Don’t try this at home! Slik låter advarselen fra den danske legen og smertespesialisten Eske Aasvang om eksperimentet der frivillige pasienter legger seg på operasjonsbenken for å få «strødd salt i såret». Chili - og andre pepperfrukter forårsaker nemlig en nummenhet. Denne håper en rekke forskere å kunne benytte som et alternativ til tradisjonell narkose og som smertestillende medikament.
De flere hundre forsøkspersonene er riktig nok bedøvet på godt gammeldags vis - for å unngå at de skriker.
GODE MATOPPSKRIFTER MED CHILI:
God effekt
Det er riktig nok ikke første gang chili blir gjenstand for forskning. Capsaicin som er den aktive ingrediensen i chili har en lang historie innen naturmedisin og skal visstnok ha en forbausende god evne til å drepe kreftceller. I tillegg skal den være effektiv i behandlingen av psoriasis. Virkestoffet har den egenskapen at det kun påvirker fibrene som forårsaker smerten og lar nervene som har med blant annet bevegelse å gjøre være i fred.- Det er et stort behov for andre smertestillende medikamenter innen kirurgien. Det bekrefter Eugene Viscusi, lege og sjef for et tilsvarende forskningsprosjekt ved Thomas Jefferson universitetet i Philadelphia.
Han hevder at stoffer som morfin og lignende har for mange bieffekter, noe som begrenser virkningen.
Høye ambisjoner
Målene med å ta i bruk pepperfrukten i utviklingen av narkose er mange og ulike, men at det forskes på høyt plan er det ingen tvil om. Ved Harvard Universitet går man allerede i tanker om å utvikle en ny og bedre epidural som skal forkorte tiden kvinner ligger til sengs i forbindelse med fødsler.Man håper også å utvikle lokalbedøvelse til bruk innen tannhelse, fordi chilien ikke gjør hele munnen nummen. Sist, men ikke minst, kan dette bety mye for kreftforskningen. Ved National Institute of Health håper man å benytte chili som smertelindring på omkring 1000 pasienter allerede neste år.
- Vi føler virkelig at vi nærmer oss. Det har blitt jobbet hardt for å utvikle alternativer med samme virkning og styrke, men med langt mindre suksess, sier Clifford Woolf, lege ved Harvard and Massachusetts General Hospital.




