ØKER RISIKO FOR HJERTEPROBLEMER: En fersk undersøkelse fra USA viser at lettbrus kan øke risikoen for hjerteproblemer, som slag og hjerteinfarkt.  Foto: All Over Press
ØKER RISIKO FOR HJERTEPROBLEMER: En fersk undersøkelse fra USA viser at lettbrus kan øke risikoen for hjerteproblemer, som slag og hjerteinfarkt. Foto: All Over Press Vis mer

Lettbrus

Lettbrus øker risikoen for å få slag

Ny undersøkelse viser at å drikke lettbrus hver dag kan være svært helseskadelig.

Publisert
«En Cola light til maten kan ikke være usunt? Den har jo ikke kalorier, er sukkerfri og smaken er mye bedre enn vann».

Er du en av dem som tenker slik i hverdagen? Da bør du lese dette.

Millioner av mennesker verden over drikker lettbrus hver eneste dag i tro om at kalorifattige leskedrikker er «sunnere» enn de mer sukkerholdige variantene. Der tar de imidlertid feil.

Les også: Ikke la deg lure av lettprodukter

Større risiko for slag

Ifølge en undersøkelse gjennomført av University of Miami Miller School of Medicine, som ble presentert på the International Stroke Conference nylig, fant forskere som studerte brusvanene til 2564 mennesker i Manhatten at de som drakk lettbrus hver dag hadde 61 prosent større sjanse for å få slag enn de som ikke drakk lettbrus, skriver Daily Mail (EKSTERN LENKE).

Tallene ble samlet gjennom et samarbeidsprosjekt mellom the Miller School og Columbia University, og blant de 2564 studiepersonene, som begynte testingen i 2001, var gjennomsnittsalderen 69 år, mens 53 prosent var hispanic, 24 prosent var svarte og 21 prosent hvite.

Etter en oppfølgingsprosess på 9,3 år hadde det forekommet 559 tilfeller av slag blant studiepersonene. Og selv etter at det ble tatt høyde for risikofaktorer som alder, kjønn, etnisk tilhørighet, røyking, trening, alkoholkonsum, daglig kaloriinntak, samt personenes medisinske bakgrunn og historie (også i forhold til hjerte- og karsykdommer i familien), viste det seg at lettbrus var ansvarlig for 48 prosent høyere risikofaktor.

Les også: Advarer gravide mot å drikke lettbrus

IKKE SUNNERE: Studier viser at lettbrus, som Cola light, ikke nødvendigvis er sunnere enn vanlig brus, selv om det inneholder færre kalorier.  Foto: All Over Press
IKKE SUNNERE: Studier viser at lettbrus, som Cola light, ikke nødvendigvis er sunnere enn vanlig brus, selv om det inneholder færre kalorier. Foto: All Over Press Vis mer

Mer forskning må til


Medisinske eksperter kontaktet av ABC News var skeptiske til tolkningen av det samlede datastoffet, og sier at flere studier må gjennomføres for å kunne isolere lettbrus fra andre risikofaktorer relatert til slag.

- Hvis våre resultater blir bekreftet gjennom fremtidige studier vil det antyde at lettbrus ikke er den optimale erstatning for sukrede drikker når det gjelder beskyttelse mot hjerteproblemer, sier Hannah Gardner, forfatter og epidemiologi-forsker ved nevrologis avdeling på Miller.

Tidligere har lettbrus blitt knyttet opp mot økt blodtrykk, utvikling av diabetes, for tidlig fødsel, samt andre helseproblemer. Det har heller ikke blitt bevist at lettbrus kan hjelpe folk med å gå ned i vekt.

- Ifølge denne undersøkelsen ser det ut til at det å drikke lettbrus regelmessig kan gi samme, eller enda høyere risiko for hjerteproblemer- og sykdommer enn vanlig brus, noe som kan tolkes som en «advarsel» til de menneskene som velger lett-varianten som et «sunnere» alternativ. Alle kan redusere risikoen for slag og hjerteinfarkt ved å innta en velbalansert diett, lav på mettet fett og salt, samt ved å trene regelmessig, sier Sharlin Ahmed, lege i The Stroke Association.

Les også:
Den mest hjertevennlige dietten
Tre matvarer du bør se opp for!
Sannheten om lettmat
Dette gjør deg feit

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer