Røyking

- Like farlig som røyking

Derfor gir ensomhet helsefare.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mangel på kontakt med andre mennesker gjør oss ensomme. Det kan være trist, og også direkte helsefarlig, viser forskning utført av psykologer ved universitetet i Chicago i USA.

Økt stress

Når du føler deg avvist øker stressnivået ditt, fordi produksjonen av stresshormonet kortisol blir større. Dette går på immunsystemet løs, i tillegg til at det øker blodtrykket ditt.

Oppførselen din endres gjerne om du blir ensom, du blir mindre viljesterk og utholdende.

Du utsettes for økt fysisk og mental slitasje, og søvnkvaliteten din blir dårligere. Ifølge forskerne øker et ensomt liv også risikoen for at du utvikler Alzheimer.

 • Ta testen: Er du lykkelig?


 • Forbløffede forskere

  - Den helsemessige forskjellen på en ensom og en populær person er lik den hos en røyker og en ikke-røyker, sier professor Cacioppo, en av forskerne bak studien, til The Telegraph.

  - Både jeg og mine kolleger ble forbløffet over hvor stor effekt ensomhet har på folk, det er en svært kraftfull tilstand.

  - Ensomme mennesker har ofte dårlig helse. De trener mindre og får i seg flere kalorier, fett og sukker, forteller professoren.

 • Digg deg selv


 • Flere blir ensomme

  Forskerne forventer at det blir flere ensomme mennesker etter hvert som de sosiale strukturene våre endrer seg. Familieoppbygningen er annerledes enn før, folk får færre barn, får barn senere i livet enn før, flytter mer på seg og lever lenger.

 • Slik blir du selvsikker

 • Vi har også færre venner enn folk hadde før. Alt dette bidrar ifølge forskere til økt ensomhet.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer