VOKSING: Voksing kan være en super hårfjerningsmetode. Bare sørg for at du gjør det riktig! Tips og råd får du lenger nede i saken! Foto: Getty Images
VOKSING: Voksing kan være en super hårfjerningsmetode. Bare sørg for at du gjør det riktig! Tips og råd får du lenger nede i saken! Foto: Getty Images Vis mer

Voksing

Les dette før du vokser bikinilinjen

«Tabber» kan føre til infeksjoner, nupper og irritasjon.

Nå som sommerferien er i gang og vi venter på at goværet skal slå inn, er det nok en del kvinner der ute som benytter anledningen til litt ekstra stuss og stell «der nede».

Bruker du barberhøveluønsket kroppshår, har vi i KK.no skrevet flere artikler med tips og råd til hvordan du skal unngå nuppete bikinilinje.

Her er de enkleste tipsene fra Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no – ekstern lenke):

• Bruk ren og skarp barberhøvel

• Barber med hårene (det vil si i retningen hårene vokser)

• Hvis du blir rød, kan det være betennelse i hårsekkene, og du kan da bruke Basiron AC Wash som kjøpes reseptfritt på apoteket. Basiron er egentlig et anti-kvisemiddel, men kan også benyttes til dette. Er du veldig plaget, kan du bruke den forebyggende.

LES OGSÅ: Så ofte bør du bytte barberblad

«Trygg» voksing

Det er imidlertid ikke alle som liker å bruke barberhøvelen på området rundt underlivet, og voksing kan være vel så bra og gi et like godt og lengre varende resultat.

Dersom du foretrekker å gå til en hudpleiesalong og få behandling, eller gjør det selv hjemme, er det likevel et par ting du bør være obs på, skriver helsenettstedet Msnbc.com (ekstern lenke).

- Kjønnshår er for av en grunn – for å beskytte den sensitive huden og området rundt vagina, forklarer Linda K. Franks, lege og professor ved dermatologisk avdeling ved New York University School of Medicine:

- Når du vokser fjerner du faktisk et lag av den naturlige beskyttelsen i området rundt skrittet. Ved voksing kan også bitte små deler av det ytterste hudlaget løsne, noe som gjør det enklere for bakterier å komme til.

Ifølge Franks vil denne prosessen også kunne skape betennelser ved at bakteriene fester seg under huden, noe som både kan føre til inngrodde hår, eller i verste fall alvorlige infeksjoner.

- Uansett hvordan du fjerner hår, så vil deler av hudlaget bli ødelagt, noe som øker risikoen for infeksjoner, forklarer Franks.

Hun fraråder derfor personer som har diabetes, lever eller nyreproblemer, hudsykdommer som eksem eller psoriasis, eller svekket immunforsvar, å vokse seg.

LES OGSÅ: Les dette før du vokser!

For alle andre har hun følgende råd når det gjelder voksing:


Velg en god hudpleieklinikk
Før du booker en avtale, dropp innom hudpleieklinikken og se hvor rent det er der, eller spør en venninne om hun kan anbefale deg et sted. Her i Norge er det som regel ikke noe problem med hygiene, lisenser osv, men det kan alltid være lurt å være på den sikre siden.

Spør hudpleieren om voksen
- Hard voks er det beste. Det er mildere og henger seg fast i hårene, ikke huden, sier Rosanne Kinley, tidligere president for the National Interstate Council of State Boards of Cosmetology i USA:

- Den mykere og mer klissete varianten av voks er kjapt og effektivt, men det er større sannsynlighet for å skape rifter eller rive i huden.

Hold et øye med hygiene
Før voksingen har begynt bør hudpleieren vaske hendene grundig, eller bruke latexhansker.

- Det å «dobbelt-dippe» i voksen er også «fy-fy» fordi det fører ekstra bakterier ned i voksboksen, sier Kinsley:

- Hudpleieren bør også ha splitter nye sparkler eller strips for hvert område hun vokser. For å unngå brannskader bør hudpleieren også sjekke temperaturen på voksen på innsiden av hånden før hun påfører den på huden din. Gjør hun ikke disse tingene bør du si fra.

Prøv å forhindre irritasjon
I et par dager etter voksingen bør du påføre en betennelsesdempende krem (hudpleieklinikken selger sikkert noen, eller så har de ulike varianter reseptfritt på apotek). Dette vil minske irritasjonen i huden og sannsynligheten for å utvikle infeksjoner blir mindre.

Vit om du har fått en infeksjon
Sjekk deg selv med et håndspeil (se etter betente inngrodde hår, utslett, eller rå, åpne sår og kutt).

- Dersom du har noen av disse symptomene bør du gå til en lege med én gang. Særlig hvis du er blitt rød eller hoven i området, dersom det svir eller brenner, du har feber eller huden skreller av, sier Bruce Robinson, lege og professor i dermatologi ved Mount Sinai Medical Center i New York.

LES OGSÅ: Den store hårfjerningsguiden

Flere gode råd til deg som vil vokse:

 • Første gang du intimvokser deg bør kjønnshåret være cirka én centimeter langt (det må være langt nok for at du skal få fjernet alt). Du kan for eksempel trimme håret hjemme før timen med en saks eller hårtimmer.

 • Hvis du skal gjøre det selv (ikke ta brazilian hjemme), og aldri har prøvd før, så øv deg før du går løs på kjønnshåret. Forsøk gjerne å påføre litt voks på underarmen. Da vil du kjenne hvor hardt du må dra for at hårene skal løsne og for at det ikke skal gjøre vondt. Dersom dette er svært smertefullt bør du nok gå til en hudpleier.

 • Voksing bør gjøres på ren hud. Vask det området som skal vokses før du setter i gang. Et godt tips er å ta voksingen etter at du har badet eller dusjet. Da er hårene mykere og mer medgjørlige. Husk at du ikke bør vokse nyskrubbet hud.

 • Følg instruksene på pakningen nøye. Når du skal dra av stripsene bør du også være nøye med å holde huden stram med den ene hånden og dra av med den andre, slik at du unngår blåmerker (du bør også påføre en beroligende krem eller gel, for eksempel aloe vera, etter voksingen).

 • Bestreb deg på å gjøre prosessen så raskt du kan. Bit tennene sammen og riv av stripsene som om de var et plaster.

 • Sørg for at du får fjernet alle voksrester. Bruk en oljebasert rensekrem eller oljebaserte vaskeservietter, som ofte følger med voksen.

 • På grunn av at hårområdet gjerne blir sårt og rødt etter (hvertfall den første) voksingen, kan det lønne seg å IKKE gjøre det rett før du skal på badeferie.

 • Det anbefales å vokse bikinilinjen hver tredje til femte uke for best mulig resultat. Klarer du å holde rutinen, vil du også merke at hårene etter hvert vokser saktere ut. .

  LES OGSÅ: ABC i brasiliansk voksing

  Skal du vokse på hudpleieklinikk bør du også:
  (kilde Colosseum Spa - ekstern lenke)
 • Helst møte opp til timen nydusjet (ellers blir det ikke så hyggelig for den som skal behandle deg)
 • Ikke ta solarium eller sol deg rett før eller rett etter voksing.
 • Vent 24 timer med å dusje eller ta badstue før voksing

  LES OGSÅ: Nå tar også barn brazilian

 • Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

  Saker spesielt utvalgt for deg: