LETTBRUS: Det å drikke lettbrus, som for eksempel Cola Light, kan faktisk gjøre at du legger på deg raskere, viser ny forskning.  Foto: Getty Images
LETTBRUS: Det å drikke lettbrus, som for eksempel Cola Light, kan faktisk gjøre at du legger på deg raskere, viser ny forskning. Foto: Getty Images Vis mer

Lettbrus

Lettbrus kan gjøre deg feit

Ny studie viser at lettbrus øker appetitt, søtsug og skader viktige hjerneceller.

Millioner av mennesker verden over drikker lettbrus hver eneste dag i tro om at kalorifattige leskedrikker er «sunnere» enn de mer sukkerholdige variantene.

Der tar de imidlertid feil.

Flere studier har vist at lettbrus absolutt ikke er spesielt gunstig for helsen, og senest i februar gjennomførte University of Miami Miller School of Medicine en undersøkelse der resultatene viste at personer som drakk lettbrus hver dag hadde 61 prosent større sjanse for å få slag enn de som ikke drakk lettbrus.

Tidligere har lettbrus også blitt knyttet opp mot økt blodtrykk, utvikling av diabetes, for tidlig fødsel, samt andre helseproblemer.

Det har heller aldri vært bevist at lettbrus kan hjelpe folk ned i vekt, og ny forskning tyder faktisk på det motsatte, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Ikke la deg lure av lett-produkter

La på seg mye raskere

Det er universitetet i Texas som har gjennomført en studie der de så på lettbrus-vanene til 474 voksne menn og kvinner.

Og resultatene av studien, som gikk over en ti-års periode, viste at personer som drakk lettbrus (uavhengig av mengde) gikk mye raskere opp i vekt enn de som ikke drakk lettbrus.

Ifølge professor Helen Hazuda, forskningsleder for studien, som ble lagt fram på en American Diabetes Association's (ADA) konferense tidligere denne måneden , la også personer som drakk to eller flere enheter lettbrus om dagen på seg hele fem ganger så raskt som de som ikke rørte light-produktene.

Resultatene var så dramatiske at forskerne nå fraråder det amerikanske folk å drikke lettbrus og heller drikke vann for å slukke tørsten.

- Lettbrus og kunstige søtningsstoffer kan gi økt søtsug, øke appetitten og til og med skade viktige hjerneceller, sier Hazuda:

- Disse drikkene er kanskje frie for kalorier, men de er ikke sunne av den grunn.

LES OGSÅ: Lettbrus øker risiko for slag

«Verst» når du drikker to eller mer om dagen

I studien sammenlignet Hazuda og teamet hennes vektøkningen til personene som drakk lettbrus, med vekten til personene som ikke drakk lett-drikker.

Resultatene viste at de som foretrakk lettbrus (altså de som drakk det av og til) gikk opp i vekt 70 prosent raskere. De som drakk lettbrus regelmessig (altså to enheter eller mer per dag) gikk imidlertid opp hele 500 prosent raskere.

Forskerne så også på mulige innvirkende faktorer som trening, utdannelse og røyking da de gjennomførte studien, og det viste seg at ingen av disse elementene hadde noe å si for effektene av lettbrusen.

LES OGSÅ: Advarer gravide mot å drikke lettbrus

Usunne søtningsstoffer

En annen studie, hvor flere av de samme forskerne deltok, tok for seg søtningsstoff og hva slags skader de kunne påføre mus.

Det viste seg at særlig søtningsstoffet aspartam (som finnes i flere lettbrus-varianter) hadde en negativ innvirkning og kunne forårsake samme type skader i bukspyttkjertelen som man ser i tidlige stadier av diabetes.

Forskerne fant også ut at kunstige søtningsstoffer kan påvirke appetitten slik at vi får større søtsug og kroppen «krever» mer usunne matvarer.

Søtningsstofffene kan også ødelegge hjernecellene og metthetsfølelsen, mens mangelen på ekte sukker også gjør at vi føler oss mindre mette.

- Kunstige søtningsstoffer kan ha den effekten at de øker appetitten, men til forskjell fra vanlig sukker, klarer de ikke gi kroppen det stoffet den trenger for å føle metthet, sier Sharon Fowler, som var forsker i begge studiene.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt søtsuget

Sjekk KKs store årshoroskop!