Kroppsbilde

Liker du ikke at partneren ser deg naken?

Kroppsusikkerhet er et stadig økende problem blant kvinner.

UKOMFORTABEL MED EGEN KROPP: Mange kvinner lar ikke partneren deres se dem nakne i frykt for at de ikke skal leve opp til forventningene.  Foto: (c) Wavebreak Media Ltd/Veer/Corbis/All Over Press
UKOMFORTABEL MED EGEN KROPP: Mange kvinner lar ikke partneren deres se dem nakne i frykt for at de ikke skal leve opp til forventningene. Foto: (c) Wavebreak Media Ltd/Veer/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kvinner har en tendens til å alltid fokusere på det negative ved oss selv, og på grunn av denne selvkritiske innstillingen finner mange det svært vanskelig å vise seg naken for partneren sin.

For hva synes han om at jeg har cellulitter på lårene? Synes han valken rundt midjen min er ekkel? Og hva med strekkmerkene?

Hva skyldes egentlig denne negative innstillingen vi kvinner har til oss selv?

LES OGSÅ: Slankepress er verst fra venner

En kombinasjon av ulike faktorer

EKSPERTEN: Kate Elin Søyland, Par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Kate Elin Søyland, Par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes. Foto: Privat Vis mer

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, forteller til KK.no at det kan være mange ulike forklaringer på dette, og ofte er det en kombinasjon av flere faktorer.

- Det kan for eksempel skyldes et generelt dårlig kroppsbilde, lav selvfølelse, traumatiske hendelser vedrørende kropp og seksualitet, et usunt kroppsfokus i barndommen, at man ikke har klart å endre kroppsbilde etter hvert som kroppen naturlig endrer seg ved for eksempel fødsel, ubetenksom kritikk fra partner eller rett og slett perfeksjonisme – at man har et stort fokus på kropp, trening og skjønnhet.

- Det er faktisk sjeldent at det handler kun om den fysiske kroppen. Derfor går veien til en vakker og naturlig kropp ofte mer gjennom hodet og fokus på det positive, enn et ensidig fokus på kilo og trening, sier hun.

LES OGSÅ: Tegn på at du er besatt av trening

Dagens kroppspress forverrer problemet

Damekroppen kommer i alle størrelser og fasonger, likevel møtes vi stadig av idealet – såkalte perfekte kropper designet i Photoshop og unaturlige glamorøse bilder som fronter drømmen om skjønnhet og evig ungdom.

Søyland forteller at hun tror uten tvil at dagens kroppspress er en faktor som er med på å forverre kvinners syn på seg selv og kroppen sin.  

- Før var kroppen noe som først og fremst ble brukt til produksjon, det vil si å føde barn og arbeide hardt. I dag blir kroppen først og fremst brukt som presentasjon – plutselig skal den definere hvem du er og hvor vellykket du er – altså jo mer «perfekt kropp» du kan vise frem, desto mer vellykket er du – i vår tid er det et såkalt tegn på skjønnhet og selvkontroll.

- Kroppen blir liksom ditt visittkort utad – ikke bare på Facebook. Og det er ikke noe galt i det å ta vare på kroppen og se bra ut – men når det går så langt at du ikke tør å kle av deg for kjæresten bør det absolutt ringe en varselklokke hos noen og enhver, sier hun.

Christine Otterstad, som er KKs livsstilscoach, mener i likhet med Søyland at dagens kroppspress helt klart er med på å bidra til avmakt rundt vårt eget kroppsbilde.

- «Idealbildet» av kvinnen, slik vi kvinner ser det, har vært langt unna virkeligheten i lang tid nå. Men det ser også ut til at det nå er på vei mot et skifte og at den flotte «vanlige» kvinnen nå begynner å bli mer akseptert og idealisert, forteller hun til KK.no.

LES OGSÅ: De vanligste slanketabbene våre

KROPPSPRESS: Dagens store kroppspress er en av årsakene til at mange kvinner er usikre på kroppen sin og våger ikke vise seg naken foran partneren.
KROPPSPRESS: Dagens store kroppspress er en av årsakene til at mange kvinner er usikre på kroppen sin og våger ikke vise seg naken foran partneren. Vis mer

Bryr seg ikke så mye som du tror

Mange av oss tror at partnerne våre forventer å se en supermodells kropp når vi kler av oss, og kvier oss derfor for å vise dem hva som egentlig skjuler seg under klærne.

Søyland forteller at vi ikke har noen grunn til dette, da menn ikke bryr seg om kvinnekroppen på den måten vi tror.

- Mannen har ikke et sånt «finn fem feil»- blikk når han ser på partneren sin – han er mer opptatt av det han finner tiltrekkende. Dessuten er en kvinne som er fornøyd med seg selv og sin egen kropp utrolig sexy for en mann. Mye mer tiltrekkende enn et såkalt perfekt ytre. Eller som en mann så treffende uttrykker det: «Jeg elsker blondiner – uansett hårfarge». Slik er det også med kropp.

- Selvsagt skal man gjøre seg attraktiv for hverandre, men er man kun opptatt av kosthold, trening og atter trening vil det kunne gå hardt utover sexen og samlivet. Neste gang dere elsker kan du gjerne spørre kjæresten din om hvorfor han elsker kroppen din. Kanskje svaret vil overraske deg, sier hun.

ELSK DEG SELV: Om du ønsker å bli mer komfortabel med kroppen din bør du ifølge ekspertene akseptere kroppen din og elske deg selv slik du er.  Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia
ELSK DEG SELV: Om du ønsker å bli mer komfortabel med kroppen din bør du ifølge ekspertene akseptere kroppen din og elske deg selv slik du er. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er selvtilliten på bånn?

Elsk deg selv slik du er

Dersom du ønsker å bli mer komfortabel med kroppen din og klare å vise deg naken for partneren din, mener Otterstad du må akseptere kroppen du har fått og elske deg selv slik du er.

- Du må akseptere at det tross alt er veldig få fotomodeller som rusler rundt i denne verden, og at alle er unike og vakre på sin måte. Begynn å øve deg foran speilet alene. Titt ordentlig på kroppen din, finn de positive sidene og kjenn på hvor flott det er å ha en velfungerende kropp.

- Det begynner tross alt med deg selv, det hjelper ofte lite hva andre sier om du ikke aksepterer deg selv. En selvsikker og fornøyd kvinne utstråler noe helt spesielt, ikke glem det, sier hun.

Søyland forteller at det er viktig at du leter etter det positive med akkurat din kroppsfasong og fremhever det.

- Du må innse at det er ingen kropper som er perfekte, og derfor bør du se etter din naturlige skjønnhet fremfor å strebe etter et uoppnåelig ideal. Forsøk å ha en åpen dialog med partneren din om hvorfor du syns at nakenhet er vanskelig. Å være åpen og ærlig om det som er vanskelig skaper mer mental og fysisk nærhet i parforholdet, og kanskje dere finner en løsning sammen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer