TRYGT: Ikke bare er apotektestene enkle og tidsbesparende, men de gir også et 99 prosent sikkert svar, så fremt du leser bruksanvisningen ordentlig og tar testen på «riktig» tidspunkt.  Foto: Getty Images
TRYGT: Ikke bare er apotektestene enkle og tidsbesparende, men de gir også et 99 prosent sikkert svar, så fremt du leser bruksanvisningen ordentlig og tar testen på «riktig» tidspunkt. Foto: Getty Images Vis mer

Graviditet

Like sikkert hjemme som å gå til legen

Graviditetstesten du får kjøpt på apoteket gir like klart svar - så fremt du bruker den riktig.

Publisert
Graviditetstester er noe de fleste kvinner har kjennskap til, og dersom du ønsker å finne ut av om du er gravid på en enkel, kjapp og relativt rimelig måte, er testene som selges på apoteket et supert alternativ.

- Svært pålitelige

Ikke bare er apotektestene enkle og tidsbesparende, men de gir også et 99 prosent sikkert svar, så fremt du leser bruksanvisningen ordentlig og tar testen på «riktig» tidspunkt.

Husk også å få nok urin på testpinnen, da for lite urin kan forkludre og gi negativt svar.

- Testene som selges på apotek i dag er svært pålitelige. Det kommer selvsagt litt an på hvor langt du er på vei, men dersom du tror at det har gått over to uker siden eventuell befruktning, så skal testene være sikre, sier Peer Høvik, gynekolog og en av ekspertene på Lommelegen.no, til KK.no.

LES OGSÅ: Gravid? Da bør du skaffe deg denne appen

Måler nivå av hCG

Det er det såkalte «graviditetshormonet» (hCG - humant chorionadotropin) som avslører om en kvinne er gravid.

Dette hormonet begynner å produseres av kroppen rundt seks dager etter befruktning, og fordi det skilles ut med urin, kan det brukes som en graviditetsindikator.

Når urinen inneholder nok hCG blir det utslag på testen, fordi hormonet reagerer kjemisk med et stoff på pinnen/strimmelen.

LES OGSÅ: Du kan bli gravid ved å ha sex under menstruasjon

Vent én uke med testen

Det er imidlertid viktig å vente en stund før du tar testen. Selv om tester i dag skal kunne måle mengden hCG allerede fire til fem dager før uteblitt mens, så er det nemlig slik at nivået av hormonet kan variere fra kvinne til kvinne.

Hos noen stiger hCG-nivået allerede noen dager før uteblitt menstruasjon, mens hos andre tar det lengre tid før nivået er så høyt at det kan måles gjenom en test.

Dette er også grunnen til at det kan være lurt å vente med testen i én til to uker etter forventet mens. Da får du sikret resultat.

- Testene du kjøper gjennom apotek er som regel urinprøver, mens mange leger også tar blodprøver for å bekrefte. Disse testene er imidlertid omtrent likestilte når det gjelder å gi sikre svar, så jeg vil støtte oppom at apotektestene er like bra, forklarer Høvik.

LES OGSÅ: Dettebør du spise når du er gravid

Morgenen er beste tidspunkt

De fleste graviditetstester som selges på apotek kan tas når som helst i løpet av dagen.

Produsentene anbefaler imidlertid at du gjennom testen om morgenen, da morgenurinen gir mest pålitelig resultat.

I tillegg kan det være lurt å ikke drikke altfor store mengder væske i tiden før du skal ta testen. For høyt inntak av væske kan nemlig påvirke konsentrasjonen av hCG i urinprøven.

Husk også at testen din avleses etter så mange minutter som produsenten opplyster. Hvis ikke kan du få falskt resultat.

Et annet godt råd, er å unngå graviditetstestene du får kjøpt på nettet. Selv om de kanskje er litt billigere, er det nemlig ikke sikkert de holder mål. Dermed kan du også i noen tilfeller oppleve å få falskt resultat.

LES OGSÅ: Derfor er trening bra når du venter barn

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer