Lettprodukter

Lettprodukter er ikke skadelig likevel

Forskere friskmelder et av de mest brukte søtningsstoffene.

ASPARTAM IKKE SKADELIG LIKEVEL: Selv om teoriene har vært mange, hevder nå EFSA at innholdet av aspartam - som blir brukt i sukkerfrie prosukter ikke er skadelig for helsen.  Foto: Kzenon - Fotolia
ASPARTAM IKKE SKADELIG LIKEVEL: Selv om teoriene har vært mange, hevder nå EFSA at innholdet av aspartam - som blir brukt i sukkerfrie prosukter ikke er skadelig for helsen. Foto: Kzenon - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ingen hemmelighet at brus er en kilde til mye sukker. Så mye faktisk, at ernæringseksperter tidligere har uttalt til at du bør bytte den ut med sjokolademelk, som inneholder kun en tredjedel.

Som regel er det likevel ikke sjokolademelk som frister mest til potetgullet på fredagskvelden. Mange bytter derfor brusen ut med lettbrus. Men når sukkeret går ut, må noe annet inn - i denne sammenhengen søtstoffer.

Et søtstoff som har vært mye omdiskutert er aspartam.

En ny undersøkelse utført av EU-organet European Food Safety Authority (EFSA) melder imidlertid at stoffet ikke er helseskadelig, slik enkelte har hevdet.

LES OGSÅ: Maten som gjør deg glad

ASPARTAM: Stoffet er 200 ganger så søtt som sukker, inneholder ikke kalorier og blir brukt i sukkerfri brus, tyggis, saft og andre matvarer.  Foto: Adéle C. Blystad
ASPARTAM: Stoffet er 200 ganger så søtt som sukker, inneholder ikke kalorier og blir brukt i sukkerfri brus, tyggis, saft og andre matvarer. Foto: Adéle C. Blystad Vis mer

Utgjør ingen trussen mot helsen

Aspartam er et av de mest brukte og vanligste søtningsstoffene i dag.

Stoffet har blitt brukt siden 1965, inneholder null kalorier og er cirka 200 ganger søtere enn sukker. Det blir blant brukt i sukkerfrie produkter som lettbrus, lettsaft, lettyoghurt og tyggis.

Selv om søtningsstoffet er godkjent av EU, er det likevel mange forskere som har vært skeptiske, og blant annet hevdet at det kan være kreftfremkallende.

Etter at EFSA har gjennomført en ny og grunnleggende analyse, hvor de virkelig har sett på alle mulige beviser, kan de imidlertid melde at aspartam er helt trygt, og ikke utgjør noen trussel mot helsen, skriver BBC.co.uk.

I tillegg til å ha sett på kliniske bevis, har EFSA tatt til vurdering over 200 kommentarer de har fått sendt inn gjennom sine offentlige høringer på nett.

– Dette representerer en av de mest omfattende risikovurderinger som er gjennomført av aspartam noensinne, sier Dr Alicja Mortensen, en av representantene i panelet under vurdering.

LES OGSÅ: Viagra mot menssmerter?

Motbeviser at det kan føre til kreft og leverproblemer

Selv om EFSA kan melde at det ikke er skadelig å innta aspartam, er det likevel samme mengder for maksimalt inntak som gjelder.

Ifølge Mattilsynet er øvre grense på 40 milligram per kilo kroppsvekt per døgn.

En liter lettbrus kan maksimum inneholde 600 mg aspartam, det vil si at et barn på 15 år kan drikke maks én liter daglig, mens du som veier 60 kilo kan drikke maksimalt fire liter daglig.

I rapporten til EFSA kommer det frem at du skal innta eksepsjonelt store mengder, i tillegg til at inntaket skal skje over lange perioder, for at du skal overstige dette.

De eneste som ikke trygt kan innta aspartam er ifølge EU-organet personer som lider av sykdommen fenylketonuri - en sykdom som hemmer kroppens evne til å bryte ned aminosyren fenylalanin (les mer på Wikipedia).

– Aspartam er det søtningstoffet som det har vært koblet flest konspirasjonsteorier rundt. Alt fra adferdsproblemer hos barn, til leverproblemer og kreft - uten at det har vært bevist, som nå igjen blir motbevist, sier Catherine Collins, klinisk ernæringsfysiolog ved St George's Hospital, til BBC.

LES OGSÅ: Julekakene med flest kalorier

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer