Nudler

Like usunt som boller og loff

Enkelte nudler er et svært dårlig matvalg, ifølge ernæringsfysiolog.

NUDLER: Vet du hvilke nudler som er verstingene? Foto: Paulista - Fotolia
NUDLER: Vet du hvilke nudler som er verstingene? Foto: Paulista - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Slenger du en pakke nudler i en kasserolle når du skal ha deg litt kjapp mat etter jobb? Eller kanskje rasker du med deg en boks rett i koppen-nudler når du er på farten?

Skjer det ofte og du egentlig gjerne vil spise sunt, så vit at nudler ikke er det sunneste du kan spise.

Noen typer kan faktisk være ordentlige verstinger.

LES OGSÅ: Har du hørt om zoodles?

Sammenlikner med boller og loff

Ernæringsfysiolog ved Therma Nutrition, Therese Fostervold Mathisen, sier til KK.no at nudler ikke er det beste vi kan spise, men det kommer også litt an på hva slags type nudler man velger.

– Rett i koppen-nudler og porsjonsnudler er vel kanskje de dårligste valgene du kan ta. Dette inneholder omtrent bare karbohydrater i form av hvetemel, og ingen vitaminer, mineraler eller proteiner, sier hun.

TOMME KALORIER: Rett i koppen nudler og porsjonsnudler er de typene du helst bør unngå.  Foto: Stine Helén Tunstrøm
TOMME KALORIER: Rett i koppen nudler og porsjonsnudler er de typene du helst bør unngå. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer

Å spise rene nudler som et måltid er et svært dårlig matvalg, og ifølge Mathisen blir dette det samme som å spise kun boller eller loff som et måltid.

En porsjonspakke nudler kan inneholde 350-400 kalorier, uten at de tilfører kroppen særlig med næring.

I tillegg til mye karbohydrater, har disse nudeltypene også gjerne et høyt innhold av salt, som mange av oss allerede får i oss for mye av. 

LES OGSÅ: Derfor blir pastaen klissete og overkokt

Gå for fullkornsnudler

Rett i koppen og porsjonsnudler er riktignok ikke de eneste nudlene du har å velge mellom i butikken. Du finner også et utvalg av middagsnudler i form av eggnudler, risnudler, fullkornsnudler og hvetenudler.

Her er ikke ernæringsfysiologen i tvil om hva du bør ha som førstevalg.

– Når man skal velge nudler bør man velge kvalitet, som med mye annet. Så lenge man ikke har allergier, vil jeg anbefale at du satser på fullkornsnudler. Det er det beste valget, sier hun.

FULLKORNSNUDLER: Ifølge Mathisen er fullkornsnudlene det beste du kan satse på. Foto: Stine Helén Tunstrøm
FULLKORNSNUDLER: Ifølge Mathisen er fullkornsnudlene det beste du kan satse på. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer

LES OGSÅ: Bytt ut hvetemel med fullkorn hvetemel

Fullkornsnudler inneholder både fiber, vitaminer og mineraler og gir deg derfor mer næring å gå på. Men heller ikke eggnudler er et dårlig valg, da disse også inneholder litt proteiner, eller du kan gå for den aller sunneste varianten; nemlig å lage nudler selv av grønnsaker.

– I utgangspunktet er ikke nudler et problem i seg selv, hovedproblemet er hvordan vi har lært oss å spise det. Mange av oss spiser jo bare nudler uten noe til, og det er ikke et fullverdig måltid. Det er faktisk bare en tredjedel av et måltid, forklarer hun.

– Bruker du derimot nudler som en del av et helt måltid så blir det straks en annen sak. Sørger du for å servere nudlene til grønnsaker og kjøtt så fungerer det på samme måte som pasta eller poteter, legger hun til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer