LETTBRUS: En ny studie tyder på at lettbrus kan øke sjansen for å bli overvektig.  Foto: All Over Press
LETTBRUS: En ny studie tyder på at lettbrus kan øke sjansen for å bli overvektig. Foto: All Over Press Vis mer

Lettbrus

Lettbrus kan føre til vektøkning

Ikke nødvendigvis veien til slank midje og færre ekstrakilo, viser ny forskning.

At sukkerholdig brus i store doser er skadelig for kroppen, er åpenbart. En halvliter cola inneholder for eksempel over 20 sukkerbiter, og mye sukker er ikke sunt. 

Hva slags helseeffekt større mengder lettbrus kan ha, har det imidlertid vært mer usikkerhet rundt.

For selv om disse brusvariantene ikke inneholder sukker - som egentlig er bra for både tenner og midje, er det mange andre ingredienser som har skapt debatt.

I tillegg har man lurt på om det å bytte ut sukkerholdig brus med sukkerfritt og lett egentlig er bra for vekta - slik man kanskje tror.

En gruppe forskere har nylig sett nærmere på akkurat dette, og konklusjonen deres (som er litt nedslående for de av oss som drikker lett for vekta), er at lettbrus faktisk kan øke sjansen for å bli overvektig.

LES OGSÅ: Vet du hva syltetøyet inneholder?

Aspartam undersøkt

De israelske forskerne, fra Weizmann Institute of Science, har studert tre forskjellige søtningsstoffer:

  • Aspartam som finnes i mange lettbrus-varianter.
  • Sukralose som finnes i Splenda.
  • Sakkarin som finnes i mange lettbrus og andre lettdrikker.
     
ASPARTAM: Vitenskapskomiteen for mattrygghet mener det mest kjente av de kunstige søtningsstoffene, er trygt. Foto: All Over Press
ASPARTAM: Vitenskapskomiteen for mattrygghet mener det mest kjente av de kunstige søtningsstoffene, er trygt. Foto: All Over Press Vis mer

Som en del av studien, som er publisert i tidsskriftet Nature, testet forskerne effekten av de tre formene for kunstig søtning på mus, og fant ut at de som fikk i seg kunstig søtning hadde vanskeligere for å forbrenne sukker, som de fikk i seg fra andre mat- og drikkevarer.

Dette er kjent som glukoseintoleranse og er det som kan føre til overvekt og diabetes.

Forskerne har utført studien fordi de mener det er urovekkende at mange får i seg stadig mer kunstig søtning.

LES OGSÅ: Slik leser du innholdsfortegnelsen

Forstyrrer tarmbakteriene

Forskerne testet ikke bare effekten av kunstig søtning på dyr, de utførte også en test på mennesker.

400 personer var med i studien og blant dem som ikke fikk i seg kunstig søtning til vanlig, gikk det ikke mer enn fire dager før de viste symptomer på glukoseintoleranse.

Forskerne mistenker at de kunstige søtningstoffene forstyrrer tarmbakteriene, og at det er dette som i stor grad bidrar til å øke glukoseintoleransen.

I Norge drikkes det i dag litt mindre lettbrus enn det gjorde for noen år siden.

- I perioden 2008 til 2013 sank salget av lettbrus fra rundt 204 millioner liter til rundt 188 millioner liter, har Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen tidligere uttalt til KK.no.

Så kanskje har vi latt oss påvirke av alt vi har hørt om at søtstoffer kan være skadelig?

LES OGSÅ: Dette bør du vite om søtstoffet Stevia

- Ikke skadelig

De siste årene har det blitt utført en rekke studier som antyder at søtstoffer er forbundet med dårligere helse.

For eksempel så viste nylig en studie utført ved John Hopkins Bloomberg School of Health og Columbia Mailman School of Public Health, at de som drikker lettbrus har høyere vekt enn de som drikker sukkerholdig brus.

SUKKERFRITT GODTERI: Det finnes stadig flere typer mat og drikke som inneholder kunstig søtning, smågodt er ett eksempel.  Foto: All Over Press
SUKKERFRITT GODTERI: Det finnes stadig flere typer mat og drikke som inneholder kunstig søtning, smågodt er ett eksempel. Foto: All Over Press Vis mer

Tidligere har andre studier funnet ut at det kan være en sammenheng mellom lettbrusdrikking, kreft og hjernesykdom, ifølge Forskning.no.

Det er imidlertid ikke sikkert du trenger å bekymre deg altfor mye, i alle fall ikke hvis du drikker lettbrus kun innimellom.

Nylig gjorde Vitenskapskomiteen for mattrygghet, som er et uavhengig ekspertorgan, en risikovurdering av søtstoffer i lettbrus.

- De konkluderte med at søtstoffer, selv i store mengder, ikke er skadelig for helsen, har Trine Husøy, som er seniorforsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og ekspert i Vitenskapskomiteen for mattrygghet tidligere fortalt til KK.no.

Nylig konkluderte også EUs mattrygghetsorgan, European Food Safety Authority, også at aspartam ikke er farlig.  

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop