1,5 liter i uka
Det er franske forskere som har gjort dette overraskende funnet i en stor undersøkelse av middelaldrende kvinner. Hele 66.000 kvinner deltok i studien, som gikk over 14 år. Der ble deres diett registrert, og helsesituasjonen fulgt.Resultatet av denne omfattende undersøkelsen var at kvinnene som drakk 1,5 liter lettbrus i uka hadde hele 60 prosent større risiko for å utvikle diabetes type 2.
Det er forskere ved Inserm, det nasjonale franske instituttet for helse og medisinsk forskning, som har gjort funnene. Studien blir straks publisert i American Journal of Clinical Nutrition, men omtales på Inserms nettsider nå.
LES OGSÅ: Alkohol og lettbrus gir høyere promille

Ingen klar konklusjon
Forskerne vet ikke hvorfor det viser seg at de som drikker lettbrus har større sjanse for å utvikle livsstilsdiabetes, og har ikke konkludert med at kunstige søtningsstoffer er den direkte årsaken.De presenterer flere teorier. En er at de som drikker lettbrus gjerne drikker mer av dette enn de som drikker vanlig brus. Tidligere forskning har vist at når vi drikker lettbrus økes søtsuget, fordi den søte smaken får kroppen til å forvente at det kommer kalorier. Når det så ikke kommer noen, får vi et sterkt sug etter noe å fylle magen med, og dermed kan det være at lettbrusdrikkere spiser mer av både fet mat og sukker enn dem som holder seg til vanlig brus.
En annen teori går ut på at folk som er overvektige og allerede har et kosthold som er fullt av karbohydrater i form av sukker, ofte er mer tilbøyelige til å drikke lettbrus framfor sunnere alternativer som vann og te. Med andre ord er det ikke nødvendigvis selve lettbrusen som gir utslaget, men det generelle kostholdet.
LES OGSÅ: Bytt ut lettbrusen med dette
Også vanlig brus øker risikoen
Når det er sagt, så er det ikke sunt å drikke vanlig brus heller. Risikoen for å få livsstilsdiabetes økte med 33 prosent hos dem som drakk 360 ml vanlig brus i uka - det er så vidt mer enn en brusboks.Kvinnene i undersøkelsen som knapt drakk brus av noe slag, men heller valgte naturlige juicer, hadde ikke økt risiko for å få livsstilsdiabetes.