Vitaminer

Lider du av vitaminmangel?

Tretthet, kløe, infeksjoner og angst er noen av symptomene.

SJEKK HVA DU MANGLER: Tretthet, kløe, infeksjoner og angst kan være et tegn på at du mangler en form for vitaminer. Foto: Colourbox.com
SJEKK HVA DU MANGLER: Tretthet, kløe, infeksjoner og angst kan være et tegn på at du mangler en form for vitaminer. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Alt snakket om vitaminer kan være forvirrende.

De fleste er enige om at vitaminer har viktige funksjoner for kroppen, men verken for mye eller for lite er bra for deg.

Et kosthold som er rikt og variert skal opprinnelig dekke behovet ditt, men enkelte ganger kan det virke som du trenger en bruksanvisning på området.

For symptomer som tretthet, kløe, infeksjoner og angst kan likevel være et tegn på at det er noe du mangler, skriver Daily Mail (Ekstern lenke).

Slik finner du ut av det.

LES OGSÅ: Det er ikke noe poeng med vitaminvann

Tretthet

Mangel: Jern.
Andre symptomer: Dårlig konsentrasjon, dårlig appetitt, blek hud, mørke poser under øynene.
Daglig anbefaling for kvinner: 14,8 mg.

Jern er viktig for at kroppen skal lage røde blodceller og for å frakte oksygen rundt i kroppen. Det er spesielt vanlig med mangel for kvinner ettersom de mister mye blod under menstruasjonen. Andre som kan ha mangel er de som har mindre blødninger i tarmen eller magesår.

Gode kilder til jern: Spis mer rødt kjøtt, egg og grønne bladgrønnsaker. Det er også å få rikelig med vitamin C siden det hjelper kroppen med å absorbere jern.

LES OGSÅ: Dette er mirakel-vitaminet

Klør du?

Mangel: Sink.
Andre symptomer: Hvite merker på neglene, at sår gror sakte.
Daglig anbefaling for kvinner: 7 mg.

Sink bidrar til å lage nye celler og enzymer og er viktig for at sår skal gro. Verdens helseorganisasjon anslår at omkring en tredjedel av verdens befolkning har mangel på sink. Dette gjelder ofte mennesker med et dårlig kosthold eller kvinner som er gravide.

God kilde til sink: Nøtter, frø, fullkorn, krabbe, sardiner og rødt kjøtt.

LES OGSÅ: Disse fargene bør du ha på tallerkenen.

Smerter i ryggen og/eller beina

Mangel: Vitamin D.
Andre symptomer: Smerter i hoftene, benskjørhet.
Daglig anbefaling for kvinner: 10 mikrogram

Vitamin D er å sørger for at kroppen klarer å ta opp kalsium fra tarmen og er viktig for et sunt immunsystem. Alle trenger vitamin D og studier har vist at veldig mange har mangel.

God kilde til vitamin D: Det er få ting du kan spise som gir vitamin D. Den viktigste kilden til vitaminet er sollys på huden, men i den lange mørketiden i Norge kan du eventuelt spise fet fisk, fiskerogn eller lever.

LES OGSÅ: D-vitaminet er et super-vitamin

Hyppige infeksjoner

Mangel: Selen.
Andre symptomer: Regelmessig sykdom.
Daglig anbefaling for kvinner: 75 mikrogram.

De fleste bør forbedre inntaket av dette antioksidantet. Selen bidrar til å styrke immunforsvaret og beskytte cellene. Nylige studier tyder også på at antioksidantet kan forbeygge kreft. Selen er også knyttet opp mot menns fruktbarhet i en studie utført av forskere i Italia.

God kilde til selen: Alt du trenger for å få dekket behovet ditt er syv paranøtter.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer valnøtter

Angst

Mangel: Magnesium
Andre symptomer: irritabilitet ulikt deg selv.
Daglig anbefaling for kvinner: 270 mg

Magnesium bidrar til å gjøre mat om til energi for kroppen og sikrer helsen til skjoldbruskkjertlene i nakken. Disse produserer hormoner og er viktig for beinhelsen i kroppen. 60 prosent av det daglige inntaket av magnesium går derfor til bein og tenner. Magnesium er også viktig for overføring av nerveimpulser, sammentrekning av muskler og reguleringen av kroppstemperaturen.

God kilde til magnesium: Spinat! Kun 90 gram gir 3/4 av den daglig anbefalte mengden. Magnesium finnes også i mandler og fullkornsbrød.

LES OGSÅ: Fråts med god samvittighet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer