Helse & Livsstil

Lengre liv med cellegift

Lindrende cellegift - og strålebehandling forlenger livet hos pasienter med tykk - og endetarmskreft.

Lengre liv med cellegift
Publisert
Sist oppdatert
Lindrende cellegift og strålebehandling forlenger livet og opprettholder vanligvis livskvaliteten hos pasienter med uhelbredelig tykk- og endetarmskreft.
 • Vær tynn og unngå kreft
 • Hvert år får 3.450 personer diagnosen tykk- eller endetarmskreft i Norge. Hos halvparten av disse pasientene vil sykdommen spre seg.

  Bør vurderes

  – Alle pasienter som har tykk- og endetarmskreft med uhelbredelig spredning, bør vurderes for lindrende kjemoterapi, sier overlege Halfdan Sørbye ved kreftavdelingen på Haukeland universitetssjukehus i siste nummer av Tidsskrift for Den norske lægeforening.Han sier at lindrende cellegift forlenger livet og vanligvis opprettholder livskvaliteten. Også lindrende strålebehandling har god effekt på tarmkreft som ikke lar seg operere, og der kreften har spredt seg til skjelett og hjerne.

  Begrensninger

  Et unntak er hvis allmenntilstanden er meget dårlig. Vanligvis gis ikke kjemoterapi når pasienten er sengeliggende mer enn halv dagen.Nyre- og leversvikt kan også sette begrensninger for behandling.Når det gjelder alder, satte man tidligere en øvre grense ved 75 år. I dag vurderer man den biologiske alder for hver enkelt pasient.Hos noen pasienter er det økte muligheter for å operere dersom kjemoterapien viser god respons og svulstenes antall og størrelse er gått tilbake. LES OGSÅ:
 • P-piller motvirker kreft
 • Myter og fakta om brystkreft
 • Lev hett - slipp smerte
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer