Kk Reportasje

Lei maset til mamma?

Slik takler du problemene deres best.

VANSKELIG FORHOLD MED MOR?: Har du et vanskelig forhold med moren din? Synes du hun maser og kritiserer mye? Få ekspertenes råd i denne saken! Foto: drubig-photo - Fotolia
VANSKELIG FORHOLD MED MOR?: Har du et vanskelig forhold med moren din? Synes du hun maser og kritiserer mye? Få ekspertenes råd i denne saken! Foto: drubig-photo - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
«Dere skal feire jul på Tenerife, ja. Er nå det så lurt?»
«Kjøpe Golf, sier du? Kanskje ikke den sikreste bilen?»
«Å, dere kommer ikke hit søndag heller, da?»

Mamma er ikke fornøyd. Hun kritiserer og synes synd på seg selv.

For å forstå mamma, må vi til en tid da store og små mennesker ble målt etter resultater. Før Jesper Juuls kompetente barn. Før individets ukrenkelighet og selvfølelse ble naturlige begreper i oppdragelsen.

Apropos oppdragelse, mye tyder på at ordet er på retur fordi det klinger autoritært i mange ører. Oppelske, foreslår noen. Mor har sannsynligvis blitt mer oppdratt enn oppelsket.

SKILSMISSE?: Ifølge ekspertene kan det være lurt å "skilles" fra mor, dersom du synes det blir for mye. Foto: pressmaster - Fotolia
SKILSMISSE?: Ifølge ekspertene kan det være lurt å "skilles" fra mor, dersom du synes det blir for mye. Foto: pressmaster - Fotolia Vis mer

En sorg at mamma ikke forandrer seg

- Mange kvinner står ved et veiskille når de er rundt 35 – 40 år, erfarer familieterapeut Dora Thoraldsdottir (40) fra Relasjonssenteret.

– Da innser mange at relasjonen til mor ikke er nær. Mor kritiserer, mor snakker om vær og vind, men ikke følelser. Døtrene innser at dette ikke vil endre seg, og opplever det som en sorg.

Thoraldsdottir mener at gapet mellom unge voksne og deres mødre er dypere enn det noen gang har vært. Samt at mange mammaer er fremmede for seg selv.

Terapeut og sosionom Kari Holter (57) er ikke helt enig. Hun mener at generasjonene står hverandre nært fordi de har mer felles enn før.

- De fleste mødre til unge voksne er travle, yrkesaktive, selvstendige kvinner som følger trender. Ikke sjelden har de samme interesse som sine døtre.

Når hun som var din rollemodell ikke respekterer deg, kjennes det krenkende, er terapeutene enige om. Holter ser dessuten at mange mødre kun vil ha hjelp fra datteren dersom hun trenger pleie. At datter mer blir mor for sin egen mor. Det skaper usunne grenser.

LES OGSÅ: Har kjæresten din barn fra før

Mor kritiserer


- Kritikk er en arvesynd som kopieres, mener Thoraldsdottir.

Mange har vokst opp med å ikke ta ansvar for valg, da er det lett å legge skylden på andre. Og kritisere. Det er en ansvarsfraskrivelse fra eget liv.

Dessuten har mange i den generasjonen lav selvfølelse – de er ulykkelige. Å gå i offerrollen er ikke uvanlig, da kommer døtrene aldri i mål, ubalansen blir konstant, erfarer terapeuten.

Disse mammaene er vokst opp i en tid da kjærligheten var betinget: din verdi var knyttet til hva du presterte. Mange voksne døtre er lei av å bli vurdert for hva de gjør. De ender opp med å ikke involvere mor i sine liv.

LES OGSÅ: Slik snakker dere bedre sammen

Legg på røret eller gå din vei

Det var en gang en dame på rundt 40 som fikk nok av mors greier. En mor som kritiserte og visste bedre. «Jeg opplever at du kritiserer meg», sa datteren. Men moren fortsatte. «Fra nå av får din kritikk en konsekvens», sa datteren. «Hver gang du kritiserer, går jeg ut av rommet eller legger på røret. Jeg vil ikke være din søppelbøtte.» Da ble samtalene korte. Og moren svært overrasket over hvor mye hun kritisert uten å være klar over det.

- Da hun forstod det, ble hun mye bedre, forteller Thoraldsdottir.

Men en slik utgang er dessverre sjelden. Dess dypere et mønster sitter, jo vanskeligere er det å fjerne.

KK 47
KK 47 Vis mer

Å skilles fra mor

Skilsmisse fra mor er drastisk, hun er din første kjærlighet. Men av og til er brudd nødvendig.

Ditt beste kompass er dine følelser: vil jeg treffe mamma? Ikke tenk bør eller skal, men vil. Vær tro mot deg selv. Når tanken på samvær med mamma får det til å skurre, er det kanskje på tide å bryte. De færreste vil ha mamma ut av livet for alltid. Et tips kan være å gi forholdet en pause på noen måneder. Siden kan du kjenne etter og ta stilling.

Thoraldsdottir er sikker på at bedre relasjon med mor starter hos deg: at du setter ord på følelsene dine. Og at du bruker jeg først i setningen: jeg vil, jeg vil ikke.

- Det er den tydeligste måten å sette grenser uten å såre eller krenke andre, sier Thoraldsdottir.

Kanskje blir relasjonen så bra at du vil ta med mamma til Tenerife neste gang?

LES OGSÅ: Er du konfliksky overfor venner?

Råd fra Kari Holter:
 • Snakk åpent og vær ærlig
 • Husk at hvordan du starter samtalen på mange måter er avgjørende for hvordan den fortsetter.

  Styr negative følelser:
 • Prøv å takle egne negative følelser når du er oppbrakt eller irritert over noe
  prøv å kontrollere egne reaksjoner når den andre er ut av balanse
 • Si ifra på en ok måte når det er noe du reagerer på, ta fingeren av avtrekkeren og si til deg selv: jeg trenger ikke gjøre noe med dette nå, vi kan snakke senere.

  Husk BUSK – da blir samtalen mindre konfliktfylt:
  Beskriv situasjonen eller handlingen.
  Uttrykk hva du føler og tenker
  Spesifiser hva du ønsker
  Konsekvensene det heller kan gi

  Hele denne saken finner du i KK 47 - som er i salg fredag 22. november!

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer