SKAPER KALORISUG: I en studie fra USA skapte lett-potetgullet et kalorisug som førte til vektøkning. Foto: Getty Images/Pixland
SKAPER KALORISUG: I en studie fra USA skapte lett-potetgullet et kalorisug som førte til vektøkning. Foto: Getty Images/Pixland Vis mer

Lettmat

Lettmat lurer kroppen til vektøkning

Lettmat med reduserte kalorier skaper matsug, hevder forskere.

Publisert
Veier du mer enn du bør, ligger problemet i at du får i deg mer kalorier enn kroppen forbrenner. Skal du gå ned i vekt, må du redusere kaloriinntaket.

Så mange kalorier trenger du hver dag

Mange reduserer kalorier ved å velge mat med redusert kaloriinnhold. Men det er ikke nødvendigvis så smart.

Forskere ved Purdue University i USA har funnet at når du spiser noe som inneholder smak av fett og sukker, forventer kroppen en stor dose kalorier. Når du i stedet spiser eller noe fettredusert eller sukkerfritt, vil kroppen bli forvirret over at kaloriene den forventer ikke kommer. Dermed vil du få et sug etter mer.

I studien serverte forskere to grupper rotter med potetgull. Den ene gruppen fikk vanlig potetgull, den andre gruppen fikk en vanlig potetgull og lett-potetgull (der fettet var byttet ut med den syntetisk fetterstatningen olestra) annenhver dag. Etter 28 dager viste det seg at rottene som fikk blandingen av vanlig og lett-potetgull hadde gått mest opp i vekt og lagt på seg mest fett.

- Studien viser at fetterstatninger kan forstyrre kroppens evne til å regulere matinntaket, no som kan lede til et ineffektivt kaloriforbruk og vektøkning, sa Susan E. Swithers, professoren som ledet studien, ifølge ScienceDaily.com (ekstren lenke).

Studien som viste dette ble riktgnok utført på rotter, men forskerne mener resultatet er overførbart til oss mennesker.

Tips til snacks som er sunn

SKAPER SØTSUG: Lettbrus smaker søtt, men har ingen kalorier. Det kan forvirre kroppen. Drikk med måte! Foto: Colourbox.com
SKAPER SØTSUG: Lettbrus smaker søtt, men har ingen kalorier. Det kan forvirre kroppen. Drikk med måte! Foto: Colourbox.com Vis mer

Syntetiske fetterstatninger i norsk mat

Olestra, som ble brukt i studien nevnt her, er ikke tillatt i Norge. I stedet brukes diverse E-stoffer som fetterstatning. De kalles kjemisk modifiserte stivelser, og kalles for eksempel E1404, E1411, E1412, E1414, E1422, E1442, E1450 og E1520. Dette dreier seg om såkalte sabilisatorer og fortykningsmidler. De utvinnes ifølge Gilde primært fra potet, hvete, mais og ris ved å fjerne olje og protein. Modifiserte stivelser lager en kremet følelse i munnen og brukes derfor ofte som fetterstatning.

Det er ikke gjort forsknng som viser at de kjemisk modifiserte stivelsene i norske matvarer har samme effekt som olestra. Du må derfor selv vurdere om du tror du lettere klarer å regulere matinntaket om du spiser vanlige matvarer framfor lettvarianter.

Sukkerfritt er ikke bedre

Produkter som inneholder søtningsstoffer er ikke særlig mye bedre. Også her vil kroppen forvente at med den søte smaken kommer en dose kalorier, og når det ikke gjør det, skapes et kalorisug som får deg til å spise eller drikke mer. er du en lettbrusdrikker skal du altså være klar over at det ikke er noe smart slankemiddel. Den beste tørstedrikken er uansett vann, og brus skal nytes som om det var vin, ikke helles nedpå når du er tørst.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer