Helse

Lider du av «flink pike»-syndromet?

Et ord som svært mange burde bli bedre kjent med.

GLEM G-PUNKTET: Ifølge professor i sosialmedisin, Per Fugelli, må vi bli bedre kjent med nokpunktet, og roe ned den uoppnåelige jakten etter den perfekte jobben, kroppen, kjæresten og ferien.  Foto: Thinkstock.com
GLEM G-PUNKTET: Ifølge professor i sosialmedisin, Per Fugelli, må vi bli bedre kjent med nokpunktet, og roe ned den uoppnåelige jakten etter den perfekte jobben, kroppen, kjæresten og ferien. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Denne er til alle dere flinke piker der ute, som sjelden går tom for brød, som alltid pusser tenner og så godt som aldri nøler med å bruke dobørsten om det skulle trengs.

Som hver dag tar rennafart i hamsterhjulet og gyver på — men som aldri synes det blir bra nok. Surprise, surprise: Det finnes et nok-punkt!

LES OGSÅ: – Jeg kunne ikke gi slipp på henne

Nok er godt nok

Det nyttige nyordet ble lansert allerede i 2008, av professor i sosialmedisin, Per Fugelli.

Der andre skrev om G-punktet, slo han et slag for nokpunktet i boka «Nokpunktet. Essays om helse og verdighet».

Her stiller han en samfunnsdiagnose det er lett å kjenne seg igjen i: «En uoppnåelig jakt på den perfekte kroppen, jobben, kjæresten, ferien, null fettceller, synd eller latskap. Målet er et liv fylt med lykke, glede, utfordringer og spenning og ingen nederlag, tap, sorg eller tomhet.»

Motgiften til alt dette mener han altså er nokheten – som er en mentalitet preget av takknemlighet, glede, måtehold, og at nok er godt nok.

LES OGSÅ: – Han forandret hele selvbildet mitt

Les resten i KK 19, som er i salg nå! Foto: KK
Les resten i KK 19, som er i salg nå! Foto: KK Vis mer

Slik finner du frem til nokpunktet

1. Ta deg tid til å kjenne etter
– Vi bør være flinkere i plikt-Norge til å kjenne etter, mener Fugelli og utdyper:

– Vi har alle en dyp fornemmelse av hvor likevekten er, vi kjenner faresignalene for når vi ikke er i likevekt. Respekter de signalene. Går du til alle de eldgamle visdomsskriftene, til Bibelen, Koranen, til Buddhismen og til de greske filosofer ... overalt i disse eldgamle reseptene for et godt liv på jorda, ruller det et ekko, og det er av harmoni eller likevekt.

2. Si nei med glede
Å benytte seg av ordet «nei», er også en sentral øvelse for å finne nokpunktet i seg selv. Og kanskje går det lettere om vi følger Fugellis oppfordring?

– Si nei med glede!, oppfordrer han.3. Sett deg realistiske mål
– I stedet for å legge målene så langt bort at du ikke når dem, burde du klappe i hendene fordi du enda en gang når målet som er godt nok. Si til deg selv at «det er godt nok, hurra!».

Les resten av de gode tipsene til hvordan du finner ditt eget nok-punkt i KK 19, som er i salg nå.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer