditt.

LES OGSÅ: Bytt ut smøret med avokado

Sitron holden den grønn

Toril Gulbrandsen, som er prosjektleder og matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no, forteller til KK.no at en lur måte å unngå at avokadoen blir brun  på, er å dryppe litt sitron på den.  

- Når du deler avokadoen i to eksponeres fruktkjøttet for oksygen, og reagerer da ved å bli brunt. Vil du forhindre denne prosessen kan det være lurt å ha en sitron eller en lime i kjøleskapet.

- Drypper du litt sitron og andre sure sitrussafter, som for eksempel lime, på avokadoen eller tilsetter det i guacamolen, vil dette nemlig gjøre at den beholder den friske, fine grønnfargen lengre.

Et annet godt tips, som egentlig er enda lettere enn å tilsette sitron, er ifølge Gulbrandsen å la være å fjerne selve steinen fra fruktkjøttet.

- Steinen hjelper avokadoen å holde på sin naturlige grønnfarge fordi den inneholder naturlige stoffer som hindrer misfarging. Derfor lønner deg seg å ha steinen i selve guacamolen når du skal servere det.

Dette gjelder spesielt om du lager guacamolen lenge før den skal spises, den skal stå lenge fremme eller om den blir stående til dagen etter.

- Om du kun skal bruke en halv avokado, bør du altså ta den halvparten uten stein, og la den andre med steinen ligge godt tildekket, i for eksempel plastfolie, i kjøleskapet til du skal bruke den, sier hun.

SITRON: Drypper du litt sitron eller lime på avokadoen vil den beholde den naturlige grønnfargen lengre.  Foto: Hemeroskopion - Fotolia
SITRON: Drypper du litt sitron eller lime på avokadoen vil den beholde den naturlige grønnfargen lengre. Foto: Hemeroskopion - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Trøtt og sliten? Spis tunfisk, egg, avokado og kylling!

Slik modnes den raskere

Dersom avokado er en fast gjenganger i kjøleskapet ditt, har du helt sikkert en eller annen gang vært så uheldig og rasket med deg en umoden frukt som ikke har vært spiseklar før om noen dager.

Vanligvis tar det noen dager å modne en umoden avokado, men dersom du er av den utålmodige typen finnes det ifølge Gulbrandsen en måte å fremskynde modningsprosessen.

- Hvis du har vært så uheldig og har kjøpt en beinhard avokado, kan du legge den i romtemperatur så vil den modnes i løpet av noen dager. Dersom du ønsker å fremskynde denne prosessen kan du pakke avokadoen inn i avispapir sammen med noen epler.

- Epler skiller nemlig ut etylengass, som er et modningsstoff som setter i gang modningsprosessen til avokadoen.  Men dette gjelder ikke bare frukt og grønt, setter du et fruktfat ved siden av en blomstervase, vil blomstene visne fortere på grunn av etylengassen.

Hvordan du bør lagre avokadoen avhenger av hvor moden den er, når du skal bruke den og hvor den kommer fra.

- Er avokadoen moden kan den oppbevares i kjøleskap, men helst ikke under 7 grader. Den kan nemlig få kuldeskader dersom den lagres ved for lav temperatur.

- Umoden avokado lagres som sagt i romtemperatur. Det er også forskjell på holdbarhet og lagringstemperatur sortene imellom, sier Gulbrandsen.

Ifølge Frukt.no skal avokadoer fra Israel og Sør-Afrika lagres ved syv grader, mens de fra tropiske områder oppbevares best ved 13 til 15 grader.

HALV AVOKADO: Dersom du kun skal spise en halv avokado bør du ta den som ikke har stein. Steinen gjør nemlig at den holder seg fin lengre.  Foto: olyina - Fotolia
HALV AVOKADO: Dersom du kun skal spise en halv avokado bør du ta den som ikke har stein. Steinen gjør nemlig at den holder seg fin lengre. Foto: olyina - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Frukten som kan holde deg ung

Finn den perfekte avokadoen

I dag har de fleste matbutikker blitt flinke til å merke avokadoene sine enten som spisemodne eller umodne, og sjansen er derfor mindre for at du bommer på avokadoen.

Dersom du er usikker på om en avokado er moden eller ikke, kan du ifølge Gulbrandsen kjenne om den gir etter for et lite trykk.

- Det å se om skallet er brunt eller grønt hjelper ikke, da det finnes flere forskjellige sorter som gjør at fargen ikke er den avgjørende faktoren for om frukten er moden eller ikke. Hass er en avokado med karakteristisk rynket eller knudret skall. Umoden er den grønn, men går over til mer sort farge når den er moden, og det er derfor lett å se når denne er moden. Hass har god holdbarhet og smak, noe som gjør den til en av de mest etterspurte sortene.

- Det er selvsagt ikke bra å anbefale alle å klemme på avokadoene i butikken, men den letteste måten å finne ut om den er moden eller ikke er å legge avokadoen i hånden og kjenn i stilkfestet om den gir etter for et lite trykk, sier hun. 

En umoden avokado vil være nesten like hard som et eple, mens en overmoden vil være veldig bløt. Skal du finne den perfekte bør du se etter en som er myk og har en kremaktig konsistens.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer