Helse & Livsstil

Likestilling gir bedre sex

Over 40 og bosatt i et vestlig land? Da har du et bedre sexliv - fordi du er likestilt, mener forskere ved University of Chicago.

Likestilling gir bedre sex
Publisert
Sist oppdatert
Hele 29 land var representert i den ferske amerikanske studien om seksuell velvære, aldring og helse blant middelaldrende og eldre mennesker. I land hvor mannen fremdeles har status som den dominerende part (eksempelvis Øst-Asia og til en viss grad Midtøsten), viste studien at eldre mennesker var mindre fornøyde med den følelsesmessige og fysiske kvaliteten på sexlivet. I vesten, derimot, hvor likestillingen står sterkt, viste det seg at folk var mer fornøyde.

- I forhold som er basert på likeverd, har parene en tendens til å utvikle seksuelle vaner som er mer i tråd med begge partenes interesser. I mannssentrerte kulturer, hvor den seksuelle oppførselen er mer fokusert på forplantning, blir viktigheten av seksuell tilfredsstillelse for kvinner nedvurdert, sier professor Edward Laumann ved University of Chicago i en pressemelding.

I vestlige land sa 2 av 3 spurte at de var fornøyde med sexlivet sitt, og 80% sa at de var fornøyde med sine egne seksuelle evner. Halvparten av mennene og rundt en tredjedel av kvinnene sa at sexlivet var viktig for dem. Østerrikerne er mest fornøyde med sexlivet, og spanjolene, kanadierne, belgierne og amerikanerne følger hakk i hæl. Japanerne og taiwanerne er mest misfornøyd.

Rundt 27.500 mennesker mellom 40 og 80 (like mange menn som kvinner) fra 29 ulike land deltok i den omfattende undersøkelsen, som er den første undersøkelsen i verden som dokumenterer og sammenligner seksuell oppførsel og tilfredshet blant middelaldrende og eldre mennesker på verdensbasis.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer