TILSETT NOE SYRLIG: Ferskpresset sitron på fisken gjør underverker, ifølge MariannMat.no.  Foto: Fotolia
TILSETT NOE SYRLIG: Ferskpresset sitron på fisken gjør underverker, ifølge MariannMat.no. Foto: Fotolia Vis mer

Fisk

Liker du ikke fisk?

Her er matbloggernes tips til hvordan du får fiskemiddagen til å smake bedre.

Publisert

KK.NO: Selv om fiskeforbruket har økt noe de siste årene, er det fortsatt mange, spesielt unge kvinner, som spiser for lite fisk. Det viser tallene som fremkommer i Helsedirektoratets årlige statusrapport av nordmenns matvaner i året som gikk.

– Mange tenker at en fiskemiddag består av fisk, potet og gulrøtter, men det finnes andre alternativ til den tradisjonelle og kjedelige poteten som vil løfte måltidet til nye høyder. For eksempel en rotmos, sier Mariann Straume-Smith til KK.no.

EVRY-konsulenten har sin egen matblogg, Mariannmat.no, og i 2012 ble hun kåret til årets hjemmekokk under Gladmatfestivalen i Stavanger.

LES OGSÅ: Tips til deg som ikke spiser fisk

Sitron og ferske urter er et must

– Jeg har en lang liste av tilbehør som jeg synes passer godt sammen med fet eller mager fisk. Man skal ikke undervurdere bruken av noe syrlig til fisken, som ferskpresset sitron, balsamicoeddik eller epler. Ferske urter gir også god smak, påpeker hun.

MINMIDDAG.NO:  Ingunn Asplis matblogg har fokus på enkle, sunne og gode oppskrifter, som man skal ha tid til å lage i en hektisk hverdag. Til daglig jobber hun med arrangement i Moment events AS. Foto: Ina Stenvig/Studio Elle Melle
MINMIDDAG.NO: Ingunn Asplis matblogg har fokus på enkle, sunne og gode oppskrifter, som man skal ha tid til å lage i en hektisk hverdag. Til daglig jobber hun med arrangement i Moment events AS. Foto: Ina Stenvig/Studio Elle Melle Vis mer

I likhet med Straume-Smith mener også matblogger Ingunn Aspli fra Trøndelag at laksen er den letteste fisken å få til.

– Er du nybegynner så start med laks, den er mer robust enn de andre fiskesortene. Det er vanskelig å ødelegge en laks, sier Aspli, som står bak bloggen minmiddag.no.

Aspli mener det aller viktigste du gjør når du lager fisk er å kjøpe gode råvarer og at du ikke ødelegger dem.

– Vanlige feil er at man steker fisken på for høy varme. Fisken bør heller stekes på lavere varme. Det skal putre i stedet for å frese, råder Aspli.

– Steker du fisken for lenge blir den tørr og det er veldig lett å ødelegge konsistensen. Fisken skal flake seg når du trykker lett på den, forteller Straume-Smith.

LES OGSÅ: Så mye fisk bør du egentlig spise

– Ikke kjøp fisk om mandagen

Straume-Smith er også kvalitetsbevisst når hun kjøper fisk.

– Aldri kjøp fisk på mandager. Det er ingen butikker som får leveranse av fisk på søndager. Legg heller fiskemåltidet til tirsdag eller seinere i uka, tipser hun.

Matbloggeren ser også godt på fisken før hun kjøper den.

MARIANNMAT.NO: Mariann Straume-Smith er utdannet siviløkonom og jobber til daglig som konsulent i EVRY, men elsker å lage mat på fritiden. Foto: MariannMat.no
MARIANNMAT.NO: Mariann Straume-Smith er utdannet siviløkonom og jobber til daglig som konsulent i EVRY, men elsker å lage mat på fritiden. Foto: MariannMat.no Vis mer

– Se på øynene om de ser inntørket ut. En fersk fisk har glød i øynene. Be også de i ferskvaredisken om å trykke litt på fisken. Får fisken et lite søkk i seg er det ikke et bra tegn, forklarer Straume-Smith.

LES OGSÅ: Slik får du mest ut av fiskemåltidet

Slik løfter du enkelt fiskemiddagen

Bloggeren bak MariannMat.no mener tilbehøret har alt å si:

STUDER FISKEN: Se godt på fisken før du kjøper den og aldri kjøp fisk på butikken om mandagen - hvis du vil ha fersk fisk. Foto: Fotolia
STUDER FISKEN: Se godt på fisken før du kjøper den og aldri kjøp fisk på butikken om mandagen - hvis du vil ha fersk fisk. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Vet du forskjellen på fet og mager fisk?

Minmiddag.no-bloggeren har følgende tips til fiskemåltidet:

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer